Myriem El-Kaddouri is onze nieuwe stadsdichter

Gepubliceerd op Woensdag 19 juni 2024

Kortrijk stelt dichter en woordkunstenaar Myriem El-Kaddouri aan als nieuwe Letterzetter (stadsdichter) van Kortrijk. Ze volgt Astrid Haerens op, die deze taak in juni 2024 succesvol afrondt, en blijft zelf Letterzetter tot juli 2026. Myriem El-Kaddouri is Kortrijkzaan en werkt hier ook. Als Letterzetter wordt ze mentor van een collectief van talentrijke kunstenaars en curator van het jaarlijkse woordkunstenfestival Memento.

Al sinds 2015 vaart Kortrijk een eigen koers door het officiële mandaat van stadsdichter toe te kennen aan een collectief van jonge, talentrijke schrijvers en woordkunstenaars uit de regio, met de Letterzetter als mentor. Het Letterzetter-collectief is de spil van het letterenbeleid in de stad en er kwamen al verschillende boeiende woordkunstenaars uit naar voor.

Kortrijkzaans dichter en poetryslammer

Myriem El-Kaddouri (°1994) woont in Heule en werkt in Kortrijk. Na 5 jaar werken als advocaat, doctoreert ze nu op KU Leuven Campus Kulak Kortrijk. Haar eerste dichtbundel ‘Hier ligt de waarheid in overdaad’ is pas uit bij uitgeverij Pelckmans (voordien: Uitgeverij Vrijdag). In 2023 werd ze West-Vlaams Poetry Slam-kampioen en eindigde ze op een sterke vijfde plaats in het Belgische slamkampioenschap. De geëngageerde dichter is een voorvechter van intersectionele gendergelijkheid, waarover ze op uitnodiging van de Belgische staat sprak op de informele Raad van de Europese Unie.

Bruggenbouwer met sterk artistiek plan  

Een deskundige jury koos Myriem El-Kaddouri uit een voorselectie van ruim twintig kandidaten als vijfde Letterzetter van Kortrijk. Ze viel de juryleden op als een echte bruggenbouwer binnen de lokale gemeenschap en naar de sector toe. Volgens hen voelt ze de stad goed aan en heeft ze een sterk artistiek plan voor ogen als Letterzetter en als curator van de volgende twee festivaledities van Memento.

"Mijn ultieme missie is kunst bevrijden uit haar hermetische cocon en toegankelijk maken voor iedereen door de overal aanwezige poëzie te herkennen, te benoemen en te veruitwendigen. Ik wil poëzie inzetten om veilige denkruimtes en invalshoeken te boetseren die de afstand met de ‘Ander’ verkleinen en toelaten noodzakelijke maatschappelijke gesprekken te voeren. Kunst overstijgt één unieke uitkomst en is voor mij een middel tot verbinding, verzet en vervolgens verandering. Een mandaat als stadsdichter van Kortrijk is bij uitstek de kans om mijn missie op grote schaal na te streven."
- Myriem El-Kaddouri, Letterzetter van Kortrijk

Wanneer het eerste licht de straten onthult

Bekendmaking van de Letterzetter van Kortrijk gebeurt met een campagne van fotograaf Damon De Backer en cineast Aaron Godderis. Ze concentreert zich rond de slagzin ‘Wanneer het eerste licht de straten onthult, zal de stad als één geheel ontwaken, waar woord en waarheid elkaar raken.’ Het is een fragment uit een eerste gedicht, Alternatieve ondertitels, dat Myriem over de stad schreef. In de teaservideo zien we hoe Myriem de stad intrekt met pamflettaire kranten met daarop het stadsgedicht. De beelden zijn gemaakt in De Pleinschool, het oude en het nieuwe gerechtsgebouw. Voor Myriem zijn dit belangrijke plaatsen in de stad. De slagzin zal permanent in het stadsbeeld verschijnen in de nieuwe stadstuin op het Casinoplein.

Dit is het volledige gedicht waaruit de slagzin komt:

Alternatieve ondertitels 

 

We bouwen geruisloos nachtelijke nederzettingen,

laten het kind in ons buiten. 

We smeren adembenemende,

allesverterende taal uit over de daken. 

 

We zetten verloren letters op gesloten oogleden,

onbevreesd, onbaatzuchtig, onverschrokken

zodat elk vooroordeel voortaan erodeert. 

We scheppen begrippen als brede, gulle armen.

 

We ritsen behendig de wegen open, 

ook de rechtbanken, pleinen en parken, 

de scholen, de huizen 

waar we leven, rusten, bidden, eten

en die waar we enkel zijn 

of in herinnering bewegen.

We schudden alles dooreen als een sneeuwbol, 

dwarrelend, slingerend, kronkelend.

 

Hier ontvouwt zich een werkelijkheid 

die geen waarneming nodig heeft.

Hier is het meer nacht dan donker,

tegelijk afbraak en herstel.

Hier lost de tijd zich op in morgen

en geloven wij:

la poésie sauvera le monde.

 

We weven teder doorzichtige draden 

langs de perforaties van anderen, 

trekken de touwen aan als bij een korset 

en wanneer het eerste licht de straten onthult,

zal de stad als één geheel ontwaken, 

waar woord en waarheid elkaar raken.