"Internationaal doorbreken met Belgische muziek

Gepubliceerd op maandag 16 december 2024
Tony

Van 27 januari tot 2 februari 2025 is het de week van de Belgische muziek. Dat Kortrijk bekende artiesten en bands in huis heeft, wisten we al: Goose, Balthazar, Amenra …Maar hoorde je al van Mayway Records? Met zijn platenlabel probeert Tony Vandenbogaerde (49) mee de toekomst van de alternatieve Belgische muziek te bepalen.

Passie voor muziek

Tony: “Toen mijn ouders met pen­sioen gingen, namen mijn zus en ik hun vrachtwagenbedrijf over. Maar na enkele jaren wilden we allebei graag iets anders doen. Ikzelf was al mijn hele leven een echte muziek­freak. Ik verdiepte mij in de aan- en verkoop van oude platen en cd’s. Tussen mijn vondsten zaten vaak onontdekte Belgische pareltjes. Met die songs maakte ik twee compila­tiealbums: Belgian Nuggets Volume 1 en 2. Maar om die aan de man te brengen had ik een distributeur nodig. En die werken samen met platenlabels. Zo zag eind 2017 May­way Records het levenslicht.” 

De beginjaren

“De naam Mayway Records verwijst naar de Meiweg, de straat waarnaar ik toen toevallig net verhuisd was. Om de songs op Belgian Nuggets te mogen uitbrengen, had ik toestem­ming nodig van de betrokken bands en managers. Ik contacteerde ze een voor een en leerde zo in sneltempo de muziekbusiness kennen. De be­kendste naam op het album is dEUS. My Wife Jan is een b-kantje van hun hit Little Arithmetics uit 1996. Daar­naast vond ik een aantal van die parels bij bands uit de regio, zoals Two Russian Cowboys, een van de projecten van zanger-acteur Luc Dufourmont uit Rekkem. Die leidde in de jaren 90 een andere groep: Ugly Papas. Hij bezorgde Mayway Records een eerste opdracht: een nieuw Papas album met onuitge­geven nummers. Dat was een leuke ervaring, maar de beslissing om van het platenlabel mijn beroep te ma­ken kwam er pas met Mooneye. Dat is het alter ego van Michiel Libberecht, oorspronkelijk uit Moen, maar sinds kort ook Kortrijkzaan.” 

Jong talent begeleiden

“Tom Vangheluwe, directeur van Wilde Westen, had een ruwe dia­mant in handen. Mooneye was er artist in residence en Tom introdu­ceerde mij bij Michiel. In maart 2018 had Mooneye zijn eerste EP af en gingen we de baan op. Een jaar later kwam de grote doorbraak toen hij een van de winnaars werd van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel. Ik besefte toen dat dit mijn missie zou zijn: jonge talenten ont­dekken en helpen groeien.” 

Tony

Meer dan een label

“Traditioneel is het de taak van een platenlabel om artiesten te begelei­den bij het uitbrengen van hun mu­ziek: productie, distributie, promo …Maar jonge, onervaren artiesten hebben ook op zakelijk en live vlak begeleiding nodig. Daarom vertolk­te ik tot voor kort ook de taak van manager. Zo deelde ik vier jaar lang lief en leed met The Haunted Youth. Maar zij zijn België stilaan ontgroeid. Ik geloof oprecht dat ze binnenkort als headliner op de grootste inter­nationale festivals staan. Helaas is het voor mij niet meer haalbaar om hen nog overal persoonlijk te begeleiden.” 

“Nog zo’n voorbeeld is Ão, een Belgi­sche band die deels in het Portugees zingt en fado mengt met elektroni­ca en folk. Een combinatie die niet direct voor de hand ligt, maar mijn collega Alexander Goossens en ikzelf waren er instant verliefd op. Ook zij zijn klaar om de wereld te veroveren. Hun unieke sound slaat overal aan. Ze spelen in 2025 over heel Europa.” 

Gevestigde namen

“Naast al dat jonge talent werkt Mayway ook samen met enkele ge­vestigde namen. Velen zullen STAKE, Marble Sounds en DIRK. wel kennen. We zijn ervan overtuigd dat we met Mayway ook aan zulke artiesten een meerwaarde kunnen bieden. Het feit dat wij onze blik op het bui­tenland richten, speelt daarbij een belangrijke rol. Onze mailbox loopt tegenwoordig aardig vol met demo’s en nieuwe muziek, wat ons ertoe dwingt om heel selectief te werk te gaan. We vertrouwen daarbij puur op muzikaal buikgevoel, en kijken niet naar namen of eenmalige finan­ciële buitenkansjes.” 

Kortrijks Talent

“The Haunted Youth komt uit Lim­burg, Meltheads uit Antwerpen, Eosine uit Luik en Meskerem Mees is Oost-Vlaamse. Mayway is dus op en top Belgisch. Het Gentse Lézard is volgens ons the next big thing in muziekland: hun eerste single komt uit in maart. En we hebben boven­dien ook oog voor Kortrijks talent. Arend Delabie is zo’n ruwe diamant. Nog maar 21 jaar, maar ongelooflijk veel potentieel. Hij kan de Belgische Beck worden. We brachten samen al een eerste single uit en bouwen momenteel geduldig aan het vervolg van zijn parcours.” 

Kwaliteitsmerk

“Een Belgische band? Dan zal het zeker de moeite zijn. Dat is wat ik heel vaak hoor in het buitenland. Belgische muziek is een kwali­teitslabel. Net zoals Belgische chocolade of Franse wijn. Je merkt dat in het commerciële genre met namen zoals Stromae, Angèle, Lost Frequencies … En hetzelfde geldt in de alternatieve scene. TC Matic en dEUS waren in de jaren 80 en 90 de grondleggers van dat Belgische keurmerk en veel jonge Belgen zet­ten dat nu voort.” 

“Ik hoop dat Mayway Records verder aan die kwaliteitsinjectie mag blijven bijdragen. Mijn grote voorbeelden zijn Britse labels als Dead Oceans en 4AD. Zij hebben een catalogus om bij weg te dromen. Maar ik hou de voetjes op de grond. Het zou al fijn zijn als Mayway Records over vele jaren nog steeds herinnerd wordt als een klein maar betekenisvol onderdeeltje van de muziekgeschiedenis.” 

Mayway Records

Meer nieuws uit het stadsmagazine