Kinderopvang heeft heel wat voordelen. Zo leren kinderen bijvoorbeeld met andere kinderen omgaan, samen te delen en spelen. Maar ook voor ouders kan het een meerwaarde betekenen. Dat bewijst het verhaal van Julie en Maryam.
Julie
Julie is moeder van 6 kinderen. Haar eerste kind stuurde ze niet naar de opvang, de andere wel. “Het is soms moeilijk om de zorg voor kinderen te combineren met het huishouden. De hulp die je krijgt wanneer je kinderen naar de opvang gaan, is dan welkom. Ze leren er meer dan wanneer ze thuis blijven, bijvoorbeeld delen met anderen. Ook de structuur in de crèche biedt voordelen: eten op dat uur, slapen op dat uur, … Ik probeer dat ritme ook thuis vol te houden.
Momenteel gaat mijn jongste dochter naar de opvang in De Speelberg. Ze stelt het daar heel goed. Als de medewerkers zien dat er iets scheelt, dan praten ze daarover met mij. Een ander pluspunt is dat De Speelberg een inkomensgerelateerde opvang is. In dat geval wordt de dagprijs bepaald volgens het inkomen van de ouder(s).
Maryam
Maryam heeft twee dochters, die beiden naar de kinderopvang gingen of gaan. Bij haar jongste dochter is dat in De Speelhoek - Mercurius. Ook dat is een inkomensgerelateerde opvang. Maryam volgde een opleiding pedagogie en heeft zelf lange tijd gewerkt in een kinderopvang. Ze weet dus als geen ander welke voordelen opvang biedt.
“Onze eerste dochter was een echte huilbaby. Ze ging voor het eerst naar de crèche als ze 7 maanden oud was. Daar leerde ze dat haar moeder er niet altijd is. Het huilen hield op na een maand.
Thuis heb je minder tijd voor je kinderen. Je bent aan het koken, aan het kuisen, … Dan ga je al snel iets verbieden. In de opvang mogen ze echt kind zijn. Ze kunnen er alles doen wat thuis niet mag of eens vuil worden.”
Klaar voor school
Maryam: “Kinderen ontwikkelen zich sociaal en verstandelijk beter in de opvang. Wanneer ze altijd thuis blijven, is dat soms een té veilige omgeving. In de crèche leren ze samen spelen, maar ook voor zichzelf opkomen. Ze laten bijvoorbeeld niet toe dat een ander kind zomaar hun speelgoed afpakt. De nichtjes van mijn man gaan niet naar een opvang en daar zie ik wel het verschil.
Ik ben afkomstig uit Nederland. Kinderen gaan daar naar school vanaf 4 jaar. Kinderen tussen 2,5 en 4 jaar die niet naar de opvang gingen, moeten er verplicht extra opleidingen volgen. Anders zijn ze niet klaar voor de school. Ze kunnen nog niet knippen, kleuren, … Allemaal dingen die ze anders in de opvang zouden geleerd hebben. Anderstalige kinderen leren er ook al wat Nederlandse woordjes. Anders beginnen ze op school en kennen ze nog geen Nederlands. Zo’n kind wordt niet begrepen en begrijpt anderen niet. Het wordt vervelend, gaat met dingen gooien … of het klapt juist dicht. Dat kan ervoor zorgen dat het zich minder ontwikkelt.”
Op tijd zoeken
Het vinden van opvang verliep voor Maryam en Julie wel moeizaam.
Maryam: “Ik was pas verhuisd. Daardoor ben ik pas laat beginnen zoeken en was er weinig plek te vinden. Eigenlijk begin je best al te zoeken van zodra je zwanger bent.”
Julie: “Bij mij verliep de zoektocht ook moeilijk. Bij sommige diensten was er bijvoorbeeld maar plaats voor 6 maanden. Gelukkig kreeg ik wat hulp van De Fonkel, een begeleidingsdienst van CKG Don Bosco.”
Tijd voor jezelf
Maryam: “Door mijn dochters naar de kinderopvang te sturen, kon ik terug gaan werken. Er kwam ook meer tijd vrij voor mezelf. Zo leer je jezelf beter kennen. Je kan weer iets leuks doen. Als vrouw ben je niet alleen moeder. Bovendien voelde ik mij zo een betere moeder. Als mijn dochter thuiskwam, was ik terug een vrolijke mama.”
Voordelen van kinderopvang
Studies tonen aan dat kinderopvang heel wat voordelen heeft:
- De eerste 1000 dagen na de geboorte zijn voor een kind enorm belangrijk. In die periode ontwikkelt het zich het meest. Kinderen die naar de opvang gingen, hebben een voorsprong op kinderen die dat niet deden. Die voorsprong dragen ze mee tot ver in het middelbaar onderwijs.
- Kinderen leren andere kinderen en andere volwassenen kennen. De crèche is voor de kindjes al een eerste oefening in het omgaan met andere mensen. Dat gebeurt er in een veilige, zorgende omgeving. Ook als ouder leer je er andere ouders kennen.
- Kinderopvang is een goede voorbereiding voor de kleuterschool. De kinderen leren omgaan met een dagstructuur. Ze kunnen er spelen met uitdagend spelmateriaal. De activiteiten spelen in op verschillende ontwikkelingsdomeinen. Denk bijvoorbeeld aan de sociale, emotionele en fysieke ontwikkeling.
- De kinderopvang is voor anderstalige kinderen een uitstekende plek om Nederlands te leren.
- Kinderen kunnen er voor de eerste keer oefenen in het loslaten van hun ouder(s). Alleen als ze leren om ergens zonder de ouders te blijven, kunnen ze zelfstandig worden.
- Ook voor jou als ouder heeft de opvang voordelen. Zo komt er tijd en ruimte vrij voor jezelf. Met die tijd kan je bijvoorbeeld een opleiding volgen of werken.
Weetjes over kinderopvang
- Het is zeker niet verplicht om jouw kind voltijds naar de kinderopvang te sturen. Dat kan ook op sommige dagen of halftijds.
- Kinderopvang hoeft niet duur te zijn. In een inkomensgerelateerde kinderopvang wordt de dagprijs bepaald volgens het inkomen van de ouder(s). Die prijs varieert en kan berekend worden via de website van Kind en Gezin. Mensen met een laag inkomen kunnen bovendien een verminderd tarief aanvragen. Om te weten of je in aanmerking komt, neem je contact op met het Sociaal Huis. Het Sociaal Huis heeft voor de berekening jouw gezinsinkomen van de laatste 3 maanden nodig en het attest met het tarief dat je momenteel hebt.