Zorgcampus 't Huis start op

Gepubliceerd op Woensdag 19 juni 2024

Hypermoderne zorgcampus is grootste investering van Kortrijk

Op donderdag 20 juni om 18 uur wordt de nieuwe zorgcampus ’t Huis aan de Condédreef officieel geopend. Het gaat om de grootste investering van Kortrijk in deze legislatuur, goed voor een bedrag van 40 miljoen euro. Een breed scala aan zorg- en gemeenschapsdiensten komen samen op één site, van kinderopvang over sociale dienstverlening tot ouderenzorg. De nieuwe campus en tuin zijn ontworpen als ontmoetingsplaats voor de gebruikers, medewerkers én de buurt. De hele site ademt warmte en huiselijkheid. Dankzij innovatie wordt het ook voor de zorgverleners een heel aangename plek om te werken.

Een nieuwe zorgcampus aan de Condédreef

Deze hypermoderne zorgcampus combineert een breed scala aan diensten, waaronder een woonzorgcentrum, een centrum voor kortverblijf, een kinderopvang, een wijkcentrum en een centrum voor dagverzorging. De totale kostprijs van het project bedraagt 40 miljoen euro (33,3 miljoen woonzorgcentrum, 2,8 miljoen Wijkgericht Sociaal Werk, 2,4 miljoen kinderopvang, 1,6 miljoen dagverzorgingscentrum). Op een site van 32.000 m² plaatsten we een nieuw gebouw met een footprint van 5.952 m² en een totale oppervlakte van 11.825 m².  

Er werd gekozen om het aanzienlijke bouwprogramma in één globaal volume onder te brengen en visueel op te delen in functionele kleinere gehelen. Ook werd in de verschillende bouwblokken gespeeld in hoogte, met plaatselijk maximaal 3 verdiepingen. Het woon- en zorgcentrum zelf wordt over de 3 niveaus verspreid. De woonhuizen zijn uitwendig duidelijk afleesbaar uit de architectuur, maar door het centrale verbindingsvolume en het materiaalgebouw wordt toch één geheel bekomen. Dit volume oogt niet massief en suggereert kleinschaligheid en huiselijkheid. De voorgevel is op het gelijkvloers en ter hoogte van de dagzalen heel open. Hier bevinden zich voornamelijk publieke en semi-publieke functies: de kinderopvang, het wijk- en dienstencentrum, de toegang tot het woonzorgcentrum, de cafetaria en het centrum voor dagverzorging.

Door de openheid wordt niet alleen veel licht binnengetrokken maar ook laagdrempeligheid beoogd. De meeste ruimtes grenzen aan een buitenruimte. Afhankelijk van de positie is deze buitenruimte een besloten patio, een grote binnentuin of het omliggend landschap. Een centraal ontmoetingsplein wordt ingeplant in het verlengde van de geplande groene as. De zorgcampus 't Huis in Kortrijk is een lichtend voorbeeld van hoe   moderne zorgomgevingen kunnen functioneren. De campus laat zien dat zorg niet alleen draait om fysieke ondersteuning, maar  ook  om het creëren van een omgeving waar mensen zich echt thuis voelen.    

De werken zijn nog niet ten einde. De volgende stappen zijn de inrichting van de tuin, de sloop van het oude gebouw en de aanleg van een groot park voor de Kortrijkzanen aan de kant van de Condédreef.

Een 't Huis voor jong en oud

Het oude gebouw van woonzorgcentrum Sint-Jozef opende de deuren op 4 juni 1966. Het centrum heeft door de jaren heen talloze generaties van bewoners een thuis geboden. Sint-Jozef of “De Condé” in de volksmond was een vertrouwde naam in de regio. 't Huis zet deze traditie van zorg en betrokkenheid verder. De nieuwe faciliteiten zijn ontworpen om nog beter aan de  behoeften van ouderen te voldoen.

De principes van kleinschalig genormaliseerd wonen en relatiegerichte zorg staan centraal, wat betekent dat bewoners kunnen genieten van een huiselijke en vertrouwde omgeving. Dit bevordert hun welzijn en levenskwaliteit aanzienlijk. De warme en uitnodigende inrichting van de campus is ontworpen om een gevoel van geborgenheid en comfort te creëren. De relatiegerichte zorg houdt in dat zorgverleners echte, betekenisvolle banden opbouwen met de bewoners. De individuele behoeften en wensen van de bewoners staan centraal.    

De campus omvat 132 woongelegenheden, waarvan 3 voor kortverblijf. Elke afdeling voor ouderen bestaat uit 2 leefgroepen van 16 kamers met centraal de semi-publieke functies en diensten opgesteld: verpleegpost, dagzalen, welness, keuken en bergingen. Dit heeft een aantal voordelen:

De volledige afdeling wordt logistiek in deze zone bedeeld

De verpleegpost staat centraal opgesteld, met minimale loopafstanden tot gevolg. Door de centrale ligging van de verschillende dagzalen kan een bewoner, bij een evoluerend zorgpatroon en zonder te verhuizen, eventueel bij een aangepaste groep worden gebracht.Via de bezoekerslift en –trap betreedt men de afdeling in deze centrale zone. Bezoekers en logistiek dienen dus niet voorbij kamers te komen.

Een bepalend element voor de interieurinrichting van het project is de terrazzo afwerking die wordt gebruikt in combinatie met het vaste meubilair. Dit en de warme houttinten voegt toe aan de huiselijke sfeer doorheen de zorgcampus.De kamers van 25 m² zijn opgedeeld in 4 zones: de inkomzone, de leefruimte, de slaapzone en een sanitaire ruimte. De slaapzone is zodanig opgesteld dat er vanaf de gang geen zicht is op het bed. De kamers hebben een brede traveemaat, en hebben contact met de groene en open buitenruimte via ramen aan de leefruimte en slaapzone.

Ook de allerjongsten krijgen opnieuw een plaats op de nieuwe zorgcampus met 3 leefgroepen van het Blokkenhuis, de kinderopvang van Zorg Kortrijk. Er waren al twee leefgroepen op de site aanwezig, er komt dus een uitbreiding naar 3 leefgroepen, goed voor in totaal 54 opvangplaatsen voor baby's en peuters. Ook zij zullen worden opgevangen in de beste omstandigheden en in een omgeving met veel groen en speelmogelijkheden. De buitenschoolse opvang De Puzzel verhuist vanaf volgend schooljaar van de Condédreef naar de vestiging op het Halenplein en naar de hoeve te Coucx.

Een 't Huis voor zorgverleners

Bij de ontwikkeling van de nieuwe zorgcampus 't Huis is er niet alleen gedacht aan de bewoners, maar ook aan de medewerkers die dagelijks met veel toewijding zorg bieden. Om hun werk te vergemakkelijken zijn er tal van moderne voorzieningen geïmplementeerd. Zo zijn er tilliften aan het plafond geïnstalleerd, wat  het tillen en verplaatsen van bewoners aanzienlijk verlicht. Daarnaast  zijn de nieuwste ergonomische zetels, materialen en bedden aangeschaft,  specifiek ontworpen om de fysieke belasting voor de zorgverleners te  verminderen en hun comfort te verhogen. Zo kunnen zorgmedewerkers hun taken efficiënter en met meer plezier uitvoeren. In totaal gaan er 164 zorgverleners aan de slag op de nieuw zorgcampus, 148 voor de ouderenzorg en 16 voor de kinderopvang.

Een 't Huis voor de buurt met sociale dienstverlening

Een van de meest innovatieve aspecten van 't Huis is de sterke focus op buurtzorg. Door nauwe samenwerking met de omliggende gemeenschap functioneert de campus als een integraal onderdeel van de buurt. De zorgcampus streeft ernaar een brug te slaan tussen de bewoners en de bredere  buurt, wat resulteert in een levendige en ondersteunende omgeving waar iedereen zich welkom voelt.  

De nieuwe zorgcampus omvat ook een wijkcentrum dat één van de uitvalsbasissen wordt van ons Wijkgericht Sociaal Werk, meer bepaald van het Wijkteam Kortrijk Zuid. Iedereen kan er terecht voor sociale dienstverlening en ontmoeting.  

Een ander uniek kenmerk van de nieuwe zorgcampus is de multi-sensoriële tuin, die in samenwerking met de tuinbouwschool PTI wordt aangelegd. Deze tuin biedt een serene en stimulerende omgeving, ontworpen om de zintuigen te prikkelen met een diversiteit aan beplanting en activiteiten. De tuin is niet alleen een bron van rust en ontspanning voor de bewoners van de campus, maar ook toegankelijk voor buurtbewoners waardoor de tuin een gemeenschappelijk ontmoetingspunt wordt.