Tijdens haar behandeling voor borstkanker had Marieke Colpaert (36) vragen over seksualiteit. Omdat ze daar niet meteen antwoorden op kreeg, ging ze zelf op onderzoek. Samen met seksuologe Marlies Meersman (34) schreef ze het boek ‘Op de tast: Seksualiteit na kanker’.
Leven op z’n kop
In 2020, in volle coronaperiode, werd bij Marieke (rechts op de foto) borstkanker vastgesteld. Marieke: “Ik ben erfelijk belast en wist dat dit kon gebeuren, maar ik had niet gedacht dat het mij zo vroeg zou overkomen. Mijn jongste zoontje was amper een jaar oud. Sowieso ging ik mijn borsten laten wegnemen na mijn 35e, maar nu moest dat noodgedwongen nog vroeger. Ondanks de vroege vaststelling had ik ook chemotherapie nodig. Zoiets zet je leven volledig op z’n kop.”
Intimiteit en seksualiteit
“Ik kreeg veel informatie van de behandelende artsen, maar over één onderwerp werd niet gesproken: seksualiteit. Ik had nochtans vragen. Seks tijdens en na de chemo was bijvoorbeeld pijnlijk. Een bijwerking is namelijk dat de slijmvliezen aangetast worden. Ik kwam ook in de menopauze terecht. Om met de bijwerkingen te leren omgaan, moest ik zelf antwoorden zoeken. Zo kwam ik onder andere bij Marlies terecht.”
Vrouwelijke seksualiteit onderbelicht
Met Marlies (links op de foto) heeft az groeninge een seksuologe in huis op de afdeling oncologie. Marlies: “In november 2022 gaf ik een vorming over seksualiteit en kanker. Marieke was daarbij aanwezig. Ze stelde vast dat er vooral gesproken werd over oplossingen voor mannen en minder voor vrouwen. Zo blijkt dat 66% van de mannen met prostaatkanker voor de behandeling geïnformeerd wordt over de impact op hun seksueel leven. Bij vrouwen met kanker is dat slechts 17%. Daarvoor zijn verschillende oorzaken: de vrouwelijke seksualiteit is sowieso al minder bestudeerd en er blijft ook een taboe op rusten.”
Drempels verlagen
Tijdens een getuigenis in VRT Laat in 2022 opperde Marieke dat het de taak zou moeten zijn van de artsen om patiënten standaard in te lichten over de gevolgen van een kankerbehandeling voor hun seksualiteit, wat nu dus niet het geval is. Marieke: “Maar ik wou meer. En toen kwam het idee voor het boek. Door mijn ervaringen en die van lotgenoten neer te pennen, wil ik voorkomen dat andere vrouwen ook eerst bij talloze artsen en specialisten moeten langsgaan om antwoorden te krijgen op hun vragen.” “In ons boek staan verhalen over libido, opvliegers, pijn tijdens het vrijen … Ze worden verteld door vrouwen van verschillende leeftijden en met verschillende soorten kanker. De verhalen leren dat je niet altijd bang hoeft te zijn voor wat volgt na een kankerdiagnose. Op die manier is het boek interessant voor iedereen en niet enkel voor (ex-)kankerpatiënten. Een boek lezen doe je bovendien anoniem, zonder taboe of schaamte. Het is dus echt drempelverlagend.”
Verder dromen
“Ook na het boek timmeren we verder aan de weg om seksualiteit en kanker vlotter bespreekbaar te maken. In 2024 is seksualiteit het jaarthema van Kom op tegen Kanker. Zorgkundigen krijgen opleidingen, zodat ze leren anticiperen op vragen van patiënten. Onderzoekers zijn intussen aan het nagaan of medicatie kan voorkomen dat seks tijdens en na de behandeling pijnlijk is. Het is ongelooflijk wat deze mondige patiënte allemaal in gang heeft gezet”, knipoogt Marlies naar Marieke.
Meer info:
Het boek ‘Op de tast: Seksualiteit na kanker’ is verkrijgbaar in elke boekhandel of via de website van Marieke.