In een aantal basisscholen komen anderstalige ouders samen voor ‘schoolbabbels’. Ze komen zo op een laagdrempelige manier in contact met de school van hun kind én oefenen ondertussen Nederlands.
Leren van elkaar
De schoolbabbels zijn alleen bedoeld voor ouders met kinderen in die bepaalde school. Kris Coenaerts (67) begeleidt als vrijwilliger de groep in basisschool ’t Fort. Kris: “Onze groep van 12 ouders komt elke vrijdagnamiddag samen. We hebben een dubbel doel: Nederlands durven spreken én de communicatie met de school bevorderen. Een vast onderdeel is dat we het schoolkrantje ‘Fortklapper’ bespreken. Op het einde van het schooljaar vraag ik aan de mama’s om een zin uit Fortklapper voor te lezen en die uit te leggen aan de anderen. Wat is bijvoorbeeld een ‘pedagogische studiedag’? Of hoe maak je een afspraak voor het oudercontact? Zo leren de mama’s van elkaar.”
Zelf onderwerpen voorstellen
Kris: “De mama’s mogen zelf onderwerpen voorstellen. Aan het begin van elk schooljaar vraag ik waarover ze het dat jaar graag hebben. Zo wilden enkele ouders weten hoe ze hun kinderen op internet kunnen beschermen. Ik besprak dit met Stefanie Vercruysse, de brugfiguur onderwijs van ’t Fort (zie de Mini-SIEN Leren midden in dit magazine). Stefanie bracht ons in contact met de organisatie Ligo, die ons handige tips gaf. Stefanie gaf zelf al uitleg over bijvoorbeeld inschrijvingen voor vakantiekampen, de nieuwe eerstelijnspraktijk Lijn 1, het wijkteam in Wijkcentrum De Zonnewijzer, EHBO bij jonge kinderen, ... Tijdens een andere schoolbabbel deelden de mama’s tips om goedkoper boodschappen te kunnen doen. Een leuk weetje is dat we ook elk nieuw nummer van SIEN bespreken.”
Samenwerken met de school
Kris: “We werken goed samen met de school. Het was bijvoorbeeld lastig voor sommige mama’s om hun kinderen te helpen met het huiswerk, doordat ze klanken verkeerd uitspraken. Tijdens de schoolbabbels vertelde iemand over een app die daarbij kan helpen. Ik meldde dit aan de directeur, die het met alle leerkrachten deelde. Een ander handig hulpmiddel is de gratis Lees Simpel app. Die helpt je om moeilijke brieven te begrijpen.”
Selamawit is er altijd bij
Selamawit Solomon (43) neemt elke week deel aan de schoolbabbels in ‘t Fort. Ze werkt bij maatwerkbedrijf WAAK en heeft een kind van 12 jaar en een tweeling van 11 jaar. Selamawit: “Ik kom uit Eritrea maar woon al 6 jaar in Kortrijk. Al van in het begin kom ik naar de schoolbabbels. Toen was ik nog de eerste mama uit Eritrea, maar ondertussen kon ik al andere Eritrese mama’s overtuigen om ook mee te doen. We vormen een hechte vriendengroep en zorgen voor elkaar.
We leren regelmatig iets bij, bijvoorbeeld via tips van brugfiguur Stefanie over gratis activiteiten. Vroeger begreep ik niet wat er in de Fortklapper stond. Zo miste ik informatie over uitstappen of over welke kleren mijn kind nodig had om te sporten. Nu vertaal ik dat zelfs voor andere mama’s.”
Vrijwilliger
Selemawit: “Ik ben ook vrijwilliger bij de kledijruilwinkel Swop & Go in de Deelfabriek. Tijdens een schoolbabbel stelde ik voor om daar een rondleiding te geven. Stefanie regelde de afspraken en daarna gingen we op bezoek met onze groep. Ik vind het ook leuk als we de actualiteit bespreken of culturen vergelijken. We spraken bijvoorbeeld over de verschillende manieren waarop mensen Kerstmis vieren. In Eritrea gebeurt dat pas begin januari; we gaan er dan samen naar de orthodoxe kerk.”
Kris: “Ook dat maakt de schoolbabbels zo waardevol. Ik leer telkens zelf iets nieuws, bijvoorbeeld over hoe anderen naar onze westerse cultuur kijken.”