Media maken met een maatschappelijke meerwaarde. Dat is het doel van het Kortrijkse medialab Quindo. Ze doen dat door verhalen te vertellen die jongeren zoals Sam versterken.
Eigenaar van je verhaal
Broos Claerhout is coördinator bij Quindo: “Onze vzw werd opgericht in 2012. Onze studio bevindt zich in het Muziekcentrum, waar vroeger Radio 2 zat. Maar radio is nu slechts een klein onderdeel van onze werking. We werken breder, met veel aandacht voor video. Media maken zien we als een manier om met mensen, vooral jongeren, te werken. We willen hen versterken, hun digitale en sociale vaardigheden vergroten én hen het eigenaarschap over hun eigen verhaal geven. Het is belangrijk dat wij niet over hen vertellen, maar dat zij dat zélf in hun eigen woorden doen. Dat hoeft niet per se hun persoonlijk verhaal te zijn, het kan ook fictie zijn. Willen jongeren een reportage maken over een winkeltje dat ze zogezegd uitbaten op de speelplaats? Dan is dat ook perfect mogelijk.”
Vaardigheden aanleren
Broos: “Door jongeren hun verhaal te laten vertellen, oefenen ze ondertussen bepaalde vaardigheden. Enkele voorbeelden: structuur creëren in een storyboard, werken met licht en geluid, een opnametoestel gebruiken, … Naast mediavaardigheden leren ze sociale vaardigheden, zoals samen met een groep iets creëren. Of ze leren iemand aanspreken op straat. Een camera en een microfoon vormen het perfecte excuus om mensen op een veilige manier aan te spreken, zelfs voor delicate vragen zoals ‘wat doe jij als je je niet goed voelt?’.”
Gehoord worden
Broos: “Werken aan inclusie is onze belangrijkste doelstelling. Een inclusieve samenleving is een open samenleving waar iedereen ertoe doet en van waarde is, ongeacht verschillen. Bij het idee van inclusie hoort ook dat je ‘gehoord wordt’, letterlijk en figuurlijk. Wie communiceert, wordt serieus genomen en erkend. We helpen kwetsbare jongeren daarbij op verschillende manieren. We hebben bijvoorbeeld een eigen medialab, waar jongeren vanaf 16 jaar experimenteren met alle vormen van media. Iedereen, ook wie geen ervaring heeft, kan daarbij aansluiten. Daarnaast werken we samen met externe organisaties, zoals bij ons FilmLab.”
FilmLab
Blixa is verantwoordelijke inclusieve mediaprojecten bij Quindo. Blixa: “In het FilmLab worden deelnemers gedurende korte tijd ingewijd in de wereld van video en film. Ze leren wat een script is, hoe je een verhaal in elkaar steekt, welke invloed camerastandpunten hebben op de kijker, ... De kennis wordt snel omgezet in de praktijk. De deelnemers gaan ermee aan de slag om hun eigen idee om te zetten naar een kwalitatief eindresultaat. Ze zijn van begin tot eind eigenaar van hun idee. Zij bepalen het onderwerp, schrijven het script, regisseren en filmen hun video. Tijdens de bijeenkomsten leren ze hoe dat allemaal kan.”
Bestemming Gezocht
Sam is een van de deelnemers van het eerste FilmLab. Daarbij werkte Quindo samen met een 15-tal jongeren van De MaRe, de Patio en De Korbeel. Dat zijn organisaties die aan het psychisch welzijn van jongeren werken. Sam: “Ik ga overdag naar het psychosociaal revalidatiecentrum De Mare. Ik maakte samen met de andere jongeren de kortfilm ‘Bestemming Gezocht’. Daarmee wilden we bewustzijn creëren rond de moeilijke zoektocht naar geschikte mentale hulp die veel jongeren ervaren. Zij worden vaak niet serieus genomen en steeds weer doorverwezen.”
Van idee tot film
Sam: “We kwamen 5 keer samen tijdens het FilmLab. In de eerste sessie brainstormden we over het thema. In de volgende sessie bouwden we dat idee verder uit. Hoe konden we het omzetten in een verhaal met een inleiding, midden en slot? Daarna leerden we achtereenvolgens werken met een camera en met geluid. De laatste sessie was de opnamedag. Elke jongere was verantwoordelijk voor een eigen deel. Bijvoorbeeld als regisseur, acteur, klankman, …
De sessies waren heel plezant. Het was interessant om te zien hoe media werkt. Ik hielp mee het script schrijven en vond het leuk om die verantwoordelijkheid te krijgen. Ik wou liever niet acteren, maar wel mijn eigen verhaal vertellen. Die getuigenis is te zien op het einde van de kortfilm. Door samen ons project uit te werken, heb ik ook het gevoel dat ik opengebloeid ben in De MaRe.”
Jongerenredactie
Het FilmLab is niet het enige onderdeel van Quindo. Er is ook een vaste jongerenredactie. Emilie is communicatiemedewerker en hoofredacteur en begeleidt die jongeren. Emilie: “De redactie bestaat uit een 15-tal jongeren die op een ambitieuze manier in de journalistiek aan de slag willen gaan en daarvoor ervaring willen opdoen. We komen om de 3 weken samen om na te denken over mogelijke reportages. Anders dan bij het FilmLab, focussen wij op journalistieke verslaggeving over Kortrijk, bijvoorbeeld een sfeerverslag over de Sinksenfeesten. We leggen minder de nadruk op radio, maar eerder op fotografie, video en audio. Onze jongerenredactie bestaat nu ongeveer 2 jaar en iedereen is welkom!”
Meer info
Quindo: www.quindo.be - www.youtube.com/@QuindoMedialab – of zoek Quindo op Instagram