10 tips om te knippen in jouw energiefactuur

Gepubliceerd op Maandag 28 november 2022
  1. Check alle meterstanden regelmatig. Niet enkel om je zo bewust te worden van je gedrag, het helpt je ook meteen problemen op te sporen. Een waterlek of een uitzonderlijke piek in je elektriciteitsverbruik heb je zo veel sneller gespot.

     
  2. Isoleer je waterleidingen. Anders gaat er heel wat kostbare warmte verloren. Heb je bijvoorbeeld een kelder? Dan is de kans groot dat de waterleidingen daar gewoon blootgesteld worden aan de koude lucht. Voor het isoleren van de waterleidingen kan je makkelijk zelf aan de slag. Een bezoek aan een doe-het-zelfzaak en een minieme investering later kan je al aan het werk. Leidingisolatie is er al vanaf ongeveer 3 euro per meter.

     
  3. Zorg voor aparte thermostaatkranen in elke kamer. Zo kun je de temperatuur in elke kamer apart regelen.

     
  4. Een vochtige keukenhanddoek of natte sokken? Leg ze niet rechtstreeks op de radiator. Installeer een droogrekje voor de radiator. Zo kan de warmte zich optimaal in de ruimte verspreiden.

     
  5. Gebruik je huishoudtoestellen op het juiste moment. Geniet je van een dag- en nachttarief? Dan kan het interessant zijn om bijvoorbeeld de wasmachine te programmeren zodat die ‘s nachts, aan een voordeliger tarief, draait.

     
  6. Let op de grootte van je huishoudelijke toestellen. Bestaat jouw gezin uit slechts 2 personen? Dan zal een koelkast met een inhoud van 500 liter veel te groot zijn. Grote toestellen verbruiken meer dan kleinere exemplaren. Het energielabel toont je hoeveel. De letters op dat label gaan van A tot G. Een toestel met een A-label verbruikt heel weinig, een toestel met een G-label heel veel.

     
  7. Zowat elk fornuis beschikt over kookplaten met een verschillende grootte. Let er dus op om de juiste formaten te combineren: een kleine pot op een klein vuurtje en de grote stoofpot op het grote kookvuur. Anders gaat er heel wat energie verloren.

     
  8. Stroom besparen op grootmoeders wijze? Zoek het dan niet te ver. Houd de deksels op de potten tijdens het koken. Wil je toch graag je gerecht in de gaten houden? Kies dan voor glazen deksels. Zo zie je snel of je gerecht klaar is.

     
  9. Wil je graag een restje van die overheerlijke ovenschotel opwarmen? Plaats je bord in de microgolfoven en niet in de oven, want dat is zowat 50% zuiniger. Spreid je eten ook uit op een bord en laat het niet op een hoopje liggen. Zo dringen de golven sneller door tot de kern en is je eten vlugger klaar.

     
  10. Een dampkap is uiterst geschikt om kookluchtjes en waterdamp af te voeren. De warmte wordt ook mee weggezogen, dus laat de dampkap niet te lang opstaan. Maak de filters regelmatig schoon. Met een propere filter moet het afzuigsysteem minder hard draaien voor hetzelfde effect.

Meer tips om te besparen op energie