Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk, N-VA en Vooruit waren op 13 oktober 2024 winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen in Kortrijk. Samen haalden ze 33 van de 41 zetels. De voorbije zes weken zaten de drie partijen samen om te kijken hoe het best kon worden samengewerkt. Na intensief onderhandelen resulteerde dat de voorbije dagen in een volledig financieel doorgerekend coalitieakkoord: Kortrijk met brio.
Partituur voor 6 jaar sterk bestuur
Wanneer drie klanken in harmonie met elkaar samenkomen, krijg je een muzikaal akkoord. Met dit coalitieakkoord, de partituur, willen Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk, N-VA en Vooruit de baton opnemen en het tempo aangeven waarmee ze stad Kortrijk de volgende 6 jaar doen schitteren. Brio is een Italiaanse muziekterm die levendigheid, vuur betekent. Het woord staat ook voor talent, enthousiasme en energie. ‘Kortrijk met brio’ is dus een Kortrijk met nog meer energie, leven en schittering.
4 thema’s, 20 punten
Het coalitieakkoord bestaat uit vier thema’s met telkens vijf punten. Het is de aanzet voor een uitgebreid bestuursakkoord dat wordt afgewerkt. De uitgangspunten: Kortrijk moet leuk om te leven zijn. Een stad die voor haar inwoners, jong en oud, ongelooflijk omarmend is. Een stad die voortdurend vernieuwend is. En eindeloos efficiënt.
Een greep uit het coalitieakkoord:
1. Leuk om te leven
Een stad die leuk om te leven is, betekent in de eerste plaats een veilige stad. Het veiligheidsbeleid en het versterken van het veiligheidsgevoel van de Kortrijkzaan zijn prioritair voor de nieuwe stadscoalitie. Zo voorziet het nieuwe bestuur de nodige middelen om het politiekorps van PZ Vlas op korte termijn uit te breiden met 40 extra agenten. Een leuke stad heeft straten en parken die stralen. Het budget voor het onderhoud en beheer van straten, pleinen, parken wordt verhoogd. Ook de jaarlijkse ophaling aan huis van grofvuil wordt opnieuw ingevoerd. We willen de stad minder grijs en merkbaar groener maken met meer bos en natuur in de komende 6 jaar. Leuk leven betekent ook de luxe hebben om betaalbaar te wonen. Tegen 2040 worden 1.000 extra sociale woningen voorzien, waarvan 500 sociale woningen tegen 2030 gerealiseerd zijn.
2. Ongelooflijk omarmend
Een stad die ongelooflijk omarmend is, zorgt voor jong en oud. De nieuwe coalitie zet in op een sterk empowerend sociaal beleid: een beleid dat mensen die het moeilijk hebben tegemoetkomt en streng optreedt tegen wie ten onrechte gebruikmaakt van steunmaatregelen. Het zorgaanbod in Kortrijk wordt gemoderniseerd en verbeterd. Deze legislatuur wordt werk gemaakt van de renovatie en uitbouw van woonzorgcentrum Ter Melle tot een zorgcampus in Heule. Maar ook van een ambitieus seniorenbeleid met een schepen van derde jeugd. Tegelijkertijd wordt gestreefd naar een nog hogere dekkingsgraad in de kinderopvang: van 60 naar 66 plaatsen per 100 kinderen. Er wordt ook verder fors geïnvesteerd in de renovatie en vernieuwing van jeugdinfrastructuur, zowel jeugdlokalen als nieuwe sportpleintjes en speelzones.
3. Voortdurend vernieuwend
Ook deze legislatuur wordt geïnvesteerd in de groei van de stad en in stadsvernieuwing. De ontwikkeling van de Noord-Zuidas, een groene Grote Markt en een nieuwe Rollegemse dorpskern zijn enkele voorbeelden van projecten. Op vlak van sport wordt SC Wembley uitgebouwd tot een echte topsportcampus met een nieuwe sporthal. Ook in culturele infrastructuur wordt verder geïnvesteerd, mits substantiële Vlaamse steun. Daarnaast moet Kortrijk dé winkel- en ondernemersstad van West-Vlaanderen worden. De coalitie zorgt voor een centraal aanspreekpunt voor ondernemers voor al hun vragen, begeleiding en contacten met eigenaars van handelspanden.
4. Eindeloos efficiënt
Een efficiënte stad is in de eerste plaats een stad met een eerlijk en gezond financieel beleid. Het nieuwe bestuur kiest ervoor om de koopkracht van de Kortrijkzanen te beschermen en de algemene personenbelasting en de onroerende voorheffing niet te verhogen. Efficiënt betekent ook een vlotte stad voor voetgangers, fietsers en automobilisten. De komende legislatuur worden dubbel zoveel voetpaden vernieuwd. In de eerste twee jaar werkt de coalitie een volwaardig mobiliteitsplan uit voor het hele grondgebied. De Knip in Bissegem wordt teruggedraaid. We zetten sterk in op het afbouwen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en op hernieuwbare energie. We richten een Energiebedrijf op en zorgen voor een rollend fonds waar ook inwoners op kunnen intekenen.
Download hier het volledige coalitieakkoord Kortrijk met brio