10 jaar AjKo jeugdwelzijnswerk

Gepubliceerd op Maandag 03 juni 2024
De Kleine K

In 2014 bundelden verschillende jeugdorganisaties de krachten. Sindsdien gaan ze samen door het leven onder de naam ‘AjKO’. Het doel is simpel: alle Kortrijkse kinderen en jongeren vrijetijdskansen bieden. Dat is zeker ook het geval bij hun creatieve kinderwerking ‘De Kleine K’.

Groeningeheem krijgt make-over

Jeugdwerker Lore Coucke (28) is sinds 2017 medewerker van AjKo. Zij is het vaste gezicht van De Kleine K. Lore: “De Kleine K is dé plaats waar kinderen van 6 tot 12 jaar zich elke woensdagnamiddag creatief kunnen uitleven. Meestal bestaat de groep uit zo’n 15 à 20 kinderen. Zij bepalen zelf mee wat er op de kalender komt en hoe hun namiddag eruitziet. Hun keuze staat centraal. Onze thuisbasis is de tuin en binnenlokalen van het Groeningeheem in de Passionistenlaan. Daar doen we alles 100% AjKo-style: gratis, vrijblijvend, afwisselend, zonder inschrijven en afgestemd op het ritme en de dromen van de kinderen. Dankzij culturele en artistieke partners gaan we soms ook naar andere plekken in Kortrijk. 

Om iets nieuws te ontdekken, betrekken we vaak ‘experts’ met spannende, bijzondere materialen tijdens onze activiteiten. Een van de nieuwste projecten is dat we onze thuisbasis leuker willen inrichten. Omdat we het lokaal zelf delen met andere organisaties, leek de tuin ons het meest geschikt. Vorig jaar dachten we samen na over hoe we dat konden doen. Ondertussen kwamen er al een schommel en een speels ‘spinnenweb’ bij. Vandaag komen Ward en Lise van onze partner Remenos Timmerclub langs om samen met de kinderen de plannen verder uit te werken. Concreet gaan we 5 weken lang elke woensdagnamiddag aan de slag om van de tuin een veilige en herkenbare eigen plek te maken met speelelementen. De kinderen bedenken, ontwerpen en bouwen mee.”

Mona en Amira

Zelf bouwen

Animatoren begeleiden wekelijks de activiteiten. Zij zijn de vertrouwde gezichten die elke week klaarstaan en luisteren naar wat er leeft bij elk kind. Kawtar (21) is een van hen: “Ik kwam in contact met de Kleine K doordat ik al deelnam aan het aanbod van Da Jim, de sportieve community van AjKo voor meisjes vanaf 15 jaar. Vooral in de vakanties draai ik mee in de werking van de Kleine K, maar soms ook doorheen het jaar. Ik studeer kinesitherapie en wil graag afstuderen in het domein kinderen. Ik ben heel graag bezig met kinderen: ze hebben geen vooroordelen en ze zijn nog speels en onschuldig. In de Kleine K werken we vooral rond creativiteit, bijvoorbeeld door samen te schilderen. Maar we doen ook andere dingen zoals rolschaatsen, spelletjes of de Pretmobiel die langskomt. Onlangs gingen we eens samen naar theater Antigone.”

Mona (11) en Amira (8) komen meebouwen aan een toffer Groeningeheem. Amira komt bijna altijd naar de Kleine K, haar nichtje Mona iets minder vaak. Mona: “We mochten onze mening geven over wat we in het Groeningeheem willen. Ik koos voor een cafetaria en een snoepwinkel, Amira voor een bakkerij met een kassa. Nu gaan we dit allemaal zelf bouwen. We komen hier graag knutselen. Onlangs maakten we nog een pretpark. Hier kunnen we onze fantasie gebruiken en veel spelen in onze vrije tijd.”

Meer info

AjKo

Meer nieuws uit SIEN