Nieuwe letterzetter Myriem El-Kaddouri

Gepubliceerd op Dinsdag 02 juli 2024
Letterzetter Myriem

Myriem El-Kaddouri (29) is de nieuwe Letterzetter (stadsdichter) van Kortrijk. Twee jaar lang zal ze het literaire landschap in Kortrijk mee vormgeven. Ze legde daarvoor een opmerkelijke weg af, waarbij ze schijnbaar onverenigbare werelden toch met elkaar verbond.

Veel lezen 

“Ik ben geboren in Kortrijk en woon momenteel in Heule, maar groeide eigenlijk op in Wevelgem. De laatste jaren van het middelbaar ging ik naar de Pleinschool. Al van toen ik klein was, zat ik met mijn neus in de boeken. Elke woensdag was het hoogtepunt van de week. Dan ging ik met mijn mama naar de bibliotheek. Ik schreef toen ook al graag, maar deed dat vooral voor mezelf, op mijn kamertje.” 

Rechten en economie 

“Na de middelbare school trok ik naar Gent. Ik behaalde er een master in de rechten en in de economie. Daarna ging ik aan de slag als advocate aan de Gentse balie. Ik bleef al die tijd schrijven en maakte bijvoorbeeld stukken voor juridische magazines. Ik deelde ook columns en gedichten via sociale media. Via die weg verzilverde ik zowaar een contract bij Uitgeverij Vrijdag (nu Pelckmans). Binnenkort verschijnt mijn eerste dichtbundel: Hier ligt de waarheid in overdaad.” 

Inspiratie

“Ik haal mijn ideeën uit alledaagse dingen. Zo zat ik onlangs op het ter­ras van Tarterie op de Grote Markt. Ik zag een meneer die telkens zijn hand voor zijn gezicht hield wanneer hij moest lachen. Ik vroeg me af waarom hij dat deed en die gedach­tegang leidde tot een gedicht. Mijn schrijfsels bevatten een mix van persoonlijke en maatschappelijke thema’s. In mijn dichtbundel gaat het bijvoorbeeld over identiteit, verzet en vergankelijkheid.” 

Tegenstrijdigheden

“Mijn ouders kwamen in de jaren 60 als kind met hun ouders mee vanuit Marokko. Ze leerden elkaar hier kennen en ik ben hier als Belg geboren. Toch blijft die migratie­achtergrond een rol spelen in mijn zoektocht naar mijn identiteit. Ook mijn beroepskeuze is op het eerste gezicht tegenstrijdig met mijn activiteiten als schrijfster. Maar als je de wereld met een nuchtere blik bekijkt, ontdek je dat die tegen­strijdigheden best verenigbaar zijn. Zo ben ik intussen geen advocate meer, maar doctoreer ik aan de KULAK. Ik geef er het vak Juridisch Schrijven.” 

Slam Poetry 

“Vorig jaar overhaalde een vrien­din mij om mee te doen aan de West-Vlaamse voorselectie van het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam in Kortrijk. Dat is een combi­natie van dichtkunst, voordracht en performance, live gebracht voor een publiek. Tot mijn eigen verbazing won ik die preselectie en mocht ik later dus meedoen aan het BK, waar ik vijfde eindigde. Deze veeleer toe­vallige ervaring zette ook het hele Letterzetterverhaal in gang.” 

Stadsdichterschap

“Door mijn deelname kwam ik name­lijk op een lijst terecht met kandida­ten om de volgende stadsdichter van Kortrijk te worden. Al heet dat hier niet stadsdichter, maar Letterzetter. Ik besloot mijn kans te wagen en diende mijn kandidatuur in. Met mijn immer nuchtere blik dacht ik nog niet rijp genoeg te zijn voor zo’n functie. Ik had dus weinig verwachtingen. Maar kijk, kort nadien werd ik opgebeld met fijn nieuws.” 

Toegankelijk

“Als Letterzetter schrijf je niet enkel gedichten voor speciale gelegenhe­den. Je cureert ook het woordfestival Memento en je begeleidt een groep jonge schrijvers: het Collectief van de Letterzetter. Ik zie het als mijn taak om poëzie de komende twee jaar toegankelijk te maken voor alle Kortrijkzanen. Want alles kan poëzie zijn! Een graffitislogan op een brug, een tafereel in de nachtwinkel … Mijn eerste gedicht als Letterzetter is al geschreven. Een zin uit dat gedicht is trouwens vereeuwigd op het ver­nieuwde Casinoplein. Benieuwd? Ga zeker eens kijken!” 

Meer info over de Letterzetter

Meer nieuws uit het stadsmagazine