De sociale kruidenier De Vaart herverdeelt vooral voeding, en soms andere producten, aan mensen die het nodig hebben. Want iedereen heeft recht op gezonde en lekkere voeding. Tot voor kort gebeurde dat in de Vaartstraat. In de loop van december 2023 verhuist de werking naar de nieuwe Deelfabriek.
Vrijwilligers
De Vaart is een vrijwilligersorganisatie die samenwerkt met Stad Kortrijk. Een van die vrijwilligers is Rita: “We bieden voedselhulp aan personen en gezinnen in armoede en begeleiden hen in de mate van het mogelijke voor andere noden. We zijn met zo’n 25 vrijwilligers die elke twee weken zo’n 120 à 170 klanten bedienen. Ik begon als vrijwilliger in 2016. Ik ging met pensioen als leerkracht en vond het moeilijk om de deur van de school achter mij toe te trekken. Ik miste mijn collega’s. Daarom wou ik vrijwilligerswerk doen waarbij ik vooral met mensen in contact kwam. Een vriendin van mij was al actief bij de voedselbedeling en dat leek mij wel iets.”
Zelf kiezen
“Toen ik hier startte, zaten we net in de overgang naar een nieuw systeem van voedselbedeling. Vroeger vulden we al de zakken voor onze klanten. Het gevolg was dat ze soms eten weggooiden dat ze niet lekker vonden. Ondertussen is dat veranderd: nu mogen de klanten zelf kiezen wat ze willen. Ze krijgen ook meer dan vroeger. We werken volgens het principe ‘alles dat er is, mag je meenemen’. Hebben we die dag een groot aanbod, dan krijgen de klanten ook veel.
Ik heb geen vaste plek in De Vaart en doe een beetje alle soorten werk: de klanten bedienen, koeken inpakken, … Het leukste vind ik wel de contacten. Alleen het zware sleurwerk laat ik aan de mannen over”, knipoogt Rita.
Schenkingen
“De Vaart werkt zo veel mogelijk met giften en schenkingen. We krijgen de voeding van verschillende organisaties en bedrijven. Bijvoorbeeld de Voedselbank, FoodAct (W13) of zelfstandigen zoals bakkers die hun overschotten schenken. De samenwerking met FoodAct bespaart ons veel werk. Zij halen voedseloverschotten op in grote handelszaken zoals supermarkten. Ze weten ook perfect wanneer De Vaart open is en wanneer onze vrijwilligers de producten dus best ophalen. Zo zijn we zeker dat alles vers is. Tot slot kopen we ook regelmatig basisproducten aan als die in het aanbod ontbreken.”
Drempel overwinnen
“Als mensen voor de eerste keer naar De Vaart komen, moeten ze vaak een drempel overwinnen. Soms laten ze zelfs een traantje. Dan wil ik hen laten voelen dat ze echt welkom zijn. Als vrijwilliger proberen we zo weinig mogelijk zelf iets te vragen over hun situatie. Soms beginnen ze daar zelf over. Mensen komen eigenlijk om allerlei redenen bij ons terecht: ziekte, tegenslagen, een faillissement, een scheiding, … Sinds de oorlog in Oekraïne zien we ook vrij veel Oekraïners. Het valt op dat sommigen al heel snel Nederlands leren. Zo kon één iemand al na drie maanden info vertalen voor zijn landgenoten. In de vakantie komen de kinderen soms mee, en ook zij kunnen dan vaak wat vertalen.”
Meer mogelijkheden
“Ik ben mij ervan bewust dat we de situatie van mensen niet kunnen veranderen. Daarvoor rekenen we ook op andere organisaties. Maar ondertussen moet je wel iets doen voor hen. In de nieuwe Deelfabriek komen er daarvoor nog meer mogelijkheden. Voor onze klanten wordt het zeker een verbetering. Ze vinden er een heleboel winkels op één locatie. Ook de contacten met andere vrijwilligers beloven een vruchtbare wisselwerking op te leveren. Zo kunnen we meer geïntegreerd werken. Bovendien biedt de nieuwe Deelfabriek kansen voor ons als organisatie. We gaan er meer magazijnruimte hebben, want nu moeten we daarvoor nog een tweede gebouw huren. We investeren er ook in nieuwe vries- en koelcellen, wat de hygiëne ten goede komt.”
Verdi is klant
Verdi (43) komt tweewekelijks naar De Vaart. Hij woont zelf in Harelbeke maar komt in Kortrijk voeding halen voor zijn zus, die in de Venning woont. Verdi: “Zij is minder mobiel. Wegens een gebroken voet zit ze al een hele tijd thuis. Ik ken goed de Kortrijkse straathoekwerker Jakob Devloo en de buurtwerker Matti Van De Straete. Ik ben al een tijdje vrijwilliger in de Venning en help Matti als dat nodig is: op de barbecue in september, andere evenementen, met flyeren, … Jakob en Matti wezen me op het bestaan van De Vaart. Toen ik erover vertelde tegen mijn zus, voelde zij wat schaamte om te komen, maar dat vind ik dus helemaal niet nodig. Nu kom ik hier om de 14 dagen voeding voor haar halen. Ik weet wat ze graag eet, dus het is handig dat ik hier zelf kan kiezen. Je betaalt € 1 en krijgt daarvoor grote hoeveelheden. Dat scheelt serieus in de portemonnee. Als je naar de supermarkt gaat, kom je met € 50 niet ver.”
Meer info
De Vaart: Vanaf 13 december 2023 in de Deelfabriek, Rijkswachtstraat 5, Kortrijk