OverKop-huis maakt podcast over mentaal welzijn

Gepubliceerd op vrijdag 27 september 2024
Finn en Rani

Het Kortrijks OverKop-huis is een toegankelijke plek voor en door jongeren, met speciale aandacht voor mentaal welzijn. Een nieuwe podcast over dat thema is daar een mooi voorbeeld van.

Verhuis

Het Kortrijks OverKop-huis bestaat inmiddels al 3 jaar. Jongeren kiezen er zelf aan welke activiteiten ze willen deelnemen of waarover ze willen babbelen. Momenteel vind je het OverKop-huis nog in de Groeningestraat, maar in 2025 verhuist het naar een nieuwe locatie. Je zal het dan samen met het jongerenwelzijnswerk AjKo op de V-Tex vinden. Maar tot die tijd zitten de jongeren zeker niet stil. Dat bewijzen een podcastreeks over mentaal welzijn en een nieuwe website.

Rani Vandevyvere werkt bij OverKop Zuid-West-Vlaanderen. Rani: “Dat we vanaf 2025 onder één dak zullen zitten met de AjKo-werking, heeft zeker voordelen. Het helpt om nog beter inzicht te krijgen in de behoeften van jongeren. We proberen hen sowieso zoveel mogelijk op te zoeken in hun eigen leefwereld. Daarom bezoeken we bijvoorbeeld ook scholen. Een tweede nieuwigheid is onze website die we onlangs lanceerden: www.overkopzuidwestvlaanderen.be. Daar kan je makkelijk doorklikken op het OverKop-huis van jouw keuze.”

Finn

Jezelf zijn

Finn De Rammelaere is een van de jongeren die je vaak in het OverKop-huis vindt. Finn: “Vorig jaar kwam ik voor het eerst langs. Ik had mezelf al meerdere keren proberen te overtuigen, maar voelde nog wat angst. Uiteindelijk ging ik toch eens langs op aanraden van een andere jongere. Sindsdien ben ik blijven komen. Het OverKop-huis is een fijne plek waar ik mezelf kan zijn.

Enerzijds is er onze vaste werking: minstens één keer per week openen we onze deuren voor jongeren van 12 tot en met 25 jaar. Ze kunnen er met elkaar praten, een spel spelen, ontspannen en elkaar ontmoeten. Anderzijds organiseren we ’s avonds regelmatig ‘Praatkaffees’. Dan gaan we dieper in op een bepaald thema zoals eenzaamheid, liefde en relaties, verkiezingen, … We doen dat samen met BRASA, een samenwerkingsverband tussen het CAW, CGG en CLB.”

Koproller

Finn is bovendien ‘Koproller’. Dat zijn jongeren die een actievere rol opnemen in de werking. Finn: “Ik was al een tijdje op zoek naar vrijwilligerswerk. Ik help bijvoorbeeld mee met de social media, geef rondleidingen in het OverKop-huis en bezoek scholen om over de werking te vertellen. We organiseren ook activiteiten buitenshuis. Zo gingen we onlangs naar de zee om te surfen en Oostende te bezoeken. In Kortrijk gingen we minigolfen in het Astridpark, bezochten we een kattencafé en gingen we naar de bioscoop voor de film Skunk. Alle activiteiten gebeuren steeds op vraag van de jongeren.” 

Podcast

Rani: “Finn werkte samen met jongeren uit andere gemeenten in de regio ook mee aan onze nieuwe podcast rond mentaal welzijn. We maakten die in samenwerking met medialab Quindo en vrijwilliger Tuur Beernaert. Jongeren konden zo hun eigen verhaal brengen en mediavaardigheden aanleren. Er zijn 3 afleveringen: relaties en seksualiteit, vriendschap en verbinding en social media en zelfbeeld. We lanceerden de podcast tijdens de Week van de Geestelijke Gezondheidszorg.”

Finn: “Meewerken aan een podcast stond al een tijdje op mijn verlanglijstje en het was echt ‘de max’. Ook de samenwerking met jongeren van andere OverKop-huizen vond ik fantastisch. Medialab Quindo ondersteunde ons van bij het begin van het proces. Ze vroegen waaraan ik graag wou meehelpen: de brainstorm, teksten schrijven of inspreken, … Ik wou aan alles meewerken, behalve de vox pops. Bij die vox pops werden er opnames op straat of in scholen gemaakt om jongeren te bevragen. Daar voelde ik mij niet klaar voor: de drempel om mensen aan te spreken lag voor mij wat te hoog. Het was belangrijk dat we zelf mochten kiezen waar we ons comfortabel bij voelden. Ook in de studio konden we aangeven als het ons even te veel werd.” 

Veilig en uitdagend

Finn: “In de podcast komen verschillende standpunten aan bod. Niet iedereen deelt dezelfde mening. We willen vooral herkenning opwekken. Zo weten jongeren dat ze niet alleen zitten met hun vragen. Het is niet altijd eenvoudig om over dat soort onderwerpen met je ouders te praten. Wil je er nog dieper op ingaan? Dan is het OverKop-huis de ‘place to be’! Ik noem het graag een ‘safe space’ én een ‘brave space’. Met dat eerste bedoel ik een veilige omgeving om dingen te bespreken. Je vindt er een team dat supportert en kansen geeft. Maar zij die dat zelf willen, vinden er ook de nodige uitdaging, zoals die rondleidingen die ik geef of de podcast. En alsof dat nog niet genoeg reden is om langs te komen: er zijn meestal snacks voorzien!”, besluit Finn met een knipoog.

Meer info

Je vindt het OverKop-huis voorlopig nog in de Groeningestraat 20. Later in 2025 verhuist het naar de V-Tex.

0471 61 95 42

OverKophuis op Facebook

Meer nieuws uit SIEN