Stad Kortrijk en een tiental partners organiseren in november activiteiten in het kader van de Week van Herstel. Daan Heye (44) werkt voor Ligand en is bemiddelaar bij conflicten op scholen. Hij legt uit wat herstelgericht werken is aan de hand van een recent voorbeeld.
Impact
“Na een schoolfeest gooiden twee jonge kinderen een raam in van hun school in Rollegem. Ze deden dat samen met de iets oudere broer van een van hen. Hun daad had grote gevolgen. Klasgenootjes en hun ouders voelden zich onveilig. Leerkrachten vroegen zich af of ze dit hadden kunnen voorkomen. De betrokken jongens en hun ouders kwamen in het oog van de storm terecht. Via Stad Kortrijk riep de directeur onze hulp in.”
Bemiddeling
“Conflicten ontstaan overal, elke dag. Als je ze niet of niet goed aanpakt, leiden ze tot polarisatie en verbittering. Ligand gaat op een verbindende manier met conflicten om, specifiek in het onderwijs en jeugdwerk. Wij bieden coaching voor mensen uit de sector en bemiddelen bij conflictsituaties. Ons doel is herstel voor alle betrokkenen. Iedereen, zowel slachtoffers als daders, moet kunnen loskomen van het conflict.”
Herstel
“In Rollegem praatten we eerst individueel met de jongens, hun leerkrachten, ouders … Daarna lieten we de twee jonge kinderen in gesprek gaan met hun klasgenoten en juffen. Ze kregen te horen welke impact hun daad had: angst, teleurstelling, onbegrip … Inleving is een belangrijk middel om oprecht tot inzicht te komen. En vergis je niet, dit zijn intense, emotionele gesprekken. Door hun verantwoordelijkheid te erkennen, kon het veiligheidsgevoel in de klas en school terugkeren.”
Afspraken en opvolging
“Tegelijk kregen ook de jongens zelf kans op herstel. In de klas werd bijvoorbeeld de afspraak gemaakt dat klasgenoten hen niet langer als de daders van dat incident bestempelen. Daarnaast waren er onder andere gesprekken met de mama van twee van de jongens. Daaruit bleek dat ze het als alleenstaande moeder niet makkelijk heeft. Het gezin wordt nu verder ondersteund.”