
Een warmtepomp haalt warmte uit de omgeving, zoals uit de lucht of de grond. In Kortrijk onderzoeken we ook hoe we warmte uit oppervlaktewater kunnen gebruiken. Dit noemen we aquathermie. Ruben Vanneste, projectleider bij Stad Kortrijk, licht toe.
Aquathermie
Wanneer water warmer is dan 6 graden, kan het gebruikt worden voor verwarming. De Leie heeft een gemiddelde temperatuur van 11 graden en is dus geschikt voor aquathermie. Ruben: “Het proces start met het Leiewater door een warmtewisselaar te pompen. Die onttrekt een deeltje van de warmte uit het water. Niet te veel, want het water dat nadien geloosd wordt, mag niet te koud worden. Dat zou nadelig kunnen zijn voor de biodiversiteit in de Leie. De onttrokken warmte verhogen we door middel van een warmtepomp en gebruiken we vervolgens voor verwarming of voor warm water voor een bad, douche ... Een warmtepomp verbruikt drie tot vier keer minder stroom dan een klassieke elektrische verwarming en is dus veel energiezuiniger.”
Samenwerking Howest
“Stad Kortrijk en Howest werken samen aan het innovatieve Europese project Interreg North Sea – WaterWarmth. Dit project onderzoekt het gebruik van warmte uit oppervlaktewater voor duurzame verwarming van gebouwen. Howest en Energiehaven passen deze technologie toe in hun nieuwbouwproject Havenkaai, waar ze aquathermie willen inzetten in combinatie met geothermie.”
Buda-eiland
“Omdat de Leie door het centrum van Kortrijk stroomt, onderzoekt ook de stad of er toepassingen mogelijk zijn voor aquathermie. We bestuderen bijvoorbeeld of we de Leie als warmtebron kunnen benutten bij de herontwikkeling van de tip van het Buda-eiland. De eerste studies tonen aan dat dit zowel technisch als financieel haalbaar is. Dat biedt mooie perspectieven voor een duurzamer Kortrijk.”