Jongeren runnen het textielatelier in De Stroate

Gepubliceerd op Donderdag 23 mei 2024
Noah, Ibe en Thomas in hun atelier

Alle werkingen in jeugdcentrum De Stroate hebben een link met de hiphopcultuur: een studio voor rappers, een danszaal voor breakdancers, ateliers voor kunstenaars … Ook Ibe Crombez (19), Noah Delcroix (19) en Thomas D’Haluin (33) zijn er kind aan huis. Ze openden er recent een zeefdrukkerij.

Zeefdruk

Ibe: “Noah en Thomas zijn gepassioneerd door graffiti. Thomas en ik hebben onze ervaring met zeefdruk gemeen. En Noah en ik zijn goeie maten. We zijn bovendien alle drie kind aan huis in De Stroate. De ideale cocktail dus voor een creatief project. Het idee van een textielatelier ontstond ongeveer een jaar geleden en kwam in een stroomversnelling toen we het voorstelden bij DURF. Textile Palace was geboren. De naam verwijst trouwens naar de bioscoop Ciné Palace, die hierachter gerenoveerd wordt.”

Workshops

Thomas: “Eigenlijk ben ik een streetartkunstenaar, maar graffiti verkoopt niet gemakkelijk. Daarom verkende ik vroeger al de mogelijkheden van zeefdruk. Maar onze doelstellingen hier zijn niet commercieel. We willen in de eerste plaats bijdragen aan de jeugdwerking in De Stroate. Met workshops bijvoorbeeld. Jongeren moeten hier een eigen ontwerp kunnen uitwerken, van sketch op papier tot zeefdruk op een T-shirt.”

Vrijwillig

Noah: “Opbrengsten zullen we meteen herinvesteren. Met de steun van DURF, De Stroate en Vlaamse subsidies konden we al een donkere kamer, een zeefdrukcarrousel en een droger aanschaffen, maar er staat nog materiaal op ons verlanglijstje. We zijn dankbaar dat we hier stap voor stap aan onze droom kunnen verderbouwen.”

Durf jij?

The Textile Palace kwam tot stand binnen het Vlaamse pilootproject 'Durf jij?'. Heb je een leuk idee, maar weet je niet zo goed waar je ermee naartoe moet of wat de volgende stappen zijn? Laat het weten! Een fijne groep van Kortrijkse jeugdpartners zoekt het samen met jou uit.

Durf jij?

Meer nieuws uit het stadsmagazine