Het Vrijetijdspunt beantwoordt al jouw vragen over vrije tijd

Gepubliceerd op Maandag 03 juni 2024
Emma

Ben je op zoek naar activiteiten voor in je vrije tijd? Of zoek je een naschoolse sport of andere activiteit voor je kind? Dan ben je bij het Vrijetijdspunt in de Deelfabriek aan het juiste adres.

Vrije tijd voor iedereen

Sinds kort vind je het Vrijetijdspunt elke woensdagnamiddag in de Deelfabriek. De medewerkers beantwoorden er al jouw vragen over vrije tijd zoals:

  • Ontdek wat er allemaal te doen is in Kortrijk
  • Krijg hulp bij het inschrijven voor verschillende activiteiten
  • Vind clubs die perfect passen bij jouw interesses
  • Schrijf je kinderen in voor sport- en vakantiekampen 
  • Ontvang informatie over de UiTPAS en het kortingstarief.

 

Emma Pauwels is een van de medewerkers: “Wij helpen mensen om hun weg te vinden in het uitgebreide sport- en cultuuraanbod in Kortrijk. Mensen weten vaak niet waar ze allemaal terechtkunnen. Soms zijn er nog extra drempels doordat ze bijvoorbeeld nieuw zijn in België, een handicap hebben of het financieel met minder moeten stellen. De rol van het Vrijetijdspunt is dubbel. Enerzijds helpen wij die mensen op weg in het bestaande aanbod. Anderzijds proberen we ook te ontdekken wat ze nog missen of welke problemen ze ervaren. Daarna proberen we die zaken aan te brengen bij vrijetijdsaanbieders, zodat zij daar iets aan kunnen verhelpen. Hoe kunnen ze hun aanbod zo laagdrempelig mogelijk maken? Het zit soms in kleine dingen. Bij cultuuraanbieders zie je wel eens dat ze heel mooie websites hebben maar dat de informatie niet duidelijk is. Mensen haken dan af.”

Samen op (be)zoek

“Samenwerken met andere diensten is dus heel belangrijk in mijn job. Door de krachten te bundelen, kunnen we iets veranderen. Maar er hoeven niet altijd nieuwe dingen gemaakt te worden. Er bestaat eigenlijk al heel veel. Ik denk bijvoorbeeld aan de Pretmobiel van AjKo of De Stroate met hun ‘open mic’, die heel laagdrempelig werken. Of de inclusieve speelterreinen waar kinderen met een handicap ook kunnen spelen.

Als mensen bij ons aankloppen, bekijken we dat samen. We nemen er de kaart van Kortrijk bij en kijken wat er bij hen in de buurt te doen is. Of we gaan samen eens ter plaatse langs. Bij ons kan je terecht met jouw eigen, individuele vragen, maar we organiseren ook af en toe gezamenlijke kennismakingsmomenten. We brengen bijvoorbeeld een bezoek aan de Academie Kortrijk. Wat doen ze daar, hoe kan je er inschrijven, …?”

Emma

Veelvoorkomende vragen

“Het Vrijetijdspunt bestaat nog niet zo heel lang, dus we zitten nog een beetje in een testfase. We kunnen nog niet alle vragen beantwoorden, maar weten wel al waaraan we zeker moeten werken. Er komen bijvoorbeeld veel vragen over vakantiekampen. Die zitten soms al vol als mensen willen inschrijven. Algemeen krijgen we veel vragen over het vrijetijdsaanbod voor kinderen tot 4 jaar. Daar bestaan nog veel onduidelijkheden over.

Ook vragen over vrijwilligerswerk en over de UiTPAS komen vaak terug. Met die UiTPAS kunnen mensen met minder financiële mogelijkheden bij heel wat vrijetijdsaanbieders 80% korting krijgen. Je kan er bovendien punten mee sparen tijdens activiteiten en zo mooie omruilvoordelen verdienen.”

Mensen leren kennen

“De vragen over vrije tijd duiden soms op iets anders. Vaak komt het er gewoon op neer dat mensen andere mensen willen leren kennen. Dat is niet altijd makkelijk. Anderstalige nieuwkomers willen bijvoorbeeld Nederlands oefenen met anderen. Maar hoe leer je mensen kennen als je in een nieuw land aankomt? 

We kozen bewust voor de Deelfabriek als thuis. Het is een nieuwe plaats die veel mensen aantrekt. Je kan er bij alle ‘winkels’ terecht voor al jouw vragen. Ik zie de Deelfabriek als een soort ‘lerend netwerk’. Maar we proberen ook langs te gaan op evenementen, zodat mensen ons makkelijk vinden.”

Meer info

Elke woensdag van 13.30 tot 18 uur in de Deelfabriek, Rijkswachtstraat 5 in Kortrijk. Gesloten tijdens Kortrijk Congé (21 juli tot en met 15 augustus).

vrijetijdspunt@kortrijk.be

De Deelfabriek

Meer nieuws uit SIEN