Psychologische hulp aan verlaagd tarief

Gepubliceerd op Maandag 27 november 2023
Vrouw met vraagtekens

Voel je je slecht in je vel? Een afspraak bij een psycholoog hoeft niet duur te zijn. Je hebt recht op een  eerste gratis gesprek. Voel of er een klik is en laat je verder begeleiden tegen een sterk verminderd tarief.

Psychisch welzijn voor iedereen

Er wordt op alle vlakken veel van ons verwacht. Soms kan het te veel worden. Je geest en je lichaam geraken overbelast. Je voelt je slecht in je vel. Gelukkig is er in België een goede mogelijkheid voor toegang tot professionele psychische ondersteuning tegen een betaalbare prijs. De bedoeling is dat iedereen die dat nodig heeft, zich tegen een verlaagd tarief kan laten begeleiden door een psycholoog of orthopedagoog.

Voor wie is dit mogelijk?

De overheid voorziet psychologische hulp tegen een verlaagd tarief voor een aantal categorieën mensen. Dit aanbod is gericht op zowel kinderen, adolescenten als volwassenen. Zeker mensen met een migratieachtergrond, jonge ouders, alleenstaanden, mensen die een dierbare hebben verloren, zorgverleners en mantelzorgers, mensen in financieel kwetsbare groepen en ouderen komen in aanmerking.

Er is geen verwijsbrief van je arts nodig. Je moet wel in orde zijn met je ziekteverzekering.

smiley

Hoeveel sessies zijn er mogelijk?

Voor het maximale aantal sessies wordt er een onderscheid gemaakt tussen de eerstelijnspsychologische zorg en de gespecialiseerde psychologische zorg:

  • Eerstelijnspsychologische zorg: het behoud of herstel van het psychisch welzijn. Voorbeelden: rouw en verlies, depressieve klachten, angstklachten, stressklachten, burn-out gevoelens, … Er zijn maximaal 8 sessies per jaar mogelijk (voor jongeren 10).
  • Gespecialiseerde psychologische zorg: intensievere zorg omwille van ernstigere psychologische problemen. Hiervoor zijn er maximaal 20 sessies per jaar mogelijk.

Hoeveel kost dit?

  • Voor iedereen die in aanmerking komt, is het eerste gesprek met de psycholoog of orthopedagoog gratis.
  • Daarna kost dit normaal 11 euro per individueel gesprek. Dat is slechts 4 euro wanneer je recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds. In sommige gevallen kan het zelfs gratis. Vraag naar deze mogelijkheid bij jouw Kortrijkse wijkteam. De contactgegevens vind je op www.kortrijk.be/contact-wijkcentra.
  • Voor een groepssessie betaal je maximaal 2,5 euro.

Welke psychologen en orthopedagogen doen mee?

Karlien

Karlien is eerstelijnspsycholoog

Karlien Lapierre is een van de deelnemende eerstelijnspsychologen waar je tegen een goedkoper tarief terechtkan. Je vindt haar op dinsdagnamiddag in Wijkcentrum Overleie.

Goedkopere psychologische zorg

Karlien: “Naast die vaste zitdagen in het wijkcentrum doe ik ook thuisbezoeken voor Familiezorg. Voor dat laatste focus ik op mensen die zich moeilijk kunnen verplaatsen. Bijvoorbeeld minder mobielen, mensen met angstproblemen, jonge mama’s met een pasgeboren baby of mensen met dementie en hun partner.

Ik stapte ongeveer een jaar geleden in het systeem van de eerstelijnspsychologen. Daarvoor was ik psycholoog bij het ziekenfonds. De meeste mensen nemen zelf contact op met mij. Die weten bijvoorbeeld via het nieuws dat het systeem van de goedkopere psychologische hulp bestaat. Anderen komen bij mij terecht via hun huisarts of maatschappelijk werker, het CAW, enzovoort. Oudere mensen doen vaak een beroep op mijn diensten via thuiszorg.”

Praat erover

“Een bezoek aan een psycholoog kan nuttig zijn wanneer je ergens dagelijks last van hebt. Er bestaan altijd mogelijkheden voor hulp, er is hoop op beterschap. Praat erover met iemand die neutraal is. Dat kan bijvoorbeeld je huisarts zijn, maar ook een psycholoog. Heb je schrik om zelf contact te leggen? Vraag het dan aan een familielid of vriend. Via het systeem van de goedkope eerstelijnspsycholoog valt de financiële drempel weg. Het eerste gesprek is zelfs gratis. Klikt het niet? Dan heb je het tenminste geprobeerd.”

Vooral het heden telt

“Een gesprek duurt meestal 45 minuten tot een uur. Eerst vraag ik nieuwe patiënten hoe ze bij mij terechtkwamen. Een belangrijke vraag is of ze al eerder gesprekken met een psycholoog hadden. De eerstelijnspsychologische hulp is immers vooral bedoeld voor mensen die nog niet in begeleiding zijn, bij bijvoorbeeld een psycholoog of het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg. Hij is ook gericht op mensen met lichte tot matige klachten.

Daarnaast wil ik graag weten waarom ze op dat moment in hun leven die stap zetten. In de gesprekken is vooral het ‘nu’ belangrijk. Omdat er maximaal 8 gesprekken mogelijk zijn in dit systeem, heb ik minder ruimte om in te gaan op het verleden. Na 8 sessies is niet iedereen al geholpen. Dan verwijs ik soms door naar gespecialiseerde diensten zoals het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg of het ziekenhuis.”

Karlien

Veelvoorkomende klachten

“De hulpvragen zijn vrij divers. Enkele veelvoorkomende klachten zijn bijvoorbeeld:

  • Depressie
  • Relaties met anderen
  • Eenzaamheid
  • Fysieke beperkingen: iemand die blind werd, een chronische ziekte kreeg, …
  • Burn-out
  • Minder zelfvertrouwen
  • Angstproblemen

Ook armoede kan een reden zijn waarom mensen nood hebben aan een gesprek met een psycholoog. Geldproblemen kunnen voor extra stress zorgen. Mensen met financiële en sociale problemen krijgen soms fysiek last en dat kan dan weer tot mentale problemen leiden. Wie meer financiële middelen en een groot netwerk heeft, heeft vaak ook meer mogelijkheden om problemen aan te pakken.”

Neutrale blik

“Het leukste aan mijn beroep is dat ik veel kan betekenen voor mensen. Ik werk vooral met hun eigen sterktes. Vaak hebben ze zelf al heel wat troeven in handen en hebben ze enkel nog een duwtje in de rug nodig. Bewustwording is de eerste stap naar beterschap. Om tot actie over te gaan, is soms een neutrale blik nodig. Het is niet altijd makkelijk om problemen te bespreken met je partner. Een psycholoog kan dan voor die neutrale blik zorgen. Dat helpt om duidelijk te maken wat ‘normaal’ is en wat niet, … Je staat meer stil bij jezelf en wat je kan veranderen. Daarbij ga ik steeds in overleg met mijn patiënten. Ik leg hen dus niets op.”

Meer info:

www.elpen.be

www.kortrijk.be/contact-wijkcentra

Meer nieuws uit SIEN