Inwoners van Sente en Heule genieten van duofietsen dankzij Burgerbudget

Gepubliceerd op maandag 09 september 2024

De tweede editie van het Burgerbudget van Stad Kortrijk leverde 25 concrete voorstellen en 10 winnaars op. Een van die winnaars is het project 'Sentes Duofietsers/Duofietsen met senioren'. Een 16-koppige burgerjury kende het initiatief 17.500 euro toe. Hierdoor kunnen ook minder mobiele senioren uit Sente en Heule op een sociale en leuke manier hun gemeente ontdekken. Er zijn al 20 ritten met de duofiets uitgevoerd en al 15 vrijwilligers helpen mee duofietsen.

Het idee voor 'duofietsen met senioren' kwam van de vier vrijwilligers Paul Loosveld, Filip Vanwildemeersch, Lode Benoit en Geert Callens uit Heule-Sente. Ze stelden voor om een duofiets aan te kopen zodat mobiele en minder mobiele inwoners samen de buurt kunnen ontdekken. Het idee van 'duofietsen met senioren' bestaat al langer in woonzorgcentra, maar enkel bewoners van de centra mogen van deze dienst gebruikmaken. Dankzij de vier initiatiefnemers kunnen nu ook mensen die thuis wonen, maar moeilijk te been zijn of een beperking hebben, duofietsen.

Groot succes

Een troef van de duofiets is dat de vrijwilliger en gebruiker naast elkaar zitten, zodat er een dialoog ontstaat. Voor de gebruiker is de duofiets kosteloos. Na de lancering van het duofietsen in Sente volgde eerst een testperiode. Intussen zijn al 20 officiële ritten uitgevoerd. 15 vrijwillige begeleiders meldden zich aan. Een echt succes dus.  

Reserveren via website

De Sentes Duofietsers hebben sinds 1 augustus een webpagina met alle praktische informatie: https://senteduofiets.be. Op een online kalender met tijdsloten kan je laten weten op welk moment je een rit wil reserveren. De stuurgroep van vrijwilligers stelde een permanentiesysteem op om alle reserveringen op te volgen.  

Opleiding voor begeleiders

De initiatiefnemers geven nieuwe begeleiders momenteel een een-op-een-opleiding. In functie van de aanvragen zullen ze wellicht de opleiding bundelen met een aantal kandidaat-begeleiders samen. Tijdens de opleiding geven ze uitleg over de technische aspecten van de fiets en de veiligheid. Een praktische testrit samen met de instructeur maakt de 'opleiding' volledig.  

Stalling op Senteplaats

Momenteel heeft de duofiets nog een tijdelijk onderkomen op de Rakeboshoeve, in de Wittestraat in Heule.  Na Sentekermis wordt op Senteplaats een stalling gebouwd. Op die manier is er een centrale, zeer goed bereikbare uitvalsbasis voor de duofiets.

Dankzij tweede editie Burgerbudget

Het project 'Duofietsen met senioren' kwam tot stand dankzij de tweede editie van het Burgerbudget. Daarmee steunt de stad creatieve ideeën van inwoners om Kortrijk nog aantrekkelijker te maken. De Kortrijkzanen en een 16-koppige burgerjury kozen uit 25 concrete voorstellen 10 winnaars. Zij kregen van de stad een budget om hun creatief project de komende maanden uit te voeren. Voor het duofietsen gaat het om een bedrag van 17.500 euro. Ook de Seniorenbond steunt het project.

"We ondervinden dat de mensen die meegaan met de duofiets een ongelooflijke ervaring achter de rug hebben. Uitspraken als ik voelde me weer jong of het was genieten van het begin tot het einde. Maar ook zalig, de wind weer eens in mijn haren voelen. Met onze stuurgroep kunnen we getuigen dat de investering die Kortrijk via het Burgerbudget in ons project deed al veel mensen gelukkig heeft gemaakt. En er komen er nog zo veel meer."
- Paul Loosveld, vrijwilliger duofiets en deelnemer Burgerbudget