Een Groeipakket op maat voor elk kind in elk gezin

Gepubliceerd op Maandag 03 juni 2024
kind op fiets

Elk kind dat in Vlaanderen woont, heeft recht op een Groeipakket met financiële tegemoetkomingen. Dat helpt bij de kosten van de opvoeding. Wie vragen heeft, is welkom op de zitdagen van FONS in het Sociaal Huis, de Kortrijkse wijkcentra of het Huis van het Kind.

Drie bedragen voor elk kind

Het Groeipakket (vroeger bekend als de kinderbijslag) bestaat al 5 jaar. Het bevat 3 bedragen waar elk kind recht op heeft. De eerste 2 bedragen heten het startbedrag en het basisbedrag. Die zijn gelijk voor elk kind geboren vanaf 2019:

  • Eenmalig een startbedrag van € 1214,49 bij geboorte of adoptie.
  • Elke maand een basisbedrag van € 176,66.
  • Een schoolbonus in augustus. Het bedrag is afhankelijk van de leeftijd.

 

Toeslagen als extra ondersteuning

Sommige kinderen hebben extra ondersteuning nodig. Voor hen zijn er de zorgtoeslagen, ondersteuningstoeslag en sociale toeslag:

  • De zorgtoeslagen zijn er voor kinderen met extra zorgen: wezen, pleegkinderen en kinderen met specifieke zorgbehoeften zoals een handicap.
  • De ondersteuningstoeslag is, naast de zorgtoeslag, een extra tegemoetkoming voor sommige kinderen met een handicap of zorgnood.
  • Voor wie minder financiële middelen heeft, is zeker de sociale toeslag interessant. Die is afhankelijk van je inkomen en gezinsgrootte. Wie minder verdient, krijgt meer financiële steun.

 

Kinderen die deelnemen aan kinderopvang en onderwijs, ondervinden daardoor voordeel in het leven. Daarom bestaan er participatietoeslagen om hen daarbij te steunen: 

  • kinderopvangtoeslag
  • kleutertoeslag
  • schooltoeslag: afhankelijk van het gezinsinkomen
Loes

Hoe krijg je het Groeipakket?

Als gezin heb je de keuze uit 5 uitbetalers: FONS, Infino, Kidslife Vlaanderen, MyFamily en Parentia. Loes Coolen werkt al sinds 2012 bij (de voorloper van) FONS: “Om het startbedrag te krijgen, doe je tijdens de zwangerschap één keer zelf een aanvraag. Dit kan vanaf de zesde maand zwangerschap. Je ontvangt het startbedrag ten vroegste twee maanden voor de geschatte geboortedatum. Daarna ontvang je automatisch maandelijks het Groeipakket.”

Zitdagen FONS

“Heb je vragen over het Groeipakket? Kom dan naar een van de zitdagen die FONS organiseert. Ik ben bijvoorbeeld elke derde donderdag van de maand aanwezig in het Sociaal Huis en elke eerste maandag in het Huis van het Kind Kortrijk. Sinds oktober kom ik ook naar verschillende Kortrijkse wijkcentra. Handig is dat er daar ook maatschappelijk werkers aanwezig zijn. Zo kunnen we snel samen iets bespreken. Vaak kennen zij nog andere manieren om financiële hulp te krijgen.

Ik ben trots op het feit dat we zo toegankelijk en laagdrempelig bereikbaar zijn. Je hoeft geen afspraak te maken, kom gewoon langs. Je hoeft zelfs niet eens aangesloten te zijn bij FONS! Naast die fysieke zitdagen, kan je ons ook contacteren via telefoon, mail of de website. Maar veel mensen verkiezen nog altijd het live contact.

Het najaar is voor mij normaal de drukste periode. Dan krijg ik veel vragen over de sociale toeslag. Ik help mensen daarnaast met moeilijke documenten. Ook anderstaligen komen vaak bij mij terecht, of bijvoorbeeld mensen in een moeilijke gezinssituatie door een vechtscheiding.

Ik probeer hen bovendien met andere zaken te helpen. Soms vinden ze hun weg niet tussen alle diensten en kan ik daarbij een handje helpen. Zo was er bijvoorbeeld onlangs een Oekraïense oma met een kleinkind dat in een pleeggezin opgevangen werd. De mama was overleden. Ik hielp hen om een afspraak te maken bij de stad. Het leuke aan mijn job is dat de mensen dat appreciëren. Onlangs kwam nog iemand mij verrassen met een bakje aardbeien, hoewel dat natuurlijk niet nodig was.”

Meer info

Loes Coolen (FONS): 078 79 00 07 – welkom@fons.be

FONS

Zitmomenten Groeipakket

Groeipakket

Meer nieuws uit SIEN