Vlasakker: 17 hectare nieuw, volwaardig stadsgroen in Kortrijk

Gepubliceerd op dinsdag 02 juli 2024

Het nieuw stadsgroen Vlasakker is klaar en officieel geopend. Het open gebied tussen de Etienne Sabbelaan, de Maandagweg, woonwijk Tarweveld-Klaverveld, hogeschool VIVES en KU Leuven Kulak vormt 17 hectare nieuw, volwaardig stadsgroen waar natuurontwikkeling, ontmoeting en beleving hand in hand gaan. 

Waardevolle nieuwe natuur en versterking van aanwezig groen

6,6 hectare akkerland werd omgezet naar nieuwe hoogwaardige natuur met natuurlijke gras- en hooilanden, bomenrijen en grachtstructuren. De eerder aangeplante bossen van onder andere het geboortebos, creëren dichte boszones. De bestaande vegetatie, struiken en bomen op de zuidelijke helft werd behouden, versterkt en uitgebreid. De beekvallei van de Pietje Patersbeek kreeg een natuurlijk herinrichting met verflauwde oevers om natte natuur alle kansen te geven. We vormden een bestaande natte zone om tot een moerasbos waar unieke planten en dieren de kans krijgen om zich te vestigen en uit te groeien. Er zijn 2.100 struiken en 65 bomen geplant.

Natuur, maar ook wandelen en spelen

Daarnaast werden ook de toegangspoorten tot Vlasakker vernieuwd, van waaruit meerdere nieuwe wandelpaden (in totaal bijna 2 km lang) vertrekken doorheen het volledige groengebied. Een centraal vlonderpad (een plankenweg) van bijna 100 meter lang leidt je naar verschillende uitzichtpunten met zitgelegenheid. Doorheen het gebied zijn 6 zitbanken geplaatst. Zo wordt bijvoorbeeld de beleving van het bufferbekken versterkt met een indrukwekkend uitkijkpunt. Jonge Kortrijkzanen en bezoekers vinden op verschillende locaties in het park speel- en ravotzones waar ruimte is voor recreatie en avontuurlijk spelen.  De focus ligt op wandelen. Fietsen, elektrische steps… zijn niet toegelaten in Vlasakker.  

Inspraaktraject

De aanleg kwam er na een geslaagd inspraaktraject met omwonenden en belanghebbenden. Organisaties zoals Natuurpunt, KU Leuven Kulak en hogeschool VIVES waren betrokken, maar ook de bewoners van de aangrenzende wijken konden hun input geven. Hun feedback tijdens de info- en overlegmomenten werd door het studiebureau en de stad gebruikt om tot een gedragen ontwerp te komen. 

Groen netwerk doorheen Hoog Kortrijk en Lange Munte

Tegelijk werd het “Stadsgroen Lange Munte” gerealiseerd, met een doorsteek vanuit het Ecolab bij KU Leuven Kulak via een veilige oversteek van de Ambassadeur Baertlaan tot Crematorium Uitzicht. Ten zuiden van de Ambassadeur Baertlaan is er onder meer een onthaalplek met fietsenstallingen en zijn er 6 hoogstammige bomen en 2.400 struiken aangeplant. De groenzone vormt een uitkijkpunt voor het achtergelegen open landschap. Het grasland wordt ecologisch beheerd en de bestaande houtkanten werden verbreed. Een nieuwe toegangspoort leidt je via een pad naar het achtergelegen bufferbekken, dat door Natuurpunt wordt beheerd.

Kostprijs

De werken werden uitgevoerd door aannemer Ockier uit Kuurne. De kostprijs bedraagt 800.000 euro.