Simon Verschelde (49) en Lucas Devolder (31) zijn twee van de gezichten achter de organisatie Lieve Zusjes Stoere Broers. Of kortweg #LZSB. Zij willen mensen aanzetten om de stad anders te gebruiken. Ontmoeting, vertraging, natuur en experiment zijn daarbij essentieel.
Cinemobiel
Simon: “Omstreeks 2000 zocht ik naar een unieke manier om samen met mijn vrienden naar films te kijken. Geen bioscoop en liefst kosteloos. De kelder van mijn oma was een leuk begin, maar ik wou vooral naar buiten. Dankzij het project ‘Gouden Kans’ van KBC konden we investeren in het materiaal dat daarvoor nodig is. Cinemobiel was geboren. Vandaag verzorgen een 20-tal vrijwilligers jaarlijks zowat 40 filmvoorstellingen in openlucht.”
Lieve Zusjes Stoere Broers
Lucas: “Cinemobiel leidde uiteindelijk ook tot het ontstaan van #LZSB. In het begin lag de focus op film, maar er kwamen stilaan andere activiteiten bij. Een picknick vooraf bijvoorbeeld. Of een feestje nadien. In 2014 hadden we een ‘block party’ waar nu Kortrijk Weide is. Iemand had daar in grafitti de tekst ‘Lieve Zusjes Stoere Broers’ aangebracht. Die benaming is na dat feest blijven plakken en groeide uit tot een soort merknaam voor onze activiteiten.”
De stad anders bekijken
Lucas: “Of het nu gaat over films in openlucht of een picknick op een ongewone plek: wij willen de stad gewoon door een andere bril bekijken. Wij zoeken voortdurend naar opportuniteiten om de openbare ruimte op een originele manier te gebruiken. Als we ergens een leuke locatie vinden en als het weer meevalt, plannen we spontaan een activiteit. We sturen een WhatsApp naar onze volgers en wie zin heeft, komt gewoon af. Maar ook toevallige passanten zijn altijd welkom.”
Ontmoeting
Simon: “Op die manier willen wij een zaadje planten bij de mensen. Niet iedereen hoeft meteen een filmavond of feest te organiseren. Je kan ook klein beginnen, in je eigen straat. In plaats van een nieuwe bank in je achtertuin te zetten, zet je eentje aan je voorgevel. Maak het gezellig. Leg een geveltuintje aan. Gebruik je stoep of straat. Trek naar buiten in plaats van naar binnen en leer je buren kennen.”
Focus op kinderen
Simon: “Een belangrijk deel van onze werking spitst zich toe op kinderen. Met Wildebras palmen we bijvoorbeeld elke zomer het eiland in het Gebroeders Van Raemdonckpark in. Kinderen bouwen er zelf aan speeltuigen, graven tunnels, bouwen vlotten, slingeren door de bomen … Ze leren er zelf risico’s inschatten en mogen zich zonder zorgen vuilmaken, want ouders zijn niet toegelaten. Een tip voor gezinnen deze zomer: sluit een stukje van je tuin af exclusief voor je kinderen en laat ze daar wild spelen. Geef ze oude lakens, planken, banden en laat ze hun creativiteit botvieren.”
Ecologie
Lucas: “Onze alternatieve kijk op de stad, heeft ook een ecologische insteek. Wij zijn fan van groen in de stad. Veel groen ... en water! Geveltuinen, parken, andere openbare plekken … Hoe wilder hoe liever! Daarnaast ijveren we voor een betere waterkwaliteit door onder andere minder pesticiden te gebruiken. Onze droom is een openbare plek waar Kortrijkzanen vrij kunnen zwemmen: in de Leie, het kanaal of ergens anders.”
Op de goede weg
Simon: “De inspanningen van de stad zijn een stap in de goede richting: meer groen en speelmogelijkheden in het winkelwandelgebied of het ecologisch park op Kortrijk Weide … Maar er is nog een verschil tussen het aanleggen van dat groen en er ook effectief gebruik van maken. De missie van #LZSB is tonen hoe je dat doet. We willen Kortrijkzanen aansporen om de openbare ruimte zelf mee vorm te geven in functie van de gemeenschap. Niet alles moet door een overheid ingevuld worden."