Werken aan psychisch herstel

Gepubliceerd op maandag 16 september 2024
Angelique

Elk jaar van 1 tot 10 oktober vindt de tiendaagse van de geestelijke gezondheid plaats. Het doel is psychische kwetsbaarheid bespreekbaar maken. Dat is precies wat ze ook in de HerstelAcademie doen. Ervaringswerker Angelique Vanhee (44) vertelt er ons meer over.

Kortlopende cursussen

“De HerstelAcademie is een initia­tief van de Vlaamse Overheid, dat je ook in andere Vlaamse steden en gemeenten vindt. Samen met mijn coördinator Isabelle Van Hoecke organiseren we groepssessies rond diverse thema’s: depressie, midde­lengebruik, eenzaamheid, zelfzorg, communicatie … Iedereen is wel­kom. De sessies zijn heel laagdrem­pelig. In kleine groepen schetsen we herkenbare situaties. We werken taboes weg en willen vooral ook hoop geven. Je hebt geen doorver­wijzing nodig. Inschrijven voor een sessie kan via de website of per telefoon. Een sessie kost bovendien slechts € 1.”

Ervaringswerker

“Het unieke aan de HerstelAcademie is dat alle sessies gebaseerd zijn op het uitwisselen van ervaringen. Het is geen therapie, maar een open cursusaanbod. Elke sessie wordt geleid door een professional en een ervaringswerker. Een ervarings­werker is iemand die zelf psychisch kwetsbaar is, maar al een herstelpro­ces achter de rug heeft. Ikzelf ben ook een ervaringswerker. In 2023 kreeg ik een burn-out. Ik zocht hulp bij onder andere een therapeut, een adem­halingscoach en een jobcoach. Mijn traject was intens, maar sinds januari ben ik hier halftijds aan de slag en daar ben ik heel dankbaar voor.”

Herkenbare thema’s

“Een recent voorbeeld van zo’n ses­sie ging over het sociale netwerk. We nodigden de deelnemers uit om na te denken over de kwaliteit van hun relaties. Welke behoeften hebben ze? Met wie kunnen ze over hun ge­voelens praten? Hoe kunnen ze hun sociale netwerk versterken? We wis­selen hierbij tips uit, gaan in gesprek en leren van elkaars ervaringen. Op die manier willen we zoveel mogelijk psychisch kwetsbare mensen op het pad zetten richting herstel.”

HerstelAcademie

Meer nieuws uit het stadsmagazine