Zerkenzoeker voor alle graven en rustplaatsen in Kortrijk

Gepubliceerd op maandag 14 oktober 2024

Zerkenzoeker voor alle graven en rustplaatsen in Kortrijk

De Zerkenzoeker is vanaf nu beschikbaar voor alle elf begraafplaatsen in Kortrijk en deelgemeenten. Met dit digitale zoekloket kan je snel en gemakkelijk de rustplaats van een overledene vinden. Tot voor kort was de Zerkenzoeker enkel bruikbaar voor de begraafplaatsen Sint-Jan en Hoog-Kortrijk, maar nu zijn ook alle andere graven en rustplaatsen opgenomen, goed voor 54.000 locaties van graven, urnenkelders, strooiweides en columbaria.

Een graf vinden op een begraafplaats is niet altijd evident. Daarom lanceerde de stad in oktober 2022 het digitale zoekloket 'zerkenzoeker'. Dankzij deze laagdrempelige digitale toepassing kunnen bezoekers van onze begraafplaatsen een overledene opzoeken. Het digitaal loket toont de gegevens van overledenen en de locatie van graven, urnenkelders en columbaria. Ook de locatie van strooiweides en urnenbos wordt getoond.  

De uitrol van de Zerkenzoeker gebeurde stapsgewijs. Sint-Jan, met 6,9 hectare de grootste begraafplaats van Kortrijk, was als eerste aan de beurt. Daarna volgde Hoog-Kortrijk. De bedoeling was om ook de negen andere begraafplaatsen in Kortrijk en deelgemeenten in de Zerkenzoeker op te nemen: Aalbeke, Bellegem, Bissegem, Heule-Mellestraat, Heule-Watermolen, Kooigem-Kerk, Kooigem-Lentewijk, Marke en Rollegem.

Samen met intercommunale Leiedal begonnen de stadsmedewerkers met de inventarisatie van alle begraafplaatsen. Er werd een geografisch plan van de begraafplaats opgemaakt met een up-to-date koppeling naar de database van de overledenen. Elke dag worden de gegevens van de overlijdens van de stad naar Leiedal geĆ«xporteerd. Dat gebeurt nadat de data eerst correct zijn gefilterd. Zo worden enkel actieve concessies doorgestuurd en geen gevoelige data.  

Vanaf nu zijn alle begraafplaatsen opgenomen in het zoekloket, goed voor ongeveer 54.000 locaties van graven, urnenkelders en columbaria. De Zerkenzoeker is raadpleegbaar via de website https://begraafplaatsen.kortrijk.be

Evenementen op de begraafplaatsen in oktober en november

Op 24 oktober tussen 19u en 20u organiseert Reveil samen met Crematorium Uitzicht en de stad Kortrijk een troostmoment op de begraafplaats Hoog Kortrijk. Lieve Blancquaert en Wannes Cappelle zorgen voor muziek en inspirerende babbels.

Op 1 november vertrekt om 10u een stoet op de begraafplaats Sint-Jan met een bloemenneerlegging. Daarna volgt (tot 12 uur) een optreden van het Sabien Lesage Trio.

Op 7 november organiseert de stad samen met Crematorium Uitzicht een Onumentsessie met componiste en actrice Catherine Graindorge. Sinds de release van haar debuutalbum in 2012 werkte ze al samen met heel wat bekende artiesten zoals Iggy Pop en Nick Cave.   

Inschrijven kan via www.kortrijk.be/onument of via mail onthaal@uitzicht.be