De afgelopen jaren zijn in Kortrijk heel wat sociaal-sportieve werkingen ontstaan. Werkingen met een diepere betekenis dan enkel het sporten op zich. Jasper Balcaen is coördinator voor het sociaal-sportief werk bij Stad Kortrijk. Hij vertelt graag wat het zo bijzonder maakt.
Geen gewone sportclub
Jasper: “Sociaal-sportieve werkingen zijn organisaties of initiatieven die sport als middel inzetten om extra-sportieve doelstellingen te bereiken. De vergelijking met een gewone sportclub maakt best duidelijk wat het verschil is. In klassieke sportclubs is het sporten zelf de voornaamste doelstelling. Bij een voetbalclub is het bijvoorbeeld belangrijk hoe hard de bal opgepompt is. Je leert er ook wel sociale vaardigheden, zoals leren omgaan met verlies. Maar dat is daar niet het belangrijkste.”
Erbij horen
“Bij sociaal-sportieve werkingen is dat wel het geval. Vooral het sociale telt. Sport is een middel om mensen samen te krijgen en elkaar te ontmoeten. Mensen, vaak jongeren, kunnen er zich verder ontwikkelen. Ze krijgen er kansen. De vraag wordt omgekeerd: niet ‘wat kan de jongere voor ons betekenen?’, maar wel ‘wat kunnen wij voor de jongere betekenen?’. Soms vinden jongeren hun plaats niet in een gewone sportclub, maar wel in een sociaal-sportieve organisatie. Daar voelen ze zich geaccepteerd en gewaardeerd. Ze horen er echt bij. Ze zijn onder vrienden."
Drempels wegwerken
“Sociaal-sportieve organisaties zijn toegankelijker. Ze werken drempels weg voor mensen die minder aansluiting vinden bij het gewone vrijetijdsaanbod. Ze kunnen dat doen op verschillende manieren. Enkele voorbeelden:
- Ze vragen geen of weinig inschrijvingsgeld.
- Je krijgt meer tijd om in te stappen. De eerste keren mag je gewoon kijken.
- Er wordt minder verwacht. Je hoeft als sporter niet elke keer aanwezig te zijn.
- Je hoeft niet de hele tijd te blijven. Je komt en je gaat wanneer je zelf wil.
- …
Kortom: je kan er dus echt jezelf zijn, op jouw eigen tempo.”
Mengelmoes
“Die extra-sportieve doelen zitten in de natuur van de sociaal-sportieve werkingen. Ze beseffen niet altijd zelf dat ze daaraan werken. Ze doen het gewoon om jongeren een plezante tijd te bezorgen. Hun werking groeit vaak van onderuit. Ze starten meestal vanuit één of enkele jongeren die iets willen doen met de andere jongeren uit een buurt. Ook uniek is dat ze niet in een hokje passen. Ze zijn niet louter sportclubs en ze vallen ook niet onder welzijnswerk of jeugdwerk. Ze vormen eigenlijk een mengelmoes van allerlei dingen.
Door hun unieke aanpak kunnen ze vaak andere jongeren bereiken dan gewone sportclubs. Vanuit Stad Kortrijk ondersteunen we hen daarom. Het is immers een doel van de stad om iedereen aan het sporten te krijgen.”
Gratis of goedkoop sporten
“Het hoge inschrijvingsgeld van de klassieke sportclubs is een van de drempels die mensen soms ervaren. Heel wat sociaal-sportieve werkingen zijn daarentegen gratis, net omdat ze die drempel lager willen leggen. Het zijn de ideale plekken om gratis of goedkoop te sporten in groep. Sport je liever op je eentje? Op www.kortrijk.be/jctranzit/ravotspots vind je een kaart met onder andere de openbare sportplekken in Kortrijk.”
Zelf starten
“Wil je zelf een sociaal-sportieve werking starten? Dan geef ik graag advies. Geïnteresseerden kunnen mij contacteren via jasper.balcaen@kortrijk.be. Ik probeer mensen een antwoord te geven op al hun vragen:
- Hoe kan ik starten?
- Hoe kan ik sporters verzekeren?
- Waar vind ik een locatie?
- …
Ik zorg dus voor de nodige ondersteuning. Maar het is wel belangrijk dat het initiatief vanuit de aanvrager zelf komt. Het blijft uiteraard hun eigen werking.”