Mini-Vork, het kleine broertje van Vork in de Deelfabriek

Gepubliceerd op maandag 25 september 2023
Maaltijden van VORK

Trouwe lezers van SIEN. magazine zijn ondertussen al goed vertrouwd met het volksrestaurant VORK. Goed nieuws: dat krijgt er in de nieuwe Deelfabriek een broertje bij met als naam ‘Mini-VORK’. Je zal er terechtkunnen voor een snelle hap, een afhaalmaaltijd of een drankje aan een klein prijsje.

Geen kopie van VORK

Ruben Bruyneel van Stad Kortrijk coördineert de opstart van Mini-VORK. Ruben: “Het aanbod en de werking verschillen in een aantal opzichten van het bestaande VORK. De kaart in Mini-VORK is wat kleiner en de gerechten zijn wat eenvoudiger. Bezoekers van de Deelfabriek kunnen er smullen van een simpele maaltijd zoals een spaghetti of croque-monsieur. We werken er met zelfbediening en het is de bedoeling dat je daarna zelf afruimt. Reserveren is niet mogelijk.

Wat de twee restaurants wel gemeenschappelijk hebben, zijn de lage prijzen. In Mini-VORK betaal je € 9 voor een maaltijd aan standaard tarief. Met het sociaal tarief van de UiTPAS betaal je maar € 6 en met het extra sociaal tarief zelfs maar € 2. Ook takeawaymaaltijden zijn er te koop.”

Sociale tewerkstelling

“Ook het interieur mag er zijn. Mini-VORK wordt een toffe ontmoetingsplek en een rustplek waar je even kan bekomen na je bezoek aan de vele winkels in de Deelfabriek. Er zal geen keuken aanwezig zijn. De maaltijden worden immers klaargemaakt in VORK. We doen dat via het systeem van sociale tewerkstelling. Mensen die bijvoorbeeld Nederlandse les volgen, combineren dat met een aantal uren meedraaien in de keuken. Ze worden daarbij steeds begeleid door een instructeur. Dat is de perfecte manier om zo hun eerste stappen op de arbeidsmarkt te zetten. Het is dus niet de bedoeling dat ze al meteen doorstromen naar de gewone arbeidsmarkt, zoals de mensen die de volledige keuken- of zaalopleidingen volgen in VORK.”

Meeneemmaaltijden van VORK

Vrijwilligers gezocht

“Bij de opstart is Mini-VORK elke werkdag open van 11 tot 14 uur, op woensdag zelfs tot 16 uur. Dan serveren we bovendien gebak. Ook tijdens evenementen zoals de Repair Cafés zet Mini-VORK de deuren open. In de toekomst hopen we de openingsuren nog uit te breiden zodat we op extra momenten koffie en taart kunnen aanbieden. Maar daarvoor zoeken we nog vrijwilligers. Kom je graag in contact met mensen en ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger mee te helpen? Laat het dan weten via ruben.bruyneel@kortrijk.be.”

Meer info

Mini-VORK: Rijkswachtstraat 5, Kortrijk (Deelfabriek)

Website Deelfabriek

Website VORK

Meer nieuws uit SIEN