Discriminatie_melden

Bij noodgevallen neem je contact op met 112

 

Discriminatie en haatmisdrijven

Je kan discriminatie melden bij zowel de politie als onderstaande organisaties die bevoegd zijn voor de verschillende discriminatiegronden.

1. Politiezone Vlas

  • Voor discriminatie kan je rechtstreeks contact opnemen met de referentieambtenaar voor discriminatie bij Politiezone Vlas: Dhr Ferdinand Depypere.

Contacteer Ferdinand van PZ Vlas     Politiezone VLAS of bel 1701  

Waar let je best op?   

  • Doe je melding zo snel mogelijk.
  • Het is belangrijk dat je tijdens het opstellen van een proces-verbaal zo veel mogelijk belangrijke informatie meegeeft. Wat is er precies gebeurd? Wanneer was het? Wat is er precies gezegd? Herinner je je nog de juiste bewoordingen? Details vertellen kan pijnlijk of confronterend zijn. Laat dat je niet weerhouden om ze mee te delen.
  • Geef eventuele verzwarende omstandigheden, zoals racisme of LGBTI+ haat mee. Dit kan de eventuele straf van de dader verzwaren. De politie kan dit expliciet registreren dus vraag zeker na of de agent dit ook aangeduid heeft.
  • Je krijgt een kopie van je verklaring. Als je je later nog belangrijke details herinnert, kan je een bijkomende verklaring afleggen waarin aanvullingen op het PV worden opgenomen.
  • Heb je na een haatmisdrijf een lichamelijk letsel? Ga langs bij een arts om de sporen vast te stellen en vraag hiervan een attest. Neem ook foto’s van je verwondingen. Mocht je later beslissen naar de politie te stappen, kan dit van pas komen.
  • Ga je liever niet alleen naar het politiebureau? Vraag een vriend(in) mee of contacteer iemand van slachtofferhulp van het CAW.
     

2. Unia

Meldingsformulier Unia
Meld discriminatie die te maken heeft met federale materie (zoals arbeid, haatmisdrijf en openbaar treinvervoer). Zij informeren, bemiddelen en kunnen gerechtelijke stappen nemen. Meer info over Unia lees je hier.
 

3. Vlaams Mensenrechteninstituut

Melden bij het Vlaams Mensenrechteninstituut 
Meen jij slachtoffer of getuige te zijn van discriminatie of een andere schending van een mensenrecht? Gebeurde dit in een situatie die onder Vlaamse bevoegdheden val t(bv. huisvesting, onderwijs, cultuur, sport, welzijn en gezondheid)? Dan kun je dit melden bij het Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI).
 

4. Vlaamse ombudsdienst

Melden bij de Vlaamse Ombudsdienst
Heb je een klacht ingediend en ben je niet tevreden met het antwoord van de klachtenbehandelaar van de dienst waarover je een klacht hebt of je ontvangt geen (tijdig) antwoord op jouw klacht, dan kun je een klacht indienen bij de Vlaamse Ombudsdienst voor Vlaamse materie (zoals De Lijn of de VDAB), bij het huren van een woning, in een fitnessclub, sportclub of het uitgaansleven, in de welzijnssector (rusthuis, CAW, …), in de media (tv-programma, reclame,...) .
 

5. Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen

Meldingsformulier Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen
Meld discriminatie die te maken heeft met gender, genderidentiteit, genderexpressie en seksekenmerken voor federale materie.
 

6. Lumi

Neem contact op met Lumi
Lumi is een meldpunt voor discriminatie omwille van je seksuele oriëntatie of genderidentiteit.
 

Algemene info: Het is belangrijk om ongewenst gedrag niet zomaar te laten gebeuren. Veel mensen ervaren schaamte, weten niet of ze goed opgevangen zullen worden of zien het nut van een melding niet in. Waarom zou je een melding maken als er toch geen verdere opvolging gebeurt? Door te melden maak je discriminatie, seksueel geweld en andere vormen van ongewenst gedrag zichtbaar. Je kan ook als getuige of anoniem melden. Hiermee maak je het verschil en kan een gerichte aanpak opgezet worden. Je kan een melding maken, aangifte doen of klacht neerleggen bij de politie. Zowel de politie als het Parket bieden psychosociale ondersteuning aan en verwijzen naar bevoegde instanties voor hulp door. Daarnaast zijn er een aantal officiële instellingen waar je dit kan melden en die je begeleiden als je verdere stappen wil nemen.


IKWILMELDEN STARTPAGINA