Kinderen VBS Bellegem zorgen voor kleurrijke nieuwe fietszone

Gepubliceerd op maandag 23 september 2024

Het gaat vooruit in Bellegem. De heraanleg van het centrum en de Bellegemkerkdreef is afgerond. Met de vernieuwing van de Bellegemsestraat en de Bellegemkerkdreef verbetert de stad de verkeersveiligheid, doorstroming en de leefbaarheid in Bellegem. Om de verkeersveiligheid te verhogen, krijgt het centrum van Bellegem nu ook een fietszone. Op donderdag 18 september kleurden en fietsten de kinderen van de Vrije Basisschool Bellegem de fietszone symbolisch in, gevolgd door een feestelijke opening van beide straten voor de buurt.

Eerste fase Bellegemsestraat afgerond

De Bellegemsestraat is een traject van 1,7 km. Om diverse technische (nutswerken, rioleringswerken, …) en praktische redenen (toegankelijkheid bewoners, omleidingsroutes, …) wordt de heraanleg van de straat opgedeeld in verschillende fasen. De eerste fase van de Bellegemsestraat loopt van het centrum van Bellegem (kruispunt Bellegemsestraat – Bellegemplaats) tot aan het Sportpad (Straatje niet inbegrepen).  

Het deel tussen Bellegemplaats en de Dottenijsstraat is ingericht als fietsstraat en kreeg een bordeaux/bruine asfalttoplaag en nieuwe voetpaden. Er was geen ruimte voor groenvakken maar dankzij de medewerking van de inwoners krijgt de straat toch een groenere aanblik met 5 geveltuintjes voor klimplanten en 4 lange bordes. Parkeren kan op 14 parkeerplaatsen (combinatie van vrij parkeren, mindervalidenplaatsen en shop&go plaatsen). Op het kruispunt met de Dottenijsestraat is een verkeersplateau aangebracht.

Tussen de Dottenijsestraat en het Sportpad is gekozen voor de combinatie van voldoende brede voetpaden, parkeerstroken (wisselend aan één zijde van de weg) en een rijweg met fietssuggestiestroken. In het najaar worden nog bomen en struiken geplant.

De bushalte 'Voetbalplein' werd opgewaardeerd met verhoogde halte en blindegeleiding. Er zijn 10 parkeerplaatsen ingericht en er worden nog fietsbeugels voorzien.

Verdere timing

Begin 2025 starten de volgende fasen (telkens opgedeeld in voorbereidende nutswerken en weg- en rioleringswerken):

  • Fase 2: Doornikserijksweg – kruispunt Leuzestraat/Manpadstraat: begin 2025 tot eind 2025
  • Fase 3: kruispunt Leuzestraat/Manpadstraat – Sportpad: midden 2025 tot midden 2026
  • Fase 4: Straatje + deel Roodhuisweg: eind 2025 tot eind 2026

 

Totale kostprijs

De totale kostprijs van de werken bedraagt € 6,40 miljoen (incl btw).

  • Provincie West-Vlaanderen € 450.000 (incl btw)
  • Aquafin € 650.000 (incl btw)
  • Vlaamse Milieumaatschappij € 1,80 miljoen (incl btw)
  • Stad Kortrijk € 3,50 miljoen (incl btw)

 

Groene en verkeersveilige Bellegemkerkdreef  

De volledige rijweg kreeg een nieuwe asfalttoplaag. Het parkeren wordt nu georganiseerd in afgebakende parkeerstroken (met verfmarkering en plantvakken). Ter hoogte van de zijstraten zijn de voetpaden doorgetrokken en over het volledige tracé zijn boom- en plantvakken voorzien. Op vraag van de inwoners brachten we snelheidsremmende ingrepen aan: de bestaande verkeerdrempel (thv huisnr 4) kreeg een opwaardering en er kwam een tweede verkeersdrempel (thv huisnr 10). Naast vergroening is er ook aandacht voor extra waterbuffering. We legden een aantal onverharde bermen in een komvorm aan om regenwater ter plaatse te laten infiltreren (wadi).  

Ter hoogte van de Kloosterdreef is een extra voetpad aangelegd (kant van Bellegemkerkdreef 4) om zo een comfortabele verbinding te maken met de achterliggende trage weg. Het voetpad aan de overzijde is onthard. Vanaf de Kloosterdreef (richting centrum) blijft de huidige éénrichtingsstraat behouden. Om dit visueel duidelijker te maken is de rijweg versmald. De vrijgekomen ruimte is ingevuld met een wadi, parkeerstroken, extra groen en voetpaduitstulpingen. Ter hoogte van het Bellepad is een zebrapad voorzien. Om de toegankelijkheid te verhogen legden we de boordsteen verlaagd aan. Ter hoogte van de in- en uitgang van de kleuterschool voorzagen we een breder voetpad voorzien voor de wachtende ouders en aan de lagere school werden twee brede zebrapaden aangelegd.  

Kostprijs

De werken worden gefaseerd uitgevoerd door de firma NV Bernard Ockier uit Otegem. De kostprijs bedraagt 273.000 euro.  

Nieuwe fietszone

Met de heraanleg en opening van de straten voeren we ook de nieuwe fietszone in Bellegem in. Een fietszone die als een poort verder de kern van Bellegem tot een verkeersveilige zone afbakent. Die omvat naast dit deel van de Bellegemsestraat ook Bellegemplaats, de Walleweg tot aan de Processiestraat en de Bellegemkerkdreef tot aan de schooltoegangen. -