Himilo brengt jongeren samen via voetbal

Gepubliceerd op Dinsdag 06 juni 2023
Mohamed van Himilo

Himilo vzw is een organisatie die op een laagdrempelige manier jongeren wil samenbrengen via voetbal. Mohamed Cabdulkadir is de bezieler van de vzw.

In de voetsporen van Gino Derveaux

Mohamed (26) is geboren in Somalië. Hij groeide op in België, eerst in Kuurne en daarna in Kortrijk. Mohamed: “Hier ontstond mijn liefde voor voetbal. Ik speelde vaak op straat met Gino Derveaux, de stichter van de Red Side Academy. Ook mijn vader was een inspiratiebron. Hij organiseerde voetbaltrainingen in de Vetex site. Zelf mocht ik nog niet meespelen tot mijn 15e, en een aantal jaren later stopte de werking. De groep was wat te groot, waardoor het minder werkbaar werd. Toen dat wegviel, ontstond er een leegte in het voetbalaanbod. Daarom ben ik zelf een voetbalwerking gestart. Oorspronkelijk waren dat gewoon wat trainingen in openlucht aan Sportcentrum Wembley. Al gauw kwamen steeds meer jongeren deelnemen. Door de groei bleek dat er nood was aan een vzw-statuut. Zo is Himilo ontstaan.”

Uitdagingen

“Wie een vzw runt, moet wel enkele uitdagingen overwinnen. Er bestaan heel wat verschillende instellingen. Het is moeilijk om die allemaal te kennen. Via Jasper Balcaen, de coördinator van sociaal-sportieve werkingen bij Stad Kortrijk, gaat dat vlotter.

We zijn ondertussen overgestapt van outdoor trainingen in Wembley naar overdekte trainingen in onder andere de nieuwe Sportschuur. Ik laat weten op social media wanneer we nog eens samenkomen. Het aantal spelers schommelt normaal tussen de 10 à 30. De jongeren spelen op verschillende tijdstippen, opgedeeld volgens leeftijd.”

Himilo

Engagement

“Dat engagement voor anderen zit in onze familie, niet alleen bij mijn vader. Mijn moeder hielp altijd al leden van de Somalische gemeenschap in Kortrijk. Ze vertaalde bijvoorbeeld brieven voor mensen die geen Nederlands spreken. Ook mijn broers zijn betrokken bij Himilo. Ik ga zelf nog naar school, dus dat vraagt behoorlijk wat tijd. Als ik er niet bij kan zijn op een training, zorgen zij dat er wel een van hen aanwezig is. Mensen connecteren, dat doen we graag. Ik hoop eigenlijk dat de vzw op termijn ook zonder mij kan en dat andere jongeren het stokje overnemen.”

Omgaan met andere culturen

“Vaak bestaat een activiteit van Himilo uit een partijtje 11 tegen 11. Het is dan de bedoeling dat de jongeren zelf tegenstanders zoeken. In het begin waren dat vooral Somalische jongeren. We woonden allemaal bij elkaar in de buurt. Later is dat geëvolueerd. Ik moedig de gasten aan om klasgenoten of vrienden uit verschillende culturen mee te brengen. Je moet met allerlei culturen kunnen omgaan. Dat is een goeie voorbereiding op de werkvloer, waar dat ook het geval is.”

Respect

“We willen nog een stap verder gaan en de jongeren ook discipline aanleren. Momenteel komen ze nog toe op de training wanneer zij dat willen. In de toekomst willen we toch enkele regels invoeren. Bijvoorbeeld op tijd komen, of als dat niet lukt op voorhand verwittigen. Ook respect voor je ploeggenoten en je tegenstander is belangrijk. We leren de jongeren om niet te snel kwaad te worden, om kalm te blijven, hun grenzen te leren kennen. Niet iedereen voetbalt even goed. Kwaad worden op iemand die minder goed speelt, helpt niet. Daarom verdeel ik de teams zo evenwichtig mogelijk.”

Himilo

Gratis

“Bij de meeste verenigingen kost sporten geld. Bij ons is dat niet het geval. Niemand betaalt inschrijvingsgeld. Wij zorgen voor alles: voetbalschoenen, truitjes, … We krijgen de locatie via Stad Kortrijk en financiële steun van de Koning Boudewijnstichting en het Steunfonds van het Licht. Ik probeer ook te zorgen dat de jongeren af en toe een prijs kunnen winnen, zoals een fairplayprijs. Ook Gino Derveaux deed dat trouwens al.”

Fun

“Een ander verschil is dat we ook buiten het voetbal afspreken met de jongeren, bijvoorbeeld voor uitstappen. We vragen hen altijd of thuis alles goed gaat. Als iemand een fout maakt, spreken we hen daarop aan. Streng maar rechtvaardig. We sturen nooit zomaar iemand weg.

Himilo samengevat in 3 woorden? Dan denk ik aan: drempelloos, leuk en fun. Iedereen mag altijd een keer komen meespelen. En bijna iedereen komt nog eens terug!”

Meer info

Volg Himilo op Instagram

vzw Himilo