Ontwerp

groeningepark
groeningepark

Het toekomstig Groeningepark is opgedeeld in 3 verschillende zones: de flexibele zone, de zone voor gecultiveerde natuur en het natuureiland. Daarnaast is er ook de toegangspoort (kant Veemarkt) en het ontmoetingsplein voor Woonzorgcentrum Sint-Carolus.

Het park wordt in de toekomst afgeschermd van de kleine ring, de R36, door een groene buffer. Een buffer die enerzijds zorgt voor voldoende afscherming van de rijweg maar die anderzijds ook nog voldoende doorzicht heeft.

Bekijk het ontwerp

Parkeren

De weg parallel aan het woonzorgcentrum wordt aangelegd als woonerf. Hier worden 8 parkeerplaatsen voorzien.

Ter hoogte van de toegangspoort (kant Veemarkt) van het park wordt een parking voorzien voor shop&go’s en bewonersparkeren. Er komt ter hoogte van de toegangspoort ook een buurtfietsenstalling waar mensen een abonnement kunnen afsluiten voor het stallen van hun fiets. Naast de buurtfietsenstalling komen er nog verschillende andere locaties waar het mogelijk zal zijn je fiets te stallen.

Flexibele ruimte

In de flexibele ruimte wordt een schommel voor jong en oud voorzien, een zandspeelzone en een platform rond de bestaande plataan. Deze ruimte wordt de flexibele ruimte genoegd omdat hier ruimte is voor vrij spel. Er is een gazon voorzien waar vrij op gespeeld kan worden.

Tussen de flexibele ruimte en de zone voor gecultiveerde natuur wordt een ontmoetingsplein aangelegd. Op dit ontmoetingsplein zal worden gewerkt met straatmeubilair dat voor iedereen toegankelijk is (rolwagens, oudere personen, …). Op deze manier willen we de sociale contacten stimuleren tussen de buurtbewoners, de bewoners van het WZC en de kinderen van de school.

Gecultiveerde ruimte

In de volgende zone, de zone voor gecultiveerde natuur wordt een tuin voor kruiden en snijbloemen gepland. In deze zone komt ook een waterspel waar we willen werken met gerecupereerd hemelwater. Het water terug zichtbaar maken in het park. Naast het spel zal dit water ook zorgen voor verkoeling in de zomer.

Natuureiland

In de laatste zone, het natuureiland, primeert het groen en de beplanting. Er wordt ruimte voorzien om in deze natuur te verpozen. De mens is in de zone te gast, zijn aanwezigheid primeert niet.

Met dit project reduceren we de verharding in het gebied van 2870 m2 naar 640 m2. Dit is een reductie van bijna 80%!

Circulatie

Naast de vergroening van het park voorziet het ontwerp ook een reorganisatie van de mobiliteit. Voetgangers en fietsers krijgen voorrang in dit concept. De toegang tot het park vanuit de Leeuw van Vlaanderenlaan wordt autovrij gemaakt (wat op vandaag al een realiteit is). Op deze manier creëren we een veilige doorsteek richting de Groeningepoort voor de zwakke weggebruikers. Om de bereikbaarheid van woonzorgcentrum Sint-Carolus en het Psychiatrisch Ziekenhuis Heilige Familie te optimaliseren wordt er een nieuwe rijweg voor wagens gerealiseerd doorheen het park. Die is te bereiken via de Groeningelaan. De toegangsweg is noodzakelijk voor de bewoners van het woonzorgcentrum, allerlei leveringen en de ondergrondse parking van het Psychiatrisch Ziekenhuis.

De toegangsweg zijde woonzorgcentrum wordt een éénrichtingsstraat en aangelegd volgens het principe van een woonerf. Dat betekent dat we de snelheid beperken tot 20km/u. Het voordeel aan een woonerf is dat de straat voor iedereen toegankelijk is door de gelijkgrondse aanleg. De nieuwe circulatie zorgt voor een veilige situatie t.a.v. voetgangers en fietsers. Parkeren blijft mogelijk voor zowel het woonzorgcentrum als voor de handelszaken. Er worden kortparkeerplaatsen voorzien voor het Woonzorgcentrum Sint-Carolus. Voor de handelszaken rondom de site is er een kort-parkeerzone die toegankelijk zal zijn via de R36. De rijrichting maakt het mogelijk om na het kortparkeren, indien gewenst, gemakkelijk gebruik te maken van de ondergrondse garage onder de Veemarkt. Naast de kortparkeerplaatsen voorzien we een buurtfietsenstalling.

Een belangrijk gegeven in het ontwerp is de groenbuffer en de omheining langs de R36. Om het park zo aangenaam en veilig mogelijk te maken voorzien we een speelse omheining waarbij de bestaande bomen als structureel element worden ingezet.