Ouders organiseren zelf kinderopvang

Gepubliceerd op Dinsdag 02 juli 2024
Solidaire kinderopvang Sint-Paulus

Stad Kortrijk ondersteunt oudergroepen die tijdens de vakantie zelf solidaire opvang organiseren voor hun kinderen. Ook enkele ouders en kinderen van kleuter- en lagere school Sint-Paulus kijken zo met veel goesting uit naar de zomer.

Delphine Lerouge (44) is mama van twee zonen die in de vakantie wel wat verstrooiing kunnen gebrui­ken. “Samen met een andere ouder introduceerde ik vijf jaar geleden het concept van solidaire kinderopvang op de school van mijn kinderen. We mogen er gratis de speelplaats en een paar lokalen gebruiken.”

Samen sterk

Bij solidaire kinderopvang bunde­len enkele gezinnen de krachten. Ouders nemen een beurtrol op om voor elkaars kinderen te zorgen. “Wij starten onze werking op van zodra er in een vakantie minstens 10 geïnteresseerde gezinnen zijn. Komen de kinderen van die gezinnen vier dagen naar de opvang? Dan houden hun ouders minstens één dag toezicht. Gemiddeld zijn er 20 kinderen aanwezig en we rekenen één volwassene per zeven kinderen. Deze zomer kunnen we zo twee à drie weken lang opvang organise­ren. Soms doen we ook een weekje in de paasvakantie.”

Spelen en laten spelen

“De ouders die toezicht houden, bereiden meestal enkele activiteiten voor: een uitstapje naar een park of speelplein, een fietsparcours, waterspelletjes … Andere ouders zijn dan weer goed in grime of knutselen. Wij hebben het geluk dat er ook een springkasteel aanwezig is. Wie kleine kinderen heeft, weet dat dit vaak vol­staat voor een dagje speelplezier.”

Laagdrempelig

“Stad Kortrijk zorgt voor ondersteu­ning met een subsidie, verzekering, een EHBO-kit, spelmateriaal … De kinderen brengen zelf hun lunch en water mee. Op maandag gaan enke­le ouders met de bolderkar naar de markt om een weekvoorraad fruit in te slaan. Het concept is eenvoudig en laagdrempelig. Alle gezinnen met een link met Sint-Paulus zijn hier welkom. Voor sommige ouders is het wel een uitdaging, want twintig kinderen is veel. Maar we kunnen al vijf jaar rekenen op een sterk team.”

Meer info 

Naast Sint-Paulus zijn er nog gelijkaardige initiatieven in Sente, Aalbeke, Pius X en De Levensboom. 

Zelf een solidaire opvang beginnen? Check www.kortrijk.be/solidaire-kinderopvang.

Meer nieuws uit het stadsmagazine