Praktijkgericht leren bij De Lage Kouter

Gepubliceerd op woensdag 11 december 2024
Annelies

Leona's succesvolle weg naar werk

De Lage Kouter is een school voor buitengewoon secundair onderwijs, met onderwijs op maat voor elke leerling. Leona Boros ging er vroeger naar school en vond daarna leuk werk als keukenmedewerker.

Voorbereiding op later

Annelies Desseyn is verantwoordelijke in De Lage Kouter. Annelies: “Onze school biedt onderwijs aan van het type OV3 in het buitengewoon secundair onderwijs. Dat bereidt leerlingen voor op werken in het normale arbeidsmilieu én op een zelfstandig leven, ‘je plan trekken’. We besteden ook specifiek aandacht aan leerlingen met een autismespectrumstoornis (ASS). In het eerste jaar kunnen onze leerlingen verschillende dingen uitproberen om te ontdekken wat ze leuk vinden. Bij de start van het tweede jaar kiezen ze een opleiding. Al onze opleidingen zijn praktijkgericht, maar de leerlingen volgen ook algemene vakken. Zo leren ze bijvoorbeeld hoe ze kunnen een rijbewijs halen, een huis huren, een budget opstellen, …”

Meer begeleiding

Annelies: “De doelen lijken op die van het gewoon secundair onderwijs, maar bij ons is er meer begeleiding onderweg. Onze school heeft een gespecialiseerd team dat de leerlingen ondersteunt bij heel uiteenlopende problemen. Dat team bevat onder andere leerlingenbegeleiders, orthopedagogen, verpleegkundigen, een begeleider die gespecialiseerd is in autisme, … Heeft een leerling moeite met lezen, schrijven, uitspraak of Nederlands in het algemeen? Dan staan onze logopedisten klaar. Of is er een probleem met motoriek, bewegen of fietsen? Dan zullen onze ergotherapeuten de leerling deskundig begeleiden. We streven naar een goeie band met onze leerlingen en kiezen daarom bewust voor kleinere klasgroepen. We vormen als het ware een gemeenschap en hechten ook veel belang aan de samenwerking met de ouders.”

Annelies en Leona

Aandacht voor wie het moeilijk heeft

Annelies: “We staan voor gelijke onderwijskansen voor iedereen. Daarom besteden we extra aandacht aan leerlingen die het wat moeilijker hebben door de taal of die minder kansen krijgen. Voor leerlingen en ouders met een andere thuistaal zijn er tolken beschikbaar. Daarnaast hebben we een taalklas, waarin vaak jongeren zitten die uit OKAN komen, ‘Onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers’. Zij krijgen extra Nederlandse lessen.

Voor leerlingen met minder kansen hebben we een geïntegreerde werking. Ons principe is dat wat goed is voor hen, eigenlijk goed is voor alle jongeren. Daarom gaan we  bijvoorbeeld met het project Brooddoosnodig de strijd aan tegen lege brooddozen. Met Goed GeRegeld bestrijden we menstruatiearmoede door gratis maandverbanden en tampons ter beschikking te stellen. Af en toe delen we gratis kleding uit en mogen de leerlingen zelf iets uitkiezen. Ook houden we de schoolkosten zo laag mogelijk door activiteiten te organiseren en samen te werken met partners. Voor wie het toch moeilijk heeft om te betalen, kan onze sociale dienst de betalingen spreiden.” 

Eigen restaurant en winkel

Annelies: “Een typisch kenmerk van onze school is dat we ‘zelfvoorzienend’ werken. De gerechten die onze leerlingen horeca bereiden, serveren we in ons eigen restaurant en verkopen we in ons winkeltje. Elke Kortrijkzaan kan hier iets kopen aan een goede prijs. Voor een verse warme maaltijd betaal je maar € 4,50. Je kan hier ook de heerlijke koffiekoeken, taartjes en het brood van onze leerlingen bakkerij kopen. Je bent ook welkom in het kapsalon, waar je als nieuw terug buitengaat. Zelfs de producten van onze leerlingen metaal, hout, schilderen, groenvoorziening, fietsherstel, … worden binnen de school gebruikt. Het voordeel hiervan is dat de leerlingen zelf de meerwaarde zien van wat ze leren.”

Leona

Leona volgde een keukenopleiding

Leona Boros (25) is een oud-leerling van De Lage Kouter. Als we met Leona afspreken op de school, merken we dat de leerkrachten haar zeker nog niet vergeten zijn. Leona: “Ik ben afkomstig uit Roemenië maar woon al zo’n 13 jaar in België. Toen ik hier kwam wonen, ging ik eerst een jaar naar een OKAN-klas. Rekenen en studeren vond ik moeilijk. Daarom koos ik voor een praktische opleiding in De Lage Kouter. De opleiding grootkeuken sprak me het meest aan. De basisvaardigheden zoals aardappelen schillen kon ik al van thuis, maar ik heb hier nog veel bijgeleerd. Bijvoorbeeld de koude keuken, zoals broodjes en slaatjes, en de warme keuken. De maaltijden die ik zelf bereid had, serveerde ik daarna in ons restaurant. Zelfs de afwas deed ik graag. Bovendien zijn de leerkrachten heel lief en geven ze je veel vertrouwen.”

Stage en werk

Leona: “De school hielp me om een stageplek te vinden in het 4e, 5e en 6e jaar. Bij mij was dat telkens in woonzorgcentrum De Korenbloem. Het 6e jaar is een ‘alternerende beroepsopleiding’ (ABO). Daarbij ging ik een heel jaar lang 2 dagen naar school en 3 dagen naar mijn stageplek. Aan het einde van mijn 6e jaar werd ik beloond met een premie van € 500, net als alle leerlingen die voldoende aanwezig waren op school en hun stage.

Na mijn stage mocht ik aan de slag in De Korenbloem. Ik werk er ondertussen 5 jaar en heb een vast contract. Ik help de chefs in de keuken en verdeel de maaltijden onder de bewoners. Ik ben nog altijd heel tevreden met mijn keuze. Na mijn uren doe ik zelfs nog een flexi-job. Om de 2 weken werk ik mee in Brunchbar als keukenhulp of bij de bediening.”

Meer info

De Lage Kouter

Onderwijs in Kortrijk

Meer nieuws uit SIEN