Het zomerspeelplein op de grote markt is er weer

Gepubliceerd op Maandag 24 juni 2024

Voor het twaalfde jaar op rij krijgt de Grote Markt in Kortrijk een zomerspeelplein, als boegbeeld van een kindvriendelijke stad. Dit jaar gaat het om een iets kleinere versie van het pop-up speelplein, zo'n 10 op 15 vierkante meter, om de combinatie met de triënnale After Paradise mogelijk te maken. En ook hier is het dubbele winst voor kinderen en jongeren, want zo krijgen ze er twee speelzones. Het kunstwerk Trena van de triënnale is immers een bespeelbaar kunstwerk. In een impressionante vervlochten buizenconstructie worden kinderen geprikkeld door licht en geluid.

Het zomerspeelplein is dit jaar vooral gericht op de allerkleinsten. Het werd uitgetekend samen met de kinderen van de kleuterschool De Blauwe Poort en MPI Pottelberg. In een zandbak wordt een kleurrijk park nagebootst met bloemen, paddenstoelen en een bloemenkraam. En voor de bouwers is er een zandtoestel. Het zomerspeelplein blijft op de Grote Markt van 21 juni tot 13 oktober. Na de zomer komen de speeltoestellen te staan in het Blauwe Poortpark. De definitieve speelzone wordt inclusief gemaakt, met de werking van de kleuterschool en de kinderen van MPI Pottelberg indachtig.

Voor de bouw van het zomerspeelplein werd de firma BoerPlay aangesteld. Er werd 17.500 euro van het speelruimte voorzien. Na 12 jaar gebruik is ook de houten omranding van de zandbak vernieuwd met duurzaam robiniahout. Daarbij is nu een trapje voorzien, en de volledige omranding is als zitelement opgebouwd. Hiervoor is 15.000 geïnvesteerd. Volgend jaar worden extra delen gebouwd om in 2025 opnieuw de grote zandbak va, 20 op 12 meter te plaatsen.

Elk jaar nieuwe speelzones door het speelruimteplan

Met een ambitieus speelruimteplan komen er elk jaar nieuwe speelzones bij en wordt bestaande speelinfrastructuur grondig gerenoveerd of vervangen. En daar dient het zomerspeelplein ook voor. Na zijn tijd op de Grote Markt, wordt het speelplein gebruikt om een verouderd speelplein te vervangen, of om een buurt van een nieuwe speelzone te voorzien. Met een stevige investering van 375.900 euro deze legislatuur en vorige legislatuur, is dat al 12 jaar een dubbele winst voor de kinderen uit Kortrijk en deelgemeenten.

Ook vorige legislatuur werd al stevig geïnvesteerd in het zomerspeelplein. En deze legislatuur ging de stad verder, om ook in deelgemeenten zomerspeelpleinen te voorzien: in Rollegem (2019, werd permanent), in Bissegem (2020), in Marke (2021 en sindsdien elk jaar opnieuw, in Bellegem (2021, werd permanent net naast OC De Wervel) en in Aalbeke (2023). Heule is deze zomer aan de beurt met mooie speelkoffers. Die worden in samenwerking met de horecazaken op Heule plaatse ter beschikking gesteld aan gezinnen met kinderen. Voor de zomerspeelpleinen in de deelgemeenten gaat het om een investering van 53.400 euro. Vorige legislatuur werd 150.000 euro geïnvesteerd in het zomerspeelplein Grote Markt, deze legislatuur gaat het om 172.500 euro. Alles samen gaat het dus om een investering van 375.900 in kwaliteitsvolle, toegankelijke speelruimte sinds 2012, de start van de vorige legislatuur.