Brotherhood Basketball: geen sportclub maar een familie

Gepubliceerd op Dinsdag 06 juni 2023
Brotherhood Basketball

Brotherhood Basketball (BHB) is geen gewone basketbalvereniging. De organisatoren Sukru en Mir zorgen ervoor dat iedereen zich welkom voelt. Of je nu een echte basketter bent of voor de eerste keer meespeelt.

Steun van de Spurs

Sukru is de oprichter van BHB. Hij ziet zichzelf als een coach. Mir neemt de mediawerking op zich. Hij maakt filmpjes en beheert de social media. Sukru: “In beide kruipt behoorlijk wat tijd. Ik ben bijna elke week aanwezig op onze eigen werking, maar ik ben ook speler-coach en zit in de supportersclub van de basketbalclub House of Talents Spurs Kortrijk (HOT Spurs). De HOT Spurs steunen trouwens BHB. We kunnen hun zalen en kleedkamers gebruiken en krijgen de verzekeringen, truitjes en ballen via hen.”

Brotherhood Basketball

Gestart tijdens corona

Sukru en Mir: “Twee jaar geleden, pal in de coronaperiode, zijn we gestart met BHB. We gingen toen vaak basketten op het pleintje van de hogeschool Vives. Meer en meer jongeren kwamen meespelen, soms tot 50 spelers. Daarom begonnen we wedstrijden en tornooien te organiseren. Zo kwam iedereen zeker aan de beurt en konden wij zorgen dat alles coronaveilig verliep. Na verloop van tijd konden we terecht in de zaal van de HOT Spurs in de Drie Hofsteden. Daar spelen we nu normaal wekelijks samen. Kan dat eens niet doorgaan omdat de Spurs de zaal zelf nodig hebben, dan communiceren we dat via ons Instagramkanaal.

Gemiddeld zijn we met zo’n 25 à 30 spelers. De meesten zijn 15 à 25 jaar, maar we leggen daar geen limiet op. De jongste speler die we hadden, was 9 jaar. De oudste was rond de 50 jaar.”

Geen verplichtingen

“Bijzonder aan onze werking is dat er geen verplichtingen zijn. We werken zonder inschrijvingen en zonder lidgeld. Zo leggen we de drempel zo laag mogelijk, ook financieel. Je komt wanneer je zelf kan en wil. Soms organiseren we een training ‘start to basketball’. Dat is een leermoment voor iedereen. Ons doel is dat iedereen zich welkom voelt en er ‘fun’ aan beleeft. We willen als het ware een ‘open deur’ bieden. Nu organiseren we bijvoorbeeld jaarlijks een ‘Summer League’ voor gasten die al wat ervaring hebben met basketbal, maar we willen ook voor beginnende spelers zoiets organiseren.

Hier kijkt niemand op een ander neer, ongeacht de leeftijd, sportkledij, … Een mooi voorbeeld is dat een gedetineerde uit het Detentiehuis Kortrijk soms meespeelt. VTM volgt hem gedurende een jaar en is daarom al bij ons komen filmen. Dat programma zal eind dit jaar op tv te zien zijn.”

Brotherhood Basketball

Vriendschappen

“Wat ons verenigt, is dat we allemaal geïnteresseerd zijn in basketbal. Het sociale is belangrijk bij BHB. Hier zijn al veel vriendschappen ontstaan. Of soms zien oude vrienden, die elkaar uit het oog verloren waren, elkaar hier terug en bloeien die vriendschappen opnieuw open. We proberen elkaar steeds te motiveren en te pushen om dat extra stapje te zetten. Sommigen beginnen ook buiten BHB samen te spelen, dat maakt ons blij.”

Luisterend oor

“Buiten het basketbal willen we openstaan voor jongeren die problemen hebben. Als ze niet weten bij wie ze terechtkunnen, zijn ze welkom bij ons. We proberen dan om zoals een grote broer te zijn. Indien hun problemen toch te moeilijk zouden zijn, zouden we professionele hulp zoeken. Al is dat nog niet nodig geweest. We bouwen daarvoor een netwerk op met andere sociaal-sportieve werkingen en organisaties die zich richten tot jongeren. We hebben goeie contacten met onder andere de Red Side Academy, Himilo, Out of the Boks, AjKo, Habbekrats, …”

Brotherhood Basketball

Toekomstplannen

“We blijven niet stilstaan en kijken vooruit. In de toekomst willen we graag een vzw opstarten. Jasper Balcaen, de coördinator van het sociaal-sportief werk bij Stad Kortrijk, geeft ons daarvoor advies. We willen niets vergeten en zeker zorgen dat we alle nodige documenten in orde brengen. We willen bovendien onze mediakanalen wat uitbouwen. Zo denken we bijvoorbeeld om onze gasten wat meer op onze social media in de spotlights te zetten. Voor we iets nieuws doen, kijken we eerst naar de capaciteiten binnen BHB. We gaan bijvoorbeeld na of iemand goed is in sportfotografie. In zo’n geval voegen we die persoon toe aan ons mediateam. Tot slot willen we uitstappen naar andere basketpleintjes en sociaal-sportieve werkingen in België organiseren.

We merken dat de gasten en zelfs hun ouders onze inspanningen waarderen. Soms zeggen ouders ons dat ze het jammer vinden dat zoiets niet bestond toen ze zelf 16 jaar waren. Die appreciatie werkt echt motiverend.

Twijfel je nog om eens langs te komen? Stuur ons dan een berichtje via Instagram of kom gewoon af met je vrienden. En als je die niet hebt, dan worden wij wel je vrienden!”

Meer info

Volg BHB op Instagram

BHB