Quiche met witloof, peer en brie 

Gepubliceerd op Donderdag 19 december 2019
Een feestelijke quiche van Tarterie.

DOOR VEERLE VERGOTE (TARTERIE) 

 

€3 per persoon 

 

INGREDIËNTEN

(voor 4 personen) 

  • 1 bladerdeeg 

  • 1 stronk witloof 

  • 350 gram brie 
  • 2 tot 3 peren 
  • 5 eieren 
  • 500 ml room (20%) 
  • Peper en zout 
  • Provençaalse kruiden 

BEREIDING 

Haal het bladerdeeg 1 uur voordien uit de frigo, zodat die op kamertemperatuur kan komen. Leg het bladerdeeg in een ronde bakvorm en prik er met een vork gaatjes in. Zo zal het niet uitzetten tijdens het bakken. Laat ook het overtollige deeg aan de zijkanten zitten, want het bladerdeeg kan tijdens het bakken krimpen. 

Snij de peer in stukjes of in schijfjes en beleg de bodem ermee. Daarbovenop komt de brie. Die kan je in lange schijven plat op de peer schikken zodat de peer mooi bedekt is. Het witloof snij je overlangs voor een mooi effect. Je kan de quiche helemaal feestelijk maken door het witloof in stervorm op de brie te schikken. 

Klop de eieren los in een kommetje. Voeg de room toe en meng goed. Kruid af met peper en zout. Giet het mengsel nu in de bakvorm. Verdeel het mooi en niet te snel zodat het mengsel de tijd heeft om overal tussen te vloeien. Werk af met de provençaalse kruiden, al kan je ook oregano of rozemarijn gebruiken.  

Bak de quiche 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius. Twijfel je of de quiche klaar is? Schud even lichtjes met de bakvorm. Als de vulling nog veel beweegt, laat je de quiche nog even in de oven. 

 

TIP 

  • Serveer je de quiche als hoofdgerecht? Een lekkere salade past er perfect bij. 
  • Wil je de quiche als hapje serveren? Bak de quiche een paar uur op voorhand, zodat hij goed kan afkoelen. Als de quiche helemaal afgekoeld is, is hij makkelijk snijdbaar. Zo kan je al mooie stukken snijden op voorhand en kan je ze gemakkelijker opnieuw opwarmen in de oven.