Internet, digitale tv, mobiele abonnementen, vaste telefoonlijnen … Telecomfacturen nemen vaak een stevige hap uit je budget. De kans is dan ook groot dat je kan besparen door te vergelijken. Zeker als je al jaren dezelfde bundel hebt, kijk je best eens of je een goedkoper abonnement kan krijgen. Misschien kan je minder betalen of krijg je meer data of belminuten voor dezelfde prijs.
Beste tarief
Je staat er misschien niet bij stil, maar de kans is groot dat je te veel betaalt voor je telecomdiensten. Misschien betaal je veel voor de beperkte diensten die je krijgt? Of misschien heb je net heel veel diensten die je amper gebruikt? In beide gevallen loont het de moeite om je facturen eens goed te bekijken.
Durf daarom de tarieven voor je smartphone, digitale televisie, internet en vaste lijn te vergelijken. Eén keer per jaar is dat zeker een goed idee. Een gemakkelijke manier om dat te doen, is via de website www.bestetarief.be. Je vult eerst je maandelijkse factuur in. Op basis van die gegevens kan je de verschillende diensten van de telecomoperatoren met elkaar vergelijken.
Kan ik besparen?
Herken je jezelf in één van de volgende situaties? Dan kan je waarschijnlijk nog geld besparen.
- Hebben de leden van jouw gezin abonnementen bij verschillende operatoren? Dan kan je soms besparen door al die abonnementen bij één aanbieder te nemen.
- Heb jij bij verschillende aanbieders een contract voor afzonderlijke telecomdiensten? Bijvoorbeeld digitale televisie bij Telenet, vaste telefoon en internet bij Proximus en een abonnement voor jouw smartphone bij nog een andere aanbieder? Het aparte telefoonabonnement kan op zich wel goedkoop zijn, maar door dat mee in een bundel te steken met je andere diensten, kan je vaak winst maken.
- Is je surfgedrag de voorbije maanden sterk veranderd? Bijvoorbeeld als je vroeger amper filmpjes keek op de trein en nu wel? In dat geval kijk je best of je een goedkopere formule kan krijgen.
- Is je gezinssituatie veranderd? Gaan je kinderen het huis uit of komt er iemand bij jou wonen? Kijk dan samen of jullie abonnementen op elkaar zijn afgestemd. Vergelijk het aantal belminuten of het downloadvolume dat je nu verbruikt met dat van vroeger.
Veelgestelde vragen
Kan ik zomaar mijn telecomcontract opzeggen?
Ja, dat kan. Dat moet schriftelijk gebeuren. Hou wel rekening met mogelijke kosten voor de eerste 6 maanden en als je een contract van bepaalde duur hebt.
Hoe geraak ik wijs uit al die verschillende tariefplannen?
Het grote aantal verschillende formules is nogal overdonderend. Het is vooral moeilijk om het onderscheid te zien tussen de verschillende pakketten bij één aanbieder. Maar als je zoveel mogelijk informatie invult op www.bestetarief.be, worden de verschillen toch duidelijk.
Kan ik mijn e-mailadres behouden als ik verander van internetaanbieder?
Als de naam van de aanbieder in het e-mailadres zit (bijvoorbeeld jan.janssen@telenet.be), dan kan je dat adres niet meenemen. Maar wel goed om te weten: de vereniging van Belgische internetaanbieders heeft een gedragscode ondertekend. Wie van internetaanbieder verandert, kan zes maanden gratis zijn e-mailadres of webruimte van de vorige aanbieder blijven gebruiken.
Is overstappen van telecomaanbieder moeilijk?
Bij telecom moet je vaak zelf je contract opzeggen, alles regelen met jouw oude aanbieder en ervoor zorgen dat alles in orde komt met de nieuwe. Gelukkig kan je aan jouw nieuwe aanbieder vragen hoe je dat aanpakt en welke papieren je in orde moet brengen.
Mag ik het toestel dat bij mijn abonnement zat houden als ik overstap?
Ja, dat mag. Het zou wel kunnen dat je een restwaarde moet betalen als je contract nog niet lang loopt (meestal 2 jaar). De berekening van die restwaarde moet je in principe gekregen hebben toen je het abonnement afsloot.
Is er nog een manier om te besparen op telecomfacturen?
Ja, het sociaal telefoontarief is een korting op de (vaste of mobiele) telefoon- of internetrekening. Als je in aanmerking komt voor het sociaal tarief, betaal je minder voor de telefoonaansluiting, een lager abonnementsgeld en een lager gesprekstarief.
Personen die onder een van de volgende categorieën vallen, komen in aanmerking voor een sociaal telefoontarief:
- 65+ met bepaalde inkomensvoorwaarden
- wie meer dan 66% gehandicapt is
- slechthorenden
- personen die een laryngectomie ondergingen
- militaire oorlogsblinden
- mensen die een leefloon ontvangen
Opgelet: er kan voor het gehele gezin maar één iemand het sociaal telefoontarief verkrijgen. Om het sociaal tarief te verkrijgen, moet je dit zelf aanvragen bij jouw telecomaanbieder.
De volgende kortingen zijn mogelijk (met uitzondering van de mensen met een leefloon):
- een korting van 40% op het abonnement voor vast internet of vaste telefonie, met een maximum van 8,40 euro per maand.
- een korting van 3,10 euro per maand op de gesprekskosten.
- een korting van 50% op de aansluitingskosten.
Heb je recht op een leefloon? Dan krijg je 3,10 euro korting per maand op de gesprekskosten en eventueel een korting van 40% op het abonnement voor vast internet (niet op het abonnement voor vaste telefonie). Dit met een maximum van 8,40 euro per maand.
Meer informatie over het sociaal tarief vind je op www.vlaanderen.be/sociaal-telefoontarief.
Houdt www.bestetarief.be rekening met mijn sociaal tarief?
Nee. De website www.bestetarief.be houdt geen rekening met het sociaal telefoontarief.
Heb je nog vragen over jouw telecomfacturen?