Elke anderstalige nieuwkomer heeft recht op ondersteuning om Nederlands te leren en om te integreren in de klas. Vanaf een bepaald aantal anderstalige nieuwkomers kan een school extra middelen van het ministerie krijgen om onthaalonderwijs te organiseren.
Meer info over onthaalonderwijs
Omgaan met ATN -leerlingen in de klas/ stad verloopt niet altijd even vlot.
Scholen met een historisch groot aantal ATN leerlingen bouwen expertise op. Scholen die slechts weinig of (nog) niet geconfronteerd worden met ATN leerlingen hebben, begrijpelijk, de expertise niet in de vingers.
Door verschillende factoren zoals beleid, ligging, enz., kunnen bepaalde scholen, concentratiescholen komen. Onderzoek wijst uit dat leerlingen waarvan de thuistaal niet -Nederlands is meestal extra ondersteuning nodig hebben. Combineer dit met andere SES-criteria en je hebt een recept voor ongelijkheid.
Het LOP basis Kortrijk startte daarom met een werkgroep om samen met scholen en partners efficiënter om te gaan met anderstalige leerlingen in de klas. We delen expertise over de scholen heen, bouwen netwerken rond onthaalonderwijs en starten gezamenlijke acties op. Zo bereiken we de doelstellingen van het onthaalonderwijs.
NIEUW!
Navorming voor scholen "lezen voor nieuwkomers" van 2 feb 9u tot 12u in het dakcafé stadhuis Kortrijk.