In elk gezin gaat een groot deel van het budget naar voeding. Als je een beperkt inkomen hebt, kan je op het einde van de maand moeite hebben om rond te komen. Maar met enkele tips en het afleren van bepaalde gewoontes kan je jouw uitgaven beperken, zonder producten van mindere kwaliteit te kopen.
1. Bepaal op voorhand hoeveel je nodig hebt voor je boodschappen. Je kan het bedrag cash in je portemonnee of portefeuille steken. Zo kan je niet meer geld uitgeven dan je bijhebt.
2. Doe wekelijks je boodschappen en niet dagelijks. Zo neem je minder snel iets mee wat je eigenlijk niet nodig hebt.
3. Maak op voorhand een boodschappenlijstje. Neem daar de tijd voor. Koop in de winkel niets dat niet op lijstje staatje. Zo vermijd je dat je impulsieve aankopen doet.
4. Een huismerk is dikwijls een bekend A-merk dat anders verpakt is. Probeer de huismerken uit en je zal verbaasd zijn hoe weinig verschil er is... behalve dan de prijs.
5. Er wordt heel veel eten weggegooid. Vergeet niet dat je met restjes ook iets lekkers kan maken. Eén restjesdag per week is al een goed idee. Iets bereiden en invriezen kan ook.
6. Ga wekelijks naar de markt. Groenten en fruit zijn er vaak een stuk goedkoper en ook nog eens van een betere kwaliteit.
7. Boodschappen doe je het best zonder dat je kinderen meegaan. Wedden dat je karretje minder vol wordt?
8. Er bestaan deelinitiatieven die voedselverspilling tegengaan. Check bijvoorbeeld eens de website www.toogoodtogo.be. Daarop verkopen winkels hun dagelijkse overschotten aan een veel goedkopere prijs. Bovendien help je zo voedselverspilling tegen te gaan.
9. Sla je slag via de Facebookpagina Promojagers België. De leden delen alle promoties, acties en tips die ze tegenkomen met andere leden.
10. Al heel wat supermarkten bieden online bestellen aan. Deze dienst kost een paar euro maar als je het goed aanpakt, haal je er veel meer uit. Je houdt je aan wat je nodig hebt en laat je minder vaak verleiden door impulsaankopen. Je vindt er vaak ook de promoties op terug.
Geef je sommige maanden meer uit dan je zou willen? Of dan je eigenlijk kan? Maak een schriftje waarin je aan de ene kant je inkomsten noteert en aan de andere kant je uitgaven. Vergeet niet alleen je boodschappen te noteren, maar ook je afrekeningen van elektriciteit, digitale tv, gsm-abonnement... Zo weet je hoeveel je kan uitgeven en waaraan je je moet houden. Het is aanpassen in het begin, maar na een tijdje ga je anders denken en anders kopen. Dat kan ervoor zorgen dat je je op het eind van de maand minder zorgen moet maken.