Kinesist Jelle lapt Belgian Cats op

Gepubliceerd op Vrijdag 24 mei 2024
Kinesist Jelle

Binnenkort trekken de Belgian Cats, onze nationale basketbalvrouwen, naar de Olympische Spelen in Parijs. In hun zog volgt het medische team, waarvan ook kinesitherapeut Jelle Duthoit (35) deel uitmaakt. Helpt hij de Cats na een Europese titel ook aan een olympische medaille?

Basketbalspeler

“Ik heb zelf lang basketbal ge­speeld. Met de jeugdteams van Kortrijk Sport veroverde ik zelfs drie landstitels. Toen ik kinesitherapie ging studeren in Gent en ik tegelijk een blessure opliep, kwam bas­ket niet meer op de eerste plaats. Later speelde ik wel nog even bij BC Vagant Kortrijk, opgericht door oude basketvrienden. We promoveerden in geen tijd naar eerste provinciale. Maar intussen begon ik ook aan mijn loopbaan als kinesist en werd ik papa van twee kindjes. Het actie­ve spelen moest wijken, maar het basketbal blijft door mijn aderen stromen.”

Belgian Cats

“Na mijn studies werkte ik tien jaar in een praktijk in Gent. Die begeleidde onder andere voetbalclub AA Gent. In 2012 kreeg ik de kans om als vervan­ger een campagne van een nationale jeugdploeg te begeleiden. Drie jaar later promoveerde ik naar de Belgian Cats. Die waren toen nog niet zo bekend als nu, maar het klikte wel meteen. Intussen zijn we negen jaar verder en veel ervaringen rijker.”

“Vooral de internationale campag­nes met de Cats zijn bijzonder. Ik maakte al verschillende EK’s, WK’s en een keer de Olympische Spelen mee. Als kine volg je de fitheid van de speelsters op, doe je de taping en geef je oefeningen. Na de trai­ningen behandelen we hen met on­der andere massages en ijsbaden. Voor de speelsters is zo’n toernooi zowel fysiek als emotioneel intens, maar ook de entourage leeft enorm mee. Als ik na een campagne thuis­kom, ben ik uitgeput van de vele emoties.”

Topsportkine

“Door het lang en intens samen­werken met de dames, groeit er een vertrouwensband. Toen Emma Meesseman zich eerder dit jaar blesseerde in de Turkse competitie bijvoorbeeld, reisde ze meteen af naar Kortrijk om zich in mijn praktijk te laten behandelen. Ook de bles­sures van Cats Kyara Linskens, Julie Allemand en Nastja Claessens volg ik van dichtbij op.”

“Mijn praktijk SPRS is niet toeval­lig gevestigd in Kortrijk. Met onze specialisatie in orthopedische en sportrevalidatie, mikken we op de vele recreatieve en competitiespor­ters. Naast de Belgian Cats zijn onze bekendste partners basketbalclub House of Talents Spurs en hockey­club Parc Saint-Georges. We hopen dat er nog veel volgen. SPRS staat voor Sports, Performance, Recovery en Success. Maar het is tegelijk ook een knipoog naar ‘Spurs’, de naam die veel Kortrijkse topsportclubs dragen.”

Olympische Spelen

“Op 15 juni begint de voorbereiding van de Belgian Cats op de Olym­pische Spelen in Parijs. Die vindt plaats in SC Lange Munte. Er zijn oefenwedstrijden tegen China op 28 juni en Servië op 30 juni. Voor de speelsters is het een plezier om voor de nationale ploeg naar Kortrijk af te zakken. Ongeveer de helft heeft West-Vlaamse roots. Ze zijn er dicht bij familie, vrienden en trouwe supporters. Ze ontmoeten voormali­ge teamgenoten en trainers. Kortrijk is echt thuiskomen voor de Cats.”

“Kortrijk als uitvalsbasis is trouwens ook een voordeel voor de Olympische Spelen, want de groepsfase wordt in Rijsel afgewerkt. Dat wil zeggen dat de speelsters kunnen trainen en recupereren in een vertrouwde om­geving. Het nadeel is dan weer dat ze het speciale gevoel zullen missen van het olympisch dorp: samen zijn met atleten uit andere landen en disciplines. Tenzij ze naar de kwart­finales doorstoten natuurlijk, want vanaf dan is het wel in Parijs te doen. De dames zijn zelf alvast ambitieus en dromen van een medaille.”

Kortrik Olympic

SPRS Kine

Meer nieuws uit het stadsmagazine