Natalia verbouwde haar huis met een renovatiebegeleider

Gepubliceerd op vrijdag 27 september 2024
Natalia

Wil je thuis minder energie verbruiken? Jouw woning renoveren is daarvoor een van de beste manieren. De renovatiebegeleiders van Stad Kortrijk geven gratis advies.

Hulp bij verbouwingen

Twijfel jij nog om je woning te renoveren? Ben je bang voor de kosten? Of zie je op tegen de zoektocht naar aannemers en premies? De renovatiebegeleiders helpen mee zoeken naar oplossingen. Natalia Jevsukova (53) is afkomstig uit Rusland maar woont al sinds 1997 in België. Vorig jaar kocht ze een huis in Bissegem, waar ze met haar 3 kinderen woont.

Natalia: “Ik wou al lang een huis kopen, maar ik aarzelde. Want met mijn budget zou dat sowieso een huis zijn dat gerenoveerd moest worden. Uiteindelijk besliste ik om de stap te zetten. Kort na de aankoop belde het immokantoor me op. Ze vertelden me over de renovatiebegeleiders, die me konden helpen om mijn woning energiezuiniger te maken. Dat telefoontje voelde als een geschenk.”

Stappenplan

Natalia: “Ik ben zeer tevreden over mijn renovatiebegeleider Thomas Vanneste. Ik heb het gevoel dat er ik niet meer alleen voor sta. Van bij het eerste contact ging hij op een rustige manier met mij om, precies zoals bij een vriend. Ik heb veel vragen, maar Thomas luistert altijd geduldig. Nederlands is niet mijn moedertaal. Daarom was ik bang voor het papierwerk bij een renovatie. Heb ik wel alles goed begrepen? Dankzij Thomas’ hulp is dat geen probleem meer.

Ik praat vaak met anderen over mijn verbouwingen, maar dan krijg je veel verschillende meningen. Thomas behoudt altijd het overzicht. Door zijn stappenplan is het duidelijk waarmee ik best begin. Eerst komen de belangrijke zaken, zoals de dakisolatie. Pas daarna volgen de details. Alles verloopt nu logischer. De regels voor verbouwingen veranderen erg snel. Daarom is het handig dat Thomas altijd de nieuwste regels kent. Hij geeft bovendien tips over wat haalbaar is met mijn budget.”

Natalia

Advies

Thomas: “De renovatiebegeleiders nemen zeker niet alles over, maar geven advies. Natalia heeft een groot huis. Dat zorgt ook voor grote facturen. Daarom is het belangrijk om stap voor stap te werken en een onderscheid te maken. Welke werken zijn absoluut noodzakelijk? Welke zijn bijkomstig? Natalia had bijvoorbeeld op haar eentje al zonnepanelen besteld. Dat leverde een spannend moment op voor haar budget.

Elke Kortrijkzaan kan ons contacteren. Wij komen altijd eerst ter plaatse en luisteren naar de klant. Gaat het over een grote of een kleine renovatie? Heeft iemand een hoge energierekening? Waar ligt dat aan? Ik bekijk samen met de klant waar ondersteuning gewenst is. Natalia is bijvoorbeeld een zeer zelfstandig iemand. Zij zoekt ook zelf actief naar aannemers. Voor het sanitair gaf ik haar wel enkele bedrijven door. Ik help ook om offertes te controleren en eventueel te laten aanpassen. Ik hecht veel belang aan open communicatie. Om goed werk te kunnen leveren, is het noodzakelijk dat de klant de informatie bezorgt die wij nodig hebben en reageert op onze vragen.”

Premies

Thomas: “Een van mijn belangrijkste taken is advies geven over premies. Niet alleen over welke er allemaal bestaan, maar ook over de voorwaarden. De belangrijkste premies zijn:

  • De Vlaamse Mijn Verbouwpremie. Afhankelijk van jouw inkomenscategorie, kan je die ontvangen na bepaalde werken.
  • In Kortrijk is er ook een Stedelijke Verbeterpremie. Die is speciaal bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Je kan ze ontvangen voor uitgevoerde werken aan de buitenschil van je woning, op voorwaarde dat alle daken geïsoleerd zijn en dat alle ruiten in hoogrendementsglas zijn. De renovatiebegeleiders geven je meer info over de juiste normen.

 

De Stedelijke Verbeterpremie bedraagt 30% van de kostprijs. Er zijn wel maximumbedragen:

  • Voor wie één categorie werken laat uitvoeren, is dat normaal € 2000. Voor wie meerdere soorten werken doet, is dat € 4000.
  • Die premiebedragen zijn hoger als het gezinskomen onder de maximumgrens ligt voor het recht op verhoogde tegemoetkoming. In dat geval zijn ze € 4000 en € 6000.”

 

Natalia: “Ik krijg beide premies. Die voor de ramen en dakwerken heb ik al ontvangen. Het sanitair en de elektriciteit volgen nog. Ik wacht nog op de facturen van de centrale verwarming, vooraleer ik daarvoor premies kan aanvragen. Dat geld kan ik dan opnieuw in mijn huis investeren. Het is de bedoeling om ook de achtergevel nog te renoveren.”

Natalia

Weg met de stress

Thomas: “Renoveren zorgt vaak voor stress. Daarna komt nog het hele premieverhaal. Mensen hebben daar soms geen energie of tijd meer voor. Als renovatiebegeleider geef ik hen het duwtje in de rug om toch een dossier in te dienen. Maar al bij het eerste contact wijs ik op het bestaan van de premies. Soms zijn er dingen waarmee je zeker rekening moet houden. Om bijvoorbeeld een premie te kunnen krijgen voor nieuwe ramen en buitendeuren, moet je naast hoogrendementsglas plaatsen ook voldoen aan de ventilatievoorwaarden.”

Natalia: “Ik zou het alleen maar aanraden om een renovatiebegeleider te contacteren. Ik voel me nu veel zekerder over alles. Ik maak zelfs reclame bij andere mensen!”

Contacteer de renovatiebegeleiders

Meer nieuws uit SIEN