Een nieuwe toekomst voor de Deelfabriek

Gepubliceerd op Maandag 25 september 2023
Barbara

Mensen maken de Deelfabriek. Niet alleen de vele vrijwilligers en klanten, maar ook de medewerkers achter de schermen. Wij spraken met Barbara Deman. Zij is coördinator van de Deelfabriek sinds januari.

Nieuwe plek

Op het moment waarop we deze SIEN. schrijven, krijgt de Deelfabriek een nieuwe thuis in de vroegere brandweerkazerne in de Rijkswachtstraat 5. Barbara: “Mijn rol bestaat momenteel vooral in de coördinatie van de inrichting en de verhuis. Eens dat afgerond is, kan ik mij meer focussen op de normale werking: zorgen dat alles in het gebouw in orde is en de verschillende initiatieven ondersteunen. We krijgen bovendien veel vragen van scholen en organisaties om rondleidingen te geven. Ook activiteiten vormen een belangrijk deel van onze werking. Er zullen bijvoorbeeld af en toe Repair Cafés plaatsvinden. Dat zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten waar je defecte apparatuur kan (laten) herstellen. Maar iedereen die iets wil organiseren rond delen, ruilen of herstellen, kan hier terecht.”

Barbara en haar collega Lisa

Groei doorheen de jaren

“De Deelfabriek startte in 2017 in de Damastweversstraat 1. De eerste initiatieven waren SWOP & GO, de Pamperbank, de Instrumentheek, Boekdelen en Recircle (dit laatste bestaat nu niet meer). Een jaar later volgden Tvelootje en de Fietskeuken. Geleidelijk aan kwamen er nog andere initiatieven bij. Al zitten er daar ook bij die ondertussen terug gestopt zijn, zoals de Legotheek.

Omdat het aantal initiatieven groeide en sommige ervan ook stilaan meer ruimte nodig hadden, werd de vorige Deelfabriek te klein. Daarom startten we een aantal jaren geleden de zoektocht naar een nieuwe locatie. Op een bepaald moment hoorden we over de oude brandweerkazerne die leegstond, een unieke kans. Niet alleen vinden alle bewoners van de vorige Deelfabriek er voldoende plek, er is ook ruimte voor extra bewoners. En er zijn nog groeimogelijkheden voor als we in de toekomst nog meer ruimte nodig hebben.

Ik ben blij dat we op onze nieuwe locatie nu al uitbreiden met Stal 13 (de meubelopknapperij), de sociale kruidenier De Vaart, De Spelotheek die een heel mooi aanbod spelletjes heeft, en Mini-VORK waar je terechtkan voor iets lekkers. Ik ben ervan overtuigd dat ze een mooie aanvulling zullen vormen!”

Voor elk wat wils

“Waarom mensen zeker eens moeten langskomen? In de eerste plaats om ons te leren kennen. Onbekend is onbemind. Iedereen die hier binnenstapt, zegt me dat het een prachtig gebouw is. Sommigen wisten zelfs nog niet van het bestaan van de Deelfabriek. Die mag dus gerust nog wat meer bekend zijn bij alle Kortrijkzanen. Eens mensen de stap naar hier zetten, gaan ze zien dat er voor elk wat wils is. Ik denk bijvoorbeeld aan de Instrumentheek, waar je werkmateriaal kan lenen. Dat lijkt me voor veel mensen handig.

Barbara

Daarnaast zijn er Kortrijkzanen die ons wel al kennen maar enkel iets komen schenken, omdat ze niet willen dat gerief verloren gaat. Het zou een meerwaarde zijn als zij eens kijken naar ons ander aanbod, want ook voor hen zit er misschien wel iets tussen. Het werkt wederzijds, wie weet kunnen wij die milde schenkers dus zelf plezieren!”

UiTPAS

“Tot slot benadruk ik graag dat wij meewerken aan de UiTPAS. Met het sociaal tarief van die UiTPAS kan je bij ons heel wat voordelen krijgen. Ik denk bijvoorbeeld aan het startpakket dat je krijgt bij SWOP & GO en de Babytheek, of de goedkopere tarieven in Mini-VORK.”

Meer info

Deelfabriek: Rijkswachtstraat 5, Kortrijk

056 27 76 60 – deelfabriek@kortrijk.be

Website Deelfabriek

Meer info over de UiTPAS

Meer nieuws uit SIEN