Bij duaal leren kan je op een praktische manier je diploma secundair onderwijs, een beroepskwalificatie of een certificaat behalen in het voltijds onderwijs. Jongeren zoals Donovan leren zo op school én op een werkplek.
Al doende leren
Wim Debyser is coördinator van het Provinciaal Steunpunt Duaal Leren West-Vlaanderen. Dat maakt hem de geschikte man voor een woordje uitleg. Wim: “Duaal leren is een alternatieve leerweg om een gelijkwaardig diploma te behalen. Leerlingen moeten hetzelfde kennen en kunnen, maar leren 3 of 4 dagen per week in een onderneming. Ze leren dus al doende. Op de andere dagen volgen ze praktijkvakken of algemene vakken op school.
Duaal leren is erg succesvol in Kortrijk. Er zijn 9 duale scholen, die maar liefst 57 opleidingen aanbieden. Er is dus zeker genoeg keuze. Ook interessant is dat je vanaf 15 jaar mag starten en tot 25 jaar mag doorgaan. Het kan zelfs in het volwassenenonderwijs. Duaal leren vormt de perfecte overgang naar een vaste job. Leerlingen hebben nog klasmakkers én al collega’s. Bij ander onderwijs is de overgang van klasvrienden naar collega's en van het schooltempo naar werktempo veel harder.”
Meer verantwoordelijkheid
Wim: “Helaas leven er bij sommigen vooroordelen over duaal leren. Ik ben ervan overtuigd dat het minstens op hetzelfde niveau staat als het ‘gewone’ onderwijs, zo niet hoger. Neem bijvoorbeeld de kappersopleiding. Leerlingen in het duaal onderwijs werken in een echte kapperszaak, met echte klanten die betalen en waarmee je moet kunnen praten. Het tempo ligt bovendien hoger. Die leerlingen moeten dus zelfstandiger zijn en krijgen meer verantwoordelijkheid. Maar ze worden daarvoor beloond. Ze ontvangen een leervergoeding die kan oplopen tot meer dan € 700 per maand. Bovendien bouwen ze zo rechten op, zoals voor hun pensioen of voor vakantie. Ze betalen geen inschrijvingsgeld en krijgen hun werkkledij en -materiaal van de werkgever.”
Sneller leren
Donovan (19) volgt het 6e jaar binnen- en buitenschrijnwerk (hout) in het CLW Kortrijk. Donovan: “Ik koos voor duaal leren omdat ik sneller wou leren (werken). Ik startte 2 jaar geleden via de aanloopfase van Jongerenatelier vzw. Dat biedt een soort voorbereidingsperiode op duaal leren. Het Jongerenatelier helpt je om een stage te vinden zodat je al werkervaring kan opdoen. Bij mij duurde die fase 2 maanden, maar dat is afhankelijk van leerling tot leerling. Daarna koos ik voor het CLW Kortrijk als duale school voor mijn opleiding.
Nu heb ik een vaste werkplek voor meer dan een jaar: Trappen Verschaeve in Lauwe. Ik kan meerijden met een collega, maar anders zou mijn woon-werkverkeer vergoed worden via het systeem van duaal leren. Op maandag en dinsdag ben ik op school, van woensdag tot vrijdag op mijn werkplek. Duaal leren heeft veel voordelen. In het bedrijf staan er meer machines dan op school. Ik moet er sneller werken en leer daardoor sneller nieuwe vaardigheden. Ik kan zowel in het bedrijf als op school volle dagen met hout bezig zijn. Dat zorgt voor een betere focus.”
Je eigen meubels maken
Donovan: “Ook op school zijn we één dag in het atelier bezig. We mogen zelf projecten voorstellen. Momenteel maak ik een eigen L-vormig bureau voor bij mij thuis. Het is bijna af. Een vriend maakt een eigen tv-meubel. Met mijn leervergoeding kan ik bovendien wat geld opzijleggen voor later. Ik spaar voor een auto en een flat. Ik werk nu al een tijdje met hout en het is volledig mijn ding. Daarom wil ik later graag in deze sector werken.”