Vernieuwd sportplein Pradopark is nieuwe ontmoetingsplaats voor sociaal-sportieve werkingen

Gepubliceerd op maandag 09 september 2024

In 2022 werd een budget van 100.000 euro vrijgemaakt voor de renovatie van verschillende sportveldjes. Dit gebeurde via een participatietraject met sociaal-sportieve organisaties die frequent gebruik maken van deze pleintjes. Na de opwaardering van de Sportschuur op de terreinen van de KVK Jeugdacademie op Overleie (voormalige terreinen van Stade Kortrijk) eerder dit jaar, is nu ook het sportveld in het Pradopark vernieuwd met moderne materialen. Het plein werd op zondag 1 september officieel geopend met een voetbaltornooi in samenwerking met W(ijk) de parken en Red side Academy.

De vernieuwing van het sportplein kwam tot stand na een participatietraject met de kinderen en jongeren uit de buurt en de sociaal-sportieve werkingen. Zij stelden twee prioriteiten voorop: een vernieuwd plein dat geschikt is voor diverse (sport)activiteiten en verhoogd speelcomfort. De keuze viel op een ondergrond van EPDM-rubbercoating. Dat zorgt voor betere speelcomfort en een goeie geluidsdemping. Het plein dient als omnisportveld. De werkzaamheden vatten begin juni aan en werden eind juli afgerond. Vanuit het budget sociaal beleid is 78.000 euro geïnvesteerd om het plein kwaliteitsvol en toekomstgericht aan te leggen.

Jong talent doen groeien en ondersteunen

In de beleidsprogramma's Sociale Vooruitgang en Kortrijk Kinderrijk wordt het actieplan Jong Kortrijk Talent uitgerold. Sociaal-sportieve initiatieven spelen hierin een cruciale rol. Zij bereiken kinderen en jongeren die hun weg niet vinden naar de traditionele sportclubs en nemen de drempels richting vrijetijdsbesteding weg. Ze werken bijvoorbeeld vindplaatsgericht, dicht bij de woonplaats van de kinderen en jongeren, zorgen voor een breder netwerk voor zowel de jeugd als de ouderen, en elimineren financiële drempels om deel te nemen aan de activiteiten.

De activiteiten van sociaal-sportieve organisaties vormen een opstap naar aanvullende sociale ondersteuning. De bezielers kennen de kinderen en jongeren goed en zorgen ervoor dat eventuele vragen of problemen worden opgemerkt. Zij maken de verbinding met de sociale diensten van de stad. Maatschappelijk werkers en medewerkers van de sport- en jeugddiensten werken nauw samen met deze organisaties en bieden ondersteuning waar nodig