Jongeren leren de horecastiel in Mini-VORK

Gepubliceerd op Dinsdag 28 november 2023
Linsey

Ging jij al eens eten in Mini-VORK in de nieuwe Deelfabriek? Dan werd je misschien bediend door de jongeren van vzw Oranjehuis. Zij draaien er op woensdag mee in de werking. Zo leren ze de nodige vaardigheden voor een job in de horeca.

Mini-VORK

In oktober opende de nieuwe Deelfabriek in de Rijkswachtstraat. Heel wat Kortrijkzanen gingen er al een hapje eten in Mini-VORK, het kleine broertje van het bekende volksrestaurant VORK. Naast de lage tarieven is er nog iets dat Mini-VORK bijzonder maakt: de sociale tewerkstelling. Mensen kunnen er hun eerste stappen op de arbeidsmarkt zetten. Waar VORK een volwaardig opleidingsrestaurant met focus op tewerkstelling op korte termijn is, biedt Mini-VORK meer ruimte om de basis aan te leren. De jongeren van vzw Oranjehuis zijn daar een mooi voorbeeld van. Zij staan er op woensdag onder begeleiding in voor de werking. Dit heeft voor hun opleiding een grote meerwaarde, omdat het leren er in de praktijk gebeurt.

Duaal leren

Linsey Loosvelt is coach O.A.L. (Ondersteuning Alternerend Leren) bij Oranjehuis. Zij geeft wat meer uitleg over de opleiding van die jongeren. Linsey: “De vzw’s Oranjehuis en Aura bundelen de krachten voor deze opleiding. Ze is gericht op jongeren in het systeem van duaal leren, het vroegere ‘leren en werken’. Zij volgen 2 dagen per week les op school. De andere dagen worden ze opgeleid tot werk. Ze verwerven dus kennis en vaardigheden in de klas én op de werkvloer. We werken aan hun verbinding met zichzelf, hun omgeving, opleiding, werk en de ruimere samenleving. 

Als coach ondersteun ik 2 à 3 jongeren in Mini-VORK. Mijn rol bestaat erin om hen te observeren, en waar nodig bij te sturen. Hun dagtaak start met het aanvullen van de voorraden. Daarna volgt het andere werk. Er is normaal zelfbediening in Mini-VORK, maar de jongeren warmen de gerechten op of helpen graag mee in de zaal. Specifiek op woensdag biedt Mini-VORK ook koffie en taart aan. Bij de lunch merken we dat vooral de spaghetti en soep in de smaak vallen. Dat allemaal aan een betaalbare prijs, zeker voor wie het sociaal tarief of het extra sociaal tarief van de UiTPAS heeft. Onze jongeren lunchen hier trouwens zelf ook voor € 2 met het extra sociaal tarief.”

Linsey

Klaar voor de arbeidsmarkt

“De bedoeling is om de jongeren klaar te maken voor de arbeidsmarkt. Daar is er zeker plaats voor hen. Er is een grote nood aan jongeren met een technische vorming, niet alleen voor de horeca. Probeer maar eens om een loodgieter te vinden die snel kan langskomen. Je zal een tijdje geduld moeten hebben!

Onze vorming gebeurt op maat van de jongeren. Hoelang ze in Mini-VORK meedraaien, is afhankelijk van hun persoonlijke traject. De ene jongere beheerst sneller de vaardigheden dan de andere. Dat varieert van enkele weken tot een jaar. Die vaardigheden moet je breed zien. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat ze beleefd zijn of dat ze een babbeltje durven doen met de klanten. Ook leren solliciteren hoort erbij. We oefenen dat bijvoorbeeld met een rollenspel waarbij we een sollicitatiegesprek naspelen. De jongeren krijgen ook ruimte om met een PC te werken.”

Focus op wat goed gaat

“Ik wil de jongeren trots maken op hun prestaties. Ik ga altijd in dialoog met hen. Open communicatie is een must. Het is belangrijk om voeling te hebben met hun leefwereld. Ik wil vooral hun verborgen talenten ontdekken. Mijn grootste doel is om hen het beste in zichzelf te laten zien en ontwikkelen. Ze krijgen de ruimte om te groeien. Fouten maken hoort daarbij. Ik vertrouw op hun veerkracht. Loopt het eens fout? Dan probeer ik altijd te benoemen wat wel goed loopt.

Het vormt soms een uitdaging om met jongeren samen te werken. Maar als je hun enthousiasme ziet om ervoor te gaan, krijg je vanzelf meer energie en vooral nog meer 'goesting'. ‘De nieuwe generatie is de toekomst’, zeiden ze ook ooit eens over ons”, knipoogt Linsey. “Nu mag ik zelf deel uitmaken van een schakel om de volgende generatie klaar te stomen in onze samenleving.”

Meer info:

Mini-VORK

Oranjehuis

UiTPAS

Meer nieuws uit SIEN