Miriam is een project waarbij alleenstaande moeders een jaar lang intensief begeleid worden. Dat gebeurt door een combinatie van wekelijkse groepssessies en individuele begeleiding. Een van die alleenstaande mama’s is Asma Guerbouj (36). Haar groep werd begeleid door maatschappelijk werker Sofie Detienne.
Intensieve begeleiding
Sofie: “De bedoeling van Miriam is om de situatie van alleenstaande mama’s uit Kortrijk te verbeteren. We willen hen versterken, zodat ze makkelijker bepaalde uitdagingen kunnen aangaan. Miriam startte in september 2022. Zes maatschappelijk werkers begeleiden sindsdien elk een groep van een twaalftal alleenstaande mama’s. Die komen om de twee weken samen voor allerlei activiteiten. Ze krijgen informatie over een bepaald thema, leren diensten en organisaties kennen of doen samen iets ontspannends. Enkele voorbeelden:
- Een infosessie over hoe je als alleenstaande mama sterk in je schoenen kan staan
- Een infosessie over energie: hoe kan je geld besparen, …
- Activiteiten waarop ook de kinderen welkom zijn (in de schoolvakanties): samen gaan bowlen, minigolfen in het Astridpark, picknicken in het park, deelnemen aan de Spinrag wandeling, …
Aan het begin van het traject vroegen we alle mama’s waarin ze zelf geïnteresseerd zijn. De sessies gaan vooral daarover. We vullen dat aan met extra thema’s waarbij we samenwerken met andere stadsdiensten of organisaties zoals Femma, Rebelle, FMDO, …
De begeleiding tijdens Miriam duurt één jaar. Omdat de groepsessies een grote meerwaarde vormen, zullen die voortaan zelfs wekelijks plaatsvinden. We merken dat Miriam al meer bekendheid krijgt. Daardoor melden mama’s zich nu soms zelf aan. In het begin was dat vooral na doorverwijzing door een maatschappelijk werker of via een andere organisatie, zoals de sociale dienst van az groeninge.”
Praktische hulp
Sofie: “Naast groepssessies bieden we ook individuele begeleiding op maat. De maatschappelijk werkers gaan elke maand twee à drie keer langs bij elke deelnemer. Bijvoorbeeld voor administratieve hulp, om mee te zoeken naar huisvesting of een andere school voor de kinderen, om tips te geven over vrije tijd, …
De mama’s kunnen met alle vragen van A tot Z bij mij terecht. Ik geef hen een extra duwtje in de rug. Als zij een probleem hebben, pak ik dat snel aan voordat het erger wordt. Doordat ik momenteel minder mensen begeleid, kan ik met die mensen intensiever aan de slag gaan. Daardoor is er meer ruimte om regelmatig af te spreken. We gaan samen op weg en dat mag je gerust letterlijk nemen. Ik ga mee naar andere diensten zoals de vakbond, het ziekenfonds, de arbeidsgeneesheer, de politie, … Mijn hulp is zo concreet mogelijk. Onlangs was het glasraam van de kachel van een van de mama’s kapot. We brachten het samen binnen voor herstelling, gingen het samen opnieuw ophalen en regelden samen de installatie.”
Goeie band
Asma is een van de vrouwen die deel uitmaken van Sofies groep. Asma: “Toen Sofie mij vroeg of ik wou deelnemen aan Miriam, twijfelde ik eerst. Ik dacht toen om één keer langs te gaan. Maar dat viel zo goed mee dat ik ben blijven komen. Aan het begin van het traject vroeg Sofie ons wat we zelf wilden doen, wat er moeilijk was voor ons, waar we met de kinderen wilden gaan in de vakantie, …
Ik ben afkomstig uit Tunesië en woon al vijf jaar in Kortrijk. Ik heb twee zonen van vier en vijf jaar. Daarom had ik vooral vragen over het Belgisch onderwijs. Ik kende het onderwijssysteem niet zo goed. Sofie hielp mij daarmee. Ze ging bijvoorbeeld mee naar het CLB (Centrum voor leerlingenbegeleiding). Ze zocht ook plaatsen waar mijn kinderen kunnen spelen. Kortom: ze maakte veel tijd voor mij. Ik mag haar altijd iets vragen. Behalve mijn zonen heb ik geen familie in België, maar Sofie is als een zus voor mij. Ook mijn zonen houden van haar. Ze zien haar regelmatig tijdens de werking en Sofie gaat soms mee om ze op te pikken op school.
Als alleenstaande mama is werk noodzakelijk om financieel rond te komen. Ik werkte een tijdje als poetshulp maar zou liever een administratieve job hebben. Daarom ga ik binnenkort enkele opleidingen volgen: eerst Nederlands en daarna een administratieve opleiding. Sofie bracht mij in contact met trajectbegeleider Mathieu, die me info over die opleidingen bezorgde.”
Samen lachen en huilen
Asma: “Ik leerde heel wat bij tijdens Miriam, bijvoorbeeld over het onderwijs, facturen en hoe ik goed georganiseerd kan zijn. Maar minstens even belangrijk is dat ik er goeie vriendinnen gemaakt heb. We hebben samen gehuild, maar ook veel gelachen tijdens de sessies. Dat schept een band. In een van de sessies kregen we een schriftje om onze emoties in op te schrijven. Hoe we ons voelden, wat er ons blij of verdrietig maakte, … Dan praatten we daar met elkaar over. Door de negatieve ervaringen met mijn ex was ik het vertrouwen in mensen wat kwijt. Door Miriam leerde ik socialer zijn, respectvol omgaan met anderen, luisteren naar elkaar en elkaar aanmoedigen. Ik stimuleerde bijvoorbeeld een andere mama die al langer in België woont om meer Nederlands te praten. Ze had daar eerst wat schrik voor, maar dat is nu niet meer het geval.”
Hecht netwerk
Asma: “Het klikt echt met de andere mama’s. We maken het gezellig en brengen af en toe iets mee om te eten of te drinken. Ik hoop dat we ook in de toekomst met elkaar in contact blijven. Daarvoor hebben we een WhatsAppgroep: de ‘golden ladies’. Die gebruiken we om af te spreken.”
Sofie: “Dat is voor mij het grootste en mooiste doel van Miriam: zorgen dat de mama’s hun netwerk uitbreiden. Mensen uit dezelfde buurt en in dezelfde situatie ontmoeten elkaar. Dat maakt het contact wat vlotter. Al zijn er ook onderlinge verschillen. Zo zijn er bijvoorbeeld zowel mama’s met baby’s als mama’s met tieners. Zij wisselen samen opvoedingstips uit. Zo leren ze veel bij van elkaar.”
Praktisch
- Je aanmelden voor het project Miriam is heel simpel. Vraag meer info bij je maatschappelijk werker of meld je aan via de website.
- miriam@kortrijk.be - 056 27 79 40