Seksueel grensoverschrijdend gedrag_melden


Bij noodgevallen neem je contact op met 112

 

 Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Wist je dat elke soort seksueel geweld ernstig én strafbaar is? Als slachtoffer denk je er misschien niet aan om dit aan te geven bij de politie. Of misschien is de drempel te hoog. Maar het is zeker oké om toch aangifte te doen.

Beslis je om aangifte te doen? Doe dat zo snel mogelijk na de feiten. Neem gerust iemand mee die je vertrouwt of een professionele hulpverlener.

Hoe en waar kan je aangifte doen?

Op afspraak bij het politiekantoor in je buurt

Zorgcentrum na Seksueel Geweld in AZ DELTA

Ook minderjarigen kunnen terecht bij politie en/of Zorgcentrum na seksueel geweld. Je hoeft dit niet alleen te doen. Het helpt om een vertrouwenspersoon mee te nemen.

Zie je het niet meteen zitten om een aangifte te doen? 
Probeer altijd binnen 72 uur langs te gaan bij het Zorgcentrum na Seksueel Geweld in AZ DELTA

Of bij een dokter/ziekenhuis.  Weet dat dokters en hulpverleners zwijgplicht hebben, ook naar familie en de politie toe.

Doe je later toch een aangifte? Dan kunnen je medisch attest of de documenten van je lichamelijk onderzoek alsnog erg belangrijk zijn als bewijs. 
Doe je later geen aangifte? Dan kunnen de attesten die je ontvangt later toch nuttig zijn (bijvoorbeeld als bewijs van arbeidsongeschiktheid …).
Wat gebeurt er na je aangifte? De politie en het parket onderzoeken je situatie en volgen die op. 
Het parket kan de aangifte doorgeven aan de rechter, om een zaak tegen de dader op te starten. 
De rechter beoordeelt de feiten en beslist of de dader een straf krijgt.

Ik was slachtoffer

Ik zoek hulp – Kzitermee

Een luisterend oor voor jongeren

Een luisterend oor bij professionals

  • Slachtofferhulp CAW: Slachtofferhulp Kortrijk | CAW
  • Zorgcentrum na Seksueel Geweld West-Vlaanderen: Slachtoffers van seksueel geweld kunnen dag en nacht terecht in het Zorgcentrum na Seksueel Geweld van het AZ Delta, campus Rumbeke. Het centrum biedt alle mogelijke bijstand op één locatie: medische en psychische zorg en indien gewenst een eerste sporenonderzoek.
  • Tejo biedt therapeutische begeleiding voor jongeren van 10 tot 20 jaar, anoniem, onmiddellijk, kortdurend, gratis, met of zonder afspraak.
     

Algemene info: Het is belangrijk om ongewenst gedrag niet zomaar te laten gebeuren. Veel mensen ervaren schaamte, weten niet of ze goed opgevangen zullen worden of zien het nut van een melding niet in. Waarom zou je een melding maken als er toch geen verdere opvolging gebeurt? Door te melden maak je discriminatie, seksueel geweld en andere vormen van ongewenst gedrag zichtbaar. Je kan ook als getuige of anoniem melden. Hiermee maak je het verschil en kan een gerichte aanpak opgezet worden. Je kan een melding maken, aangifte doen of klacht neerleggen bij de politie. Zowel de politie als het Parket bieden psychosociale ondersteuning aan en verwijzen naar bevoegde instanties voor hulp door. Daarnaast zijn er een aantal officiële instellingen waar je dit kan melden en die je begeleiden als je verdere stappen wil nemen.

 

IKWILMELDEN STARTPAGINA