Toneelgezelschap Taal en kunst

Gepubliceerd op Maandag 19 februari 2024
Luc

Het Koninklijk Toneelgezelschap Taal en Kunst bestaat al sinds 1907 en is zo aan zijn 117e speelseizoen toe. Daarmee draagt het met trots de titel van langst bestaande Kortrijkse theatergezelschap.

Nieuwe wind

Ondanks zijn rijke traditie, speelt Taal en Kunst met gemak in op het veranderende toneellandschap. Regisseur Luc Depoortere: “De coronalockdown was voor ons een flinke klap. We waren net een nieuwe productie gestart en moesten die plots stilleggen. Onze inkomsten vielen volledig weg. We besloten daarom om het voortaan bij twee producties per jaar te houden. Met een vernieuwde ploeg hebben we nu de revival ingezet. Momenteel bestaat Taal en Kunst uit meer dan 30 leden, zowel acteurs als technische medewerkers.”

Tournee

“Vorig jaar sloot onze thuishaven Schouwburg Kortrijk zijn deuren voor een grondige renovatie. Daarom besloten we om van de nood een deugd te maken en naar de ontmoetingscentra in de deelgemeenten te trekken voor onze nieuwe productie: Hocus Pocus Fiscus. Het wordt een deurenkomedie over een misverstand met de belastingdienst. Daarmee spelen we in op de gewijzigde voorkeuren van het publiek.”

Theater in tv-tijden

“Het tv-aanbod is groot en mensen verplaatsen zich minder vaak naar het theater dan vroeger. Doen ze dat toch, dan dragen nu vooral humoristische stukken hun voorkeur weg. Dat is ergens wel spijtig, maar het biedt ook nieuwe uitdagingen aan onze acteurs. Een klucht spelen is niet gemakkelijk, je moet je ervoor behoeden in ‘overdrive’ te gaan. Maar dat hebben onze acteurs zeker onder de knie.”

Praktisch

Hocus Pocus Fiscus gaat in première op 8 maart om 20.15 uur in OC De Vonke in Heule. Daarna volgen nog vijf voorstellingen.

Tickets kosten € 12.

Bestel je tickets

Meer nieuws uit het stadsmagazine