Natuurvriendelijke tuin dankzij Tuinrangers

Gepubliceerd op maandag 16 september 2024
Mike

Met tien zijn ze, de vrijwilligers van Tuinrangers in Kortrijk. Ze geven je gratis advies voor een natuurvriendelijke en klimaatbestendige tuin. Mike Vandoorn (38) uit Heule is niet alleen Tuinranger, maar ook vrijwilliger bij Natuurpunt. Hij vertelt met veel passie over het leven in onze tuinen. 

Vrijwilliger

“Natuur en tuinen zitten in mijn bloed. Ik volgde een opleiding tuinbouw in het PTI in Kortrijk en daarna stu­deerde ik tuinarchitectuur in Gent. Naast mijn dagtaak als stadsmedewerker bij de sportdienst van Ieper, ben ik vrijwilliger bij onder andere het Rode Kruis, Natuurpunt, en dus ook Tuinrangers. Dat laatste is een project van de Vlaamse Overheid, waar ook Stad Kortrijk in mee stapte. We zijn nu anderhalf jaar bezig en hebben intussen meer dan 190 tuinen bezocht.”

Gratis aanvragen

“Een Tuinranger komt gratis bij je thuis langs om advies te geven, zodat jij je tuin meer biodivers (of natuurvriendelijk) en klimaatbestendig kunt maken. Je meldt je aan op de website van Tuinrangers en vult een formulier in. Daarbij voeg je enkele foto’s van je tuin. Zo kunnen wij ons bezoek wat voorbereiden. Tijdens het plaatsbezoek gaan we die­per in op jouw wensen. Sommigen willen een bloementuin, anderen willen speelelementen voor de kinderen … Maar minstens even belangrijk zijn factoren zoals oppervlak­te, bodemsamenstelling, schaduw, nabijheid van andere natuurelementen zoals bomen of water ...”

Tuinadvies

“Op basis van al die gegevens geven we advies op maat. Ik had bijvoorbeeld iemand die een tuinomheining wou plaatsen. In plaats van houten panelen stelde ik voor om ijzeren betonnetten te plaatsen en daar klimplanten tegenop te laten groeien. Liefst een paar verschillende soorten, want zo heb je op meerdere momenten bloei. Veel mensen willen graag een vijvertje plaatsen, maar hebben weinig plaats of vrezen het onderhoudswerk. In dat geval raad ik hen aan om een ijzeren teiltje of een houten tonnetje te kopen. Met wat waterplanten erin, trek je al gauw libellen, salamanders en andere nieuws­gierige diertjes aan.”

Groene corridor

“En die diertjes zijn o zo belangrijk! In Kortrijk heb je steeds meer groengebieden. Dat is fantastisch, maar vaak zijn ze klein en liggen ze ver uit elkaar. Daardoor is het voor veel dieren moeilijk om zich van het ene naar het andere gebied te verplaatsen. Ik denk dan aan insecten, maar ook aan vogels, vleermuizen, egels … Door onze tuinen als kleine natuurgebiedjes in te richten, krijgen zij tussenstations die het reizen makkelijker maken.”

Geen groene vingers

“Mensen zijn vaak bang van het werk dat een gevarieerde tuin met zich meebrengt, maar dat is een misvatting. Je hebt vaak meer werk met het onderhouden van een strak gazon, dan met een plantenrijke tuin. Bloemen zijn niet alleen essentieel voor bestuivende insecten zoals bijen, ze zijn ook veel mooier om naar te kijken. Met een beetje moeite kan je nagenoeg het hele jaar rond bloeiende planten in je tuin hebben. En je plantenafval? Dat gooi je in een compostvat. Zo heb je altijd bodembedekker en meststof bij de hand.”

Mens versus natuur

“De natuur houdt zichzelf voortdurend in stand. Neem nu de buxusmot. Die had in het begin geen natuurlijke vijanden, maar na verloop van tijd vormde ze een belang­rijke voedingsbron voor de koolmezen en pimpelmezen. Maar wat doet de mens? Pesticiden spuiten! Gevolg: een dalende mezenpopulatie. Nog zo’n voorbeeld is de hals­bandparkiet. Er leven een twintigtal van die indringers in het park van Heule. Ook zij hadden oorspronkelijk geen natuurlijke vijanden bij ons. Maar recent zag ik aan de Heulebeek een slechtvalk uit de Sint-Maartenstoren die er eentje te pakken had. En ook de Aziatische hoornaar staat intussen op het menu van enkele vogelsoorten.”

“Zo zie je maar: de natuur houdt zichzelf in evenwicht. Het is de mens die het evenwicht vaak verstoort. Als Tuinranger wil ik daar verandering in brengen. Het is tijd dat de mens de natuur een handje toesteekt. En laat ons daarvoor allemaal beginnen in onze eigen tuin. We komen alvast graag eens bij jou langs!”

Meer info over de Tuinrangers

Meer nieuws uit het stadsmagazine