Kortrijk is een echte STEM-stad

Gepubliceerd op Maandag 16 september 2024
Merlijn

Science, Technology, Engineering, Mathematics of kortweg STEM is hot! In scholen schieten nieuwe studierichtingen als paddenstoelen uit de grond. Onder andere Hogeschool VIVES probeert kinderen al op jonge leeftijd warm te maken met lessenreeksen en workshops.

Merlijn Morisse (36) is hoofd we­tenschapscommunicatie bij VIVES. Samen met zijn collega’s brengt hij wetenschappelijk onderzoek dichter bij het brede publiek. “VIVES telt on­geveer 200 onderzoekers in diverse disciplines: energie, landbouw, ge­zondheids- en voedingstechnologie, onderwijs … Die onderwerpen lijken soms wat abstract. Daarom probe­ren wij ze concreter en toegankelij­ker te maken.”

Techniekacademie en Youth in STEM

“Met wetenschapsbars bijvoorbeeld. Onderzoekers delen er hun nieuw­ste inzichten bij een kopje koffie. Met de Techniekacademie bieden we dan weer workshopreeksen voor kinderen van de lagere school: biologie, mechanica, programmeren … Het leuke is dat ze in hun vrije tijd echt met gereedschap en materia­len mogen werken.”

“Voor jongeren uit het middelbaar (14+) hebben we recent Youth in STEM gelanceerd. Dat programma wil jongeren beter informeren over thema's zoals klimaat, energie en digitale transities. Omdat jongeren graag de impact van hun daden zien, koppelt Youth in STEM de theorie meteen aan de praktijk. Zo bezoch­ten we onlangs het waterstofsta­tion van Colruyt in Halle. Daarna bouwden de jongeren zelf wagen­tjes aangedreven door waterstof in ons waterstofonderzoekscentrum.”

Vlaamse subsidies

“Vorig jaar deed de Vlaamse regering een oproep voor STEM-projecten voor jongeren. Onze twee ingediende projecten werden goedgekeurd. Met Revive Your Plastics richten we ons samen met de jeugddienst van de stad op jeugdbewegingen. We willen hen tonen hoe ze plasticafval zoals melkdopjes bijvoorbeeld tot kunst­stofplanken of tentzeilen kunnen verwerken.”

“Ons tweede project is de Circu­laire Escaperoom. Jongeren bou­wen er zelf onderdelen voor een escaperoom met afvalmaterialen van bedrijven zoals Volvo. Met deze projecten leren jongeren bij over circulaire economie en techniek. Met ook projecten van Howest, Texture en de bib, haalde Kortrijk maar liefst vijf van de zestien subsidies binnen. Een bewijs dat Kortrijk een echte STEM-stad is!”

Youth in STEM

Meer nieuws uit het stadsmagazine