In de bibliotheek verveel je je nooit. De bib is er zeker niet alleen voor mensen die al goed Nederlands kunnen. Ook mensen die nog bezig zijn om onze taal te leren, zijn er van harte welkom. Palwasha is een van hen.
Taalpunt
De Kortrijkse bibliotheek heeft zelfs een afdeling speciaal voor mensen die Nederlands leren: het Taalpunt. Dat bevat ongeveer 700 stukken. Lieselot Maerten is medewerker bij de bib. Lieselot: “In ons Taalpunt vind je allerlei (beeld)woordenboeken en studieboeken. Je kan hier ook non-fictie in eenvoudig Nederlands of verhalen op verschillende taalniveaus lenen. De Wablieft krant brengt het nieuws in eenvoudig Nederlands. Het Taalpunt is er dus voor mensen die net beginnen met Nederlands leren, maar ook voor mensen die er zich in willen verdiepen.
Elke maand geven we een vijftal rondleidingen aan cursisten NT2 (Nederlands als tweede taal). We organiseren ook activiteiten zoals Taaldraad. Dat zijn voorleesuurtjes in 2 talen: Nederlands en een andere taal. Eén keer per jaar komen de cursisten van Ligo zo voorlezen.”
Ligo
Ligo is sinds een tijdje de nieuwe naam van de Centra voor Basiseducatie. Mensen zonder diploma secundair onderwijs kunnen hier via allerlei cursussen nieuwe vaardigheden leren. Ook Nederlands hoort daarbij. Nel Vandamme is lerares Nederlands bij Ligo. Nel: “Met de cursisten kom ik 1 of 2 keer per jaar naar het Taalpunt. Tijdens een rondleiding leren zij hoe de bibliotheek werkt en hoe ze lid kunnen worden. Daarnaast gebruik ik het Taalpunt om hen oefeningen te laten maken: een boek kiezen, de titel noteren, een stuk lezen en de woorden die ze niet begrijpen opschrijven, … Ik gebruik ook vaak de beeldwoordenboeken. De cursisten moeten dan bijvoorbeeld beschrijven wat ze op de plaatjes zien. Tot slot zijn de luisterboeken interessant, al heeft niet iedereen een cd-speler.”
Lieselot: “Voor die mensen zijn er, naast e-boeken, op ‘cloudLibrary’ ook audioboeken beschikbaar. Je hebt dan geen cd-speler nodig; je kan de boeken bijvoorbeeld op je smartphone beluisteren. Dankzij organisaties en apps zoals Luisterpunt en Anderslezen kunnen ook blinden en slechtzienden allerlei boeken en het Kortrijkse stadsmagazine beluisteren.”
Palwasha leert Nederlands
Palwasha (40) komt uit Afghanistan en woont sinds 3 jaar in België. Ze heeft 2 zonen. Palwasha: “Ik volg al meer dan een jaar Nederlandse les bij Ligo. Voor mij is dat 4 keer per week overdag, maar het kan ook ‘s avonds. We leren er schrijven, lezen en spreken. Ik kwam al 2 keer met Nel naar het Taalpunt. Zo werd ik lid van de bibliotheek. Nel laat me zelf de boeken zoeken die mij interesseren. Momenteel zijn dat vooral beeldwoordenboeken die me helpen om Nederlands te leren. Die gaan meestal over het dagelijks leven in België. Zo leer ik hoe het ziekenhuis hier werkt en hoe ik naar de supermarkt kan gaan. Ik ging in Afghanistan 5 jaar naar school en kon daardoor al wat lezen in het Pasjtoe. Vooral boeken over geografie boeien mij.”
Meer dan het Taalpunt alleen
Lieselot: “De bibliotheek heeft nog veel meer te bieden dan enkel het Taalpunt. Ook handig is dat je er digihulp krijgt bij al jouw problemen met je computer of smartphone. Je kan er ook documenten printen aan een klein prijsje. Wie het kansentarief van de UiTPAS heeft, betaalt bovendien maar € 1 voor een jaarabonnement in plaats van € 5. Voor wie minder dan 18 jaar is of nog studeert, is het abonnement zelfs gratis.”